„Тръмп не финансира никого от нас“: Съобвиняемите по делото в Джорджия се борят с нарастващите съдебни сметки

...
Някои от съобвиняемите на Доналд Тръмп в разрастващия се случай
Коментари Харесай

Някои от съобвиняемите на Доналд Тръмп в разрастващия се случай за подривна дейност при изборите в Джорджия опитват всякакви начини за да финансират нарастващите си съдебни сметки – но разходите за изборите през 2020 г. може бързо да надхвърлят възможностите им да плащат.

Поне четирима са се обърнали към групово финансиране онлайн, събирайки стотици хиляди долари, за да платят за адвокати . Един вече има комитет за политически действия, който да помага с правните такси. Друг има съюзник в Конгреса, обещал да подкрепи правната му защита. Докато друг накрая прекара почти седмица в затвора, защото първоначално не можеше да си позволи да наеме адвокат.

Тръмп покри правните сметки на сътрудници, съветници и служители по време на разследването на специалната комисия на Камарата на представителите на 6 януари , 2021 г. и федерални разследвания, включително двамата му съподсъдими по делото за класифицирани документи, Уолт Наута и Карлос Де Оливейра, и двамата работят за бившия президент.

Но все още няма признаци, че Тръмп възнамерява да направи това за който и да е от неговите съобвиняеми по делото Джорджия, което твърди, че той и други са участвали в престъпен заговор за подкопаване на резултатите от изборите в щата през 2020 г. Всъщност Тръмп публично се дистанцира от тях, като каза на Newsmax, че не познава „много от тези хора“.

„И те нямат много пари, а някои от тях просто почти нищо“, каза Тръмп.

Източник, близък до Тръмп, каза пред CNN, че обвиняемите в Джорджия не са поискали помощ от бившия президент, въпреки че източникът каза, че е възможно наскоро създаден фонд за правна защита на сътрудниците на бившия президент да може в крайна сметка се разпространи и върху тях.

В четвъртък правният екип на Тръмп официално поиска от съдия да отдели делото му от неговите съобвиняеми, които искат бърз процес, според съдебните документи.

Тръмп синовете, Ерик и Дон младши, помогнаха за набирането на средства около фонда за правна защита, създаден през юли, който има за цел да подкрепи съдебните разходи на сътрудниците на Тръмп и започна да вижда финансови обещания, каза източникът.

Друг източник, близък до Тръмп, каза, че обвиняемите, нуждаещи се от финансова помощ за съдебни сметки, трябва да кандидатстват за получаване на помощ от фонда за отбрана.

Краудфандинг за съдебни разноски

Комисията за политически действия на Тръмп, Save Америка е похарчил повече от 40 милиона долара за съдебни хонорари за него и много от неговите сътрудници от началото на 2021 г., включително повече от 21 милиона долара през първите шест месеца на тази година, според федералните записи за финансиране на кампанията.

< p>Тъй като разходите се повишиха, Save America PAC поиска възстановяване на вноската от $60 милиона, която направи за супер PAC, подкрепящ Тръмп, което предполага финансова криза за политическия комитет на Тръмп, който се насочва към президентските избори през 2024 г. PAC все още не е получил обратно парите, но се очаква да го направи, каза пред CNN източник, запознат с въпроса.

Перспективата за скъпа съдебна защита подтикна някои обвиняеми да намерят други начини за набиране на пари.< /p>

Джена Елис, десен адвокат, която представляваше Тръмп през 2020 г., вече е събрала повече от 180 000 долара за своя фонд за правна защита чрез религиозен сайт за групово финансиране, наречен GiveSendGo.

Джон Ийстман , изборният адвокат на Тръмп, който прокара правната теория, че тогавашният вицепрезидент Майк Пенс може да блокира сертифицирането на изборите на 6 януари 2021 г., е събрал повече $500 000 чрез сайта от стартирането на страницата му в края на 2021 г.

Ийстман каза пред репортери, след като се предаде миналата седмица, че Тръмп не плаща законовите си сметки и каза, че не е говорил с бившия президент наскоро.

Джефри Кларк, бивш служител на Министерството на правосъдието, който също беше обвинен последно седмица, събра повече от $56 000. А Кати Латъм, която беше фалшив избирател в Джорджия, току-що стартира страница след обвинението и събра $15 000 дарения.

Мърморене за съдебни сметки

Перспективата за солидни съдебни сметки също предизвика мърморене от Елис, който беше обвинен като част от заговор за планиране на изслушванията след изборите през 2020 г. в Джорджия, където съюзниците на Тръмп прокараха неоснователни твърдения за измама.

„Бях надеждно информиран, че Тръмп не финансира всеки от нас, който е обвинен“, публикува миналата седмица Елис в X, сайтът, известен преди като Twitter, в отговор на призива на съюзника на Тръмп Мат Шлап към републиканците да се обединят зад Тръмп в светлината на обвинението в окръг Фултън.

„Колкото по-бързо се обединим зад даден кандидат, толкова по-скоро можем да използваме ресурси, за да финансираме защитата на всеки, обвинен за това, че е републиканец на Тръмп“, туитна Шлап.

„Ще се промени ли това, ако той стане номинираният? ” Елис, който се превърна в критик на Тръмп и подкрепя губернатора на Флорида Рон ДеСантис на първичните избори през 2024 г., туитна в отговор. „Защо тогава, а не сега? Напълно съм съгласен, че това се превърна в по-голям принцип от само един човек. Така че защо MAGA, Inc. не финансира отбраната на всички?“

Източник, близък до Тръмп, каза за Елис: „Не мисля, че тя би била начело в списъка на Тръмп така или иначе (за да помогне с правни сметки).“

Шлап каза пред CNN, че е съгласен с набирането на средства от Тръмп, за да плати правните си сметки, за да се бори срещу това, което според тях е несправедливо преследване.

„Мисля, че консерваторите и офисът притежателите трябва колективно да помогнат на всички тези жертви на войната, включително в Грузия и включително Джена“, каза Шлап. „Тя и аз имахме политически различия, но тя е преследвана заради убежденията си, а не заради незаконни действия и това е неамериканско. ”

Екипът на Тръмп не върна искане за коментар.

Единна защита в Джорджия

Делото в Джорджия, с разтегнатия списък от обвиняеми, е протича много по-различно от двете федерални наказателни дела срещу бившия президент – едното, в което той е единственият обвиняем заедно с шепа необвинени съзаговорници, и другото, в което двама от неговите служители на по-ниско ниво са обвинени в заговор с него за възпрепятстване правосъдие.

Много от адвокатите на свидетелите и обвиняемите по тези дела – особено тези, наети от политическата операция на Тръмп или в неговата бизнес империя – все още се възстановяват от хазната на Тръмп.

Плащането на съдебните сметки на неговите съобвиняеми в Джорджия може да помогне на бившия президент да ги запази единни, докато се борят с обвиненията в окръг Фултън. Въпреки това вече има признаци, че много от обвиняемите е вероятно да се дистанцират от Тръмп.

Двама от обвиняемите, адвокатите Сидни Пауъл и Кенет Чезебро, поискаха бърз процес, предложение, на което Тръмп се противопоставя. Правният екип на Тръмп изглежда решен да забави процеса възможно най-дълго, като потенциално го отдели от обвиняемите, които искат по-бърз процес, докато окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис иска да съди всички обвиняеми наведнъж, потенциално тази есен.< /p>

Нито един от обвиняемите не се е признал за виновен, но е обичайно обвиняемите по престъпления, изправени пред нарастващи съдебни сметки, да приключат делата си без отнемащите време разходи на процеса.

Набиране на средства с Тръмп за Джулиани

За един от бившите адвокати на Тръмп, превърнали се в съобвиняеми, Руди Джулиани, делото в Джорджия само добавя към дългия и нарастващ списък от правни законопроекти на бившия кмет на Ню Йорк.

Дори. преди да бъде обвинен в Джорджия, Джулиани се бореше да плати съдебни сметки за събиране на доказателства в множество дела за клевета, свързани с изборите през 2020 г., когато Джулиани беше личен адвокат на Тръмп.

CNN по-рано съобщи, че Джулиани и неговият адвокат отправи личен апел към Тръмп по-рано тази година за покриване на съдебните му разходи. Тръмп се съгласи да плати дълг към доставчик на данни, но не е дал пари за по-широките си правни сметки.

Тръмп е водещ на кампания за набиране на средства от $100 000 на човек за Джулиани следващата седмица в неговия Бедминстър, Ню Джърси, голф курорт, според покана за събитието.

А синът на Джулиани, Андрю Джулиани, участва в създаването на нов комитет за политически действия миналия месец, Giuliani Defence, който може да му помогне да покрие неговите съдебни разноски, според финансовите записи на кампанията. Андрю Джулиани има собствена връзка с Тръмп – той е играл голф с него в Ню Джърси това лято и присъства на речта и събитието му след обвинението в Бедминстър.

Андрю Джулиани не отговори на искане за коментар.

В Джорджия адвокат Брайън Тевис договори гаранцията на Джулиани от $150 000 и предаването му миналата седмица. Все още обаче не е ясно кой ще представлява Джулиани, докато делото срещу него върви към процес.

„В този момент участвах само в получаването на гаранция и преговорите за предаването. Не знам дали ще бъда в делото занапред или не, това предстои да видим“, каза Тевис пред Кайтлан Колинс от CNN миналата седмица. „Не обсъждам финансите на моите клиенти или споразуменията между нас в нито един от моите случаи и този не е по-различен.“

Други видни републиканци също предлагат да помогнат на различните обвиняеми.

< p>Rep. Чип Рой, републиканец от Тексас, се застъпи в защита на своя бивш колега в Камарата на представителите и началник на кабинета на Тръмп в Белия дом Марк Медоус, като се противопостави на „политическото преследване“ в Джорджия. „Той винаги е верен, но ние трябва да подкрепим разходите му за защита (още следват) и Джорджия трябва да сложи край на тази атака срещу правосъдието“, написа Рой в Туитър. е планирал.

Всички освен един от 19-те обвиняеми бяха освободени под гаранция, след като се предадоха миналата седмица. Харисън Флойд остана в затвора близо седмица. Флойд – лидерът на „Черни гласове за Тръмп“, който беше обвинен в заплаха срещу избирателен служител в Джорджия – се предаде в затвора без адвокат, като каза на магистрат, че не може да си позволи адвокат.

„Не мога да си позволя адвокат с нещо подобно“, каза Флойд.

Тази седмица Флойд нае адвокат, който договори гаранция от $10 000 и той беше освободен от затвора на окръг Фултън в сряда. Адвокатът на Флойд, Тод Хардинг, не отговори на искания за коментар относно начина, по който е бил нает.

Изгаряне на средства за кампанията

Тръмп също търси дарения след повдигането на обвинение чрез политическите си действия кампания, която покри десетки милиони съдебни разходи, откакто бившият президент напусна поста.

CNN съобщи по-рано, че ръководството на Тръмп за спасяване на Америка PAC е посветило повече от 70% от плащанията си за правни сметки за Тръмп и неговите сътрудници през първите шест месеца на тази година. PAC започна юли с малко повече от 3,6 милиона долара, останали в банковите му сметки – малка част от близо 18,3 милиона долара в резерви, които имаше в началото на годината.

По-голямата част от тези такси покриват разходите на Тръмп собствени адвокати в четирите наказателни дела, пред които е изправен сега, заедно с различни съдебни дела, за които е заведен на съд. Но PAC също е похарчил стотици хиляди долари за правни хонорари на адвокати, които представляват забележителни фигури в кръговете на Тръмп, включително Наута и Де Оливейра, двамата му съподсъдими по делото за секретни документи.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР