Тръмп разбира, че не е нужно да накараш българите да

...
Тръмп разбира, че не е нужно да накараш българите да
Коментари Харесай

Убедихме Америка да зачита интересите ни

Тръмп схваща, че не е нужно да накараш българите да ненавиждат Русия, а да обичат Америка, споделя Борислав Цеков С координационния център във Варна ставаме по-важни политически, а не плацдарм за съюзнически войски против Москв
Борислав Цеков и правист, лекар по конституционно право в Института за страната и правото при Българска академия на науките. Той е академични учител и създател на Института за съвременна политика

- Господин Цеков, да стартираме с кацането на нашата делегация във Военновъздушната база " Андрюс " в Щатите. Имаше доста мнения по тематиката, съгласно Вас спазен ли беше протоколът?

- Америка не е инцидентна страна. Там няма място нито за импровизации, нито за инцидентни хрумвания. Естествено че протоколът на Белия дом беше спазен прецизно и при визитата на българската делегация. Ето какво планува този протокол: Когато една държавна делегация идва в Съединени американски щати с държавен аероплан, а не с гражданските авиолинии, тя каца на летището на Военновъздушна база " Андрюс ". Когато става дума за държавно посещаване на президента - на монарха или президента - тогава той е посрещан с военни почести на летището от държавния секретар на Съединени американски щати. В редки случаи, както беше при визитата на папа Франциск, който е водач на над 1 милиарда католици въпреки всичко, по света и в Съединените щати, посрещането бе персонално от американския президент. Когато обаче имаме публично посещаване от министър-председател, който не е главнокомандващ на армията в съответната страна, тогава на летището не се плануват военни почести, а посрещането се прави от някой от заместник-министрите в администрацията на Съединени американски щати и от ръководителя на военновъздушната база. Официалното посрещане в тези случаи става на южния вход на Белия дом персонално от американския президент. Всичко това беше спазено до буквата и при визитата на българската делегация, водена от премиера Борисов.

- Съединени американски щати и България считат да създават " пътна карта " за противопоставяне против заканите за сигурността в Черноморския район. Включва ли това и база на НАТО във Варна?

- Това, което излиза наяве от взаимното изказване на двамата държавни водачи и от двустранния документ, който те подписаха, рамката за стратегическо партньорство, е, че българската страна значително е съумяла да убеди американската администрация през призмата на българския стопански интерес, че основаването на военна база на Българското Черноморие е нежелано у нас, това би уязвило нашите стопански ползи. И както виждаме, в съглашението е записано, че се поема ангажимент за основаване на координационен център - това е нещо напълно друго от военна база. Това е един дребен щаб за обмисляне и разбор на обстановката, за връзки и съгласуваност, а не скупчване на войски и военна техника. Така че вярно, а може даже инстинктивно българският министър председател да е усетил метода на президента Тръмп, който е аргументиран не толкоз от политически съображения и втълпяване на една ненужна неприязън към Русия, колкото от икономическа логичност и, несъмнено, от опазване на интереса на съдружниците от становище на тяхната сигурност в това число и в Черноморския басейн. Т.е. аз мисля, че база няма да има. Ще има координационен център, което е нещо напълно друго. И това би било положително за България, тъй като ни прави по-важни политически, без да ни прави плацдарм за съюзнически войски против Русия.

- Съединени американски щати желаят да участват на българския пазар освен с Ф-16, които към този момент купихме, само че и с отбранителни технологии и въоръжение. Как тълкувате това?

- Това зависи на първо място от финансовите благоприятни условия на страната. И несъмнено, от политическата воля на българските държавни управления. Нормално е да има такова очакване от американска страна, тъй като истината е, че откогато сме член на НАТО, България не е купила и една бойна единица от Съединени американски щати преди Ф-16. В същото време, облегнат напълно на американската военна поддръжка, българският военнопромишлен комплекс претърпява бурно развиване през последните години и неведнъж надвишава произвеждане за над 1 милиарда $ годишно. Така че би трябвало да има взаимност. Трябва да има схващане - и мисля, че го има от българска страна, - че модернизацията на армията би трябвало да става по натовски стандарти. И това не е въпрос на напън и сделки, а е естествена логичност. Когато си част от един съюз, ти би трябвало да се въоръжаваш по критериите и от производителите, които са част от този съюз, който и да е той. България постоянно ще бъде член на НАТО, главен производител на най-модерни въоръжения, и е обикновено да купуваме от тях, а не от Индия, да вземем за пример. Това е естественото партньорско отношение в една общественост, която се е договорила по военнополитически тематики и е напълно обикновено предпочитано да се поддържа взаимно в това число по въпроса за въоръжението.

- Според Вас вместваме ли се в уговорките към НАТО за избрания % от Брутният вътрешен продукт, който би трябвало да заделим за военната индустрия?

- Това е доста сериозен въпрос пред България. Доста сериозна е, даже непостижима, бих споделил, сума, на фона на общите проблеми, които имаме в тези сфери. Към този миг с помощта на договорката за Ф-16 ние изпълняваме критериите, само че считам, че удържането на тази линия в идващите години ще бъде доста мъчно и предмет на изострена социална и политическа полемика у нас.

- Съединени американски щати ни поддържат за енергийната успеваемост и диверсификация. Дори ще изпратят специалисти, с които да се консултираме за " Белене ", като упоритостта на Щатите е да ни доставят с нуклеарно гориво...

- Не съм специалист в региона на енергетиката. От по-общо политическо интернационално становище считам, че България върви в вярната посока, като се пробва да диверсифицира доставките на газ, без да прекъсва връзките си с Русия - в противен случай. Но по едно и също време с това отървавайки се от монополната позиция на Русия. В този смисъл би трябвало да се преглеждат и тези старания и поддръжка от американска страна за основаване на инфраструктура, която разрешава тази диверсификация, в това число и доставките на полутечен газ. На мен персонално ми направи усещане събитието, че за първи път от доста години насам българското държавно управление в лицето на премиера Борисов съумя да преодолее налаганата от предходните ръководства у нас стигматизация на плана АЕЦ " Белене " като съветски и по пътя на икономическата логичност беше зает ползата на американската администрация да проучат опциите за американска инвестиция и включване в построяването на АЕЦ " Белене ". В тази връзка и изпращането на американски нуклеарни експерти, които на място да проучат тематиката. Това е добре за България, стига, несъмнено, да има съответни действителни последици, а да не останат единствено положителни планове. Досега всеобщото мнение беше, че това е съветски план, който би трябвало да бъде преустановен. Между другото не се оправдаха и мненията, че срещата в Белия дом е надали не някакво " приучване " на българския министър председател, с цел да бъде блокиран дефинитивно планът " Руски поток ". Както виждаме, сходни внушения не са правени, доколкото аз съм осведомен.

- Съединени американски щати поддържат напъните на България по програмата за визови облекчения. Кога очаквате тя да се случи?

- Въпросът за отпадане на американските визи не е предмет на политическо решение, както беше да вземем за пример с визите в Европейския съюз. Дали за една страна, без значение коя, отпадат американските визи, е регламентирано в законодателството на Съединените щати по справедливи критерии. Основният от тях е отводът на визи да не е по-голям от 3%. За страдание за България през годините той се движи сред 10 и 15% и това се дължи напълно на нас, т.е. българските жители доста постоянно нарушават имиграционното законодателство на Съединени американски щати, било като пресрочват престоите си, било като вземат туристическа виза, а отиват там и работят незаконно и така нататък Така че би трябвало да се промени законодателството, не е въпрос единствено на преценка на Белия дом. А да се промени законодателството единствено поради нас е доста малко евентуално. Най-важното е, че ние би трябвало да си свършим работата първо, и второ, че Тръмп дава обещание, че ще ни включи в една самобитна чакалня за отпадането на визите, което въпреки всичко е добра първа крачка в това отношение.

- Очаквате ли, че срещата на Бойко Борисов с Американската комерсиална камара ще докара до съответни резултати в търговско-икономическите взаимоотношения и в кои сфери?

- Предстои да забележим дали ще има съответни резултати, или ще останат единствено желанията. При всички положения поставеният акцент от българска страна е доста добър и освен в областта на енергетиката, само че и за туризма, за културата, в случай че щете, и за машиностроенето. Това са тематики, които влизат в целите на новата американска администрация, чийто метод е доста по-икономизиран, в сравнение с идеологизиран, за разлика от предходните ръководства във Вашингтон. Това е част от доктрината на обичайните американски консерватори, чийто представител е Доналд Тръмп и които за последно бяха на власт по времето на Ричард Никсън и по-късно бяха изтласкани от политическата сцена от неолибералите и неоконсерваторите, които де факто управляваха и преобладаваха американската политика от времето на Рейгън до Обама в това число. По това време говорехме, че няма кой знае каква разлика в политиките на двете партии, а то нямаше, тъй като и двете бяха подчинени на една господстваща идеологическа рамка - тази на неолибералния глобализъм, който през днешния ден президентът Тръмп и консерваторите, които взеха връх в републиканската партия, поредно демонтират.

- Да обобщим усещанията Ви от визитата на българската делегация досега?

- Прави усещане, че нито в взаимното изказване, нито в рамката на стратегическото партньорство се загатва Русия. Това е добър знак, тъй като България няма потребност от враждебни връзки с Русия. И президентът Тръмп в цялостната си външна политика, приложена и в формалната тактика за национална сигурност на Съединените щати, на процедура отхвърли тази истерична русофобия и настъпателност във връзка с Русия, която беше присъща за миналата администрация на Барак Обама. В този смисъл в Белия дом се регистрира, че действителностите, историческите дадености в България са напълно разграничи от тези в Полша и в Прибалтика да вземем за пример, където има учредения за някакво враждебно отношение към Русия. В България напълно не е по този начин, само че дружно с това ние сме създали своя геополитически избор. Казано по-образно, президентът Тръмп схваща, че не е нужно да накараш българите да ненавиждат Русия, а да обичат Америка.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР