Тракийският университет в Стара Загора открива ново структурно звено -

...
Тракийският университет в Стара Загора открива ново структурно звено -
Коментари Харесай

Тракийският университет в Стара Загора открива Факултет по дигитални и зелени технологии

Тракийският университет в Стара Загора открива ново структурно звено - Факултет по цифрови и зелени технологии. Решението беше взето с цялостно болшинство, на първото съвещание на новоизбрания Академичен съвет, по предложение на ректора проф. Добри Ярков, оповестяват от ВУЗ-а.

Проф. Ярков изложи претекстовете си пред заседаващите с ясни и съответни цели, свързани с бъдещата промяна в страната и опциите на Тракийския университет: „ Предстоят съществени промени в областите Стара Загора, Кюстендил, Перник, които са прицелни за трансформацията на целия стопански модел в България. Ние, като университет, имаме голям потенциал в човешки запас, просветителна инфраструктура, материална база, теоретичен капацитет и по тази причина сме длъжни да бъдем подготвени да образоваме фрагментите на бъдещето. Да бъде основан новият факултет е решение след една дълга верига от съвещания с локална и държавна власт и ще бъде в услуга на района и на страната.

Това се случи въз основата и на обстоятелството, че в края на предходната година ние сключихме контракт с Европейската комисия и към този момент сме координатор на плана „ Захир " – това ще е първата атомна котловина в България от пет в Европа. Ние също имаме и позитивен резултат от подаден план за Център за върхови достижения в региона на водорода към Европейската комисия. Двата плана са за близо 50 милиона евро – финансов запас имаме. Сега би трябвало да осигурим експерти, които да работят в региона на водорода – произвеждане, предпазване, дистрибуция и превозване. В тази област няма обезпечени експерти, ние сме хората, които ще ги създадем. "

Специалностите, които ще се учат във Факултета по цифрови и зелени технологии са: Софтуерно инженерство; Водородни инженери; Авиоинженери – наземни и бордови; Кибер сигурност и Агротроника.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР