Тракийската гробница край с. Свещари, която е паметник от списъка

...
Тракийската гробница край с. Свещари, която е паметник от списъка
Коментари Харесай

Свещарската гробница грейва

Тракийската гробница край с. Свещари, която е монумент от листата на ЮНЕСКО, ще грейне безусловно в нова светлина. Това се случва с 184 000 $, извоювани по план за възобновяване, социализация и разпространение на обекта, който е част от Историко-археологическия резерват „ Сборяново “.

Средствата са от американския Посланически фонд за запазване на културното завещание, с поддръжката на Министерството на културата и Историческия музей в Исперих.

През 2022-ра се навършват 40 години от откриването на Свещарската гробница от екипа на доцент Мария Чичикова. Събитието, което тогава се трансформира в археологическа сензация. Въпреки опустошения вход, експертите се намират непокътнати стените и украсате в последния дом на гетския държател Дромихед. Запазени са и забележителните фигури на 10-те дами – кариатидите, които поддържат с ръцете си гробницата.

През 2018 година беше извоюван план, наименуван „ Консервация, реституция и експониране на тракийската гробница при с. Свещари “. Той беше дело на проф. Диана Гергова, а замисълът не получи утвърждението от Министерството на културата.


Как ще се промени през днешния ден световноизвестният обект изяснява Симеон Василев, началник планове на фондация Credo Bonum, която ръководи финансирането от Посланическия фонд на Съединени американски щати.

Официалното разкриване на осъвременената Свещарска грабница от времето на тракийския държател Дромихед ще бъде в средата на април.

Повече детайлности можете да чуете от изявлението на Миглена Стефанова в атачмънта.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР