Тръгва есенната вълна на диворастящите гъби в Родопите, като на

...
Тръгва есенната вълна на диворастящите гъби в Родопите, като на
Коментари Харесай

15 лева за кило манатарка в Родопите

Тръгва есенната вълна на диворастящите гъби в Родопите, като на този стадий цената на първо качество манатарка се изкупува на 15 лева кг, оповестява от пунктовете за изкупуване в Смолян. За в този момент реколтата в региона на родопския град е нищожна, само че доста качествена.

Това заяви " Дарик радио ".

Големи количества все още има в регионите на Мадан и Рудозем, където температурите са по-високи. Сериозни количества има и в обитаемоте места към Кърджали. Очакванията са, цената на гъбата да върви нагоре, само че за жалост берачите в Смолянско от ден на ден понижават. Опасенията, че пандемията от COVID-19 ще се отрази отрицателно на летният сезон в сектора се оказаха пресилени, споделя Захаринка Билянова – притежател на пункт за изкупуване на гъби в Смолян.

„ При нас не е секвала гъбата, от както ни пуснаха на 6 май в горите. Имахме доста продукция. Изнасяше се, беше с положително качество. Такова положително качество на гъбата сме имали преди 10 години “, разяснява Билянова.

По принцип най-големите пазари на диворастящи гъби са в Италия и Испания, от където обичайно изкупуват продукцията от страната ни. Очаква се да тръгне и другата есенна гъба – панчушка, която е доста богата на витамин В. Срещат се и много сърнели.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР