Тръмп изгаря парите на дарителите, докато правните проблеми се увеличават

...
Бившият президент Доналд Тръмп е събрал огромни суми, но политическата
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп е събрал огромни суми, но политическата му дейност изгаря парите, тъй като правните му проблеми се увеличават, показват нови документи.

Неговият съвместен комитет за набиране на средства донесе повече от 53 милиона долара през първите шест месеца на годината, но комитетите, свързани с кандидатурата му за Белия дом през 2024 г., са похарчили дори повече.

Високият процент на разходите е очевиден в лидерския PAC на Тръмп, където повече от 70% – или около 21 милиона долара – от общите му плащания през първите шест месеца на годината са отишли ​​за плащане на нарастващите правни сметки за Тръмп и неговите сътрудници, доклад подадена в понеделник до федералните регулаторни органи показва.

Лидерският PAC, Save America, започна юли с малко повече от 3,6 милиона долара, оставащи в банковите си сметки – малка част от близо 18,3 милиона долара резерви, които имаше в началото на годината – което подчертава колко много е разчитал богатият бивш президент политически сътрудници, които да му помогнат да се изправи пред нарастващите правни предизвикателства.

Бившият президент Доналд Тръмп говори пред поддръжници по време на политически митинг, докато провежда кампания за номинацията на Републиканската партия на изборите през 2024 г. в Erie Insurance Arena на 29 юли 2023 г. в Ери, Пенсилвания. Бившият президент Доналд Тръмп говори пред поддръжници по време на политически митинг, докато води кампания за номинацията на Републиканската партия на изборите през 2024 г. в Erie Insurance Arena на 29 юли 2023 г. в Ери, Пенсилвания. Джеф Суенсен/Гети изображения

Финансовите щети от множество разследвания на Тръмп попаднаха във фокуса на вниманието през последните дни, тъй като източници от кампанията на Тръмп потвърдиха, че „Спасете Америка“ е поискал обединен супер PAC, подкрепящ кандидатурата му за президент, да върне 60 милиона долара на лидерския PAC.

Подаването от понеделник показва, че супер PAC, наречен Make American Great Again, Inc., е върнал близо 12,3 милиона долара – на четири вноски през май и юни. Длъжностни лица от супер PAC не са отговорили на запитвания относно искането за възстановяване и дали е върнало повече пари на лидерския PAC от юни.

Като друг признак на финансовата криза, съюзниците на Тръмп също стартираха алтернативно средство за набиране на средства – фонд за правна защита – който се очаква да покрие сметките на някои от настоящите и бивши помощници и служители на Тръмп, които са замесени в разследванията.

Специалният прокурор Джак Смит повдигна нови обвинения миналата седмица срещу бившия президент, неговия помощник Уолт Наута и трети обвиняем, служителя на Мар-а-Лаго Карлос Де Оливейра, по дело, в което се твърди, че Тръмп неправилно е боравил с класифицирани документи след напускането на Белия дом. Тези обвинения включват обвинения, че Тръмп и неговите служители са се опитали да изтрият кадри от сигурността от курорта във Флорида, които бяха изискани от голямо жури.

По-рано тази година, в отделно дело, Тръмп беше обвинен от голямо жури в Манхатън по повече от 30 обвинения, свързани с бизнес измами. Той също така е изправен пред потенциални обвинения в разследването на голямото жури на специалния прокурор във връзка с настъпването на 6 януари 2021 г., както и разследване на окръжната прокуратура на окръг Фултън в Джорджия, свързано с опитите на него и неговите съюзници да отменят щатската 2020 г. резултат от президентските избори.

Най-голямото правно плащане от Save America през първите шест месеца на тази година – близо 2,2 милиона долара – отиде в адвокатската кантора на адвоката на Тръмп Евън Коркоран, който представлява бившия президент по делото за секретни документи и е свидетелствал пред голямото жури.

Кристен Холмс от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР