Трагичният инцидент на АМ Струма за пореден път постави въпроса

...
Трагичният инцидент на АМ Струма за пореден път постави въпроса
Коментари Харесай

Експерти алармират: Пътят от АМ Струма край Боснек е рисков

Трагичният случай на Автомагистрала " Струма " за следващ път сложи въпроса за сигурността на пътищата у нас. Експерти настояват, че от години предизвестяват за рискови сектори, в това число и този на " Струма ", само че без реакция на институциите. Бяха поискани и оставки на пътни шефове.

Със заповед на районния министър Виолета Комитова е основана експертна работна група от експерти на Агенция " Пътна инфраструктура " и ДНСК. Те имат период от 5 дни да обследват сектора, ще се следи за асфалтовото покритие, неговата износеща част, дали мантинелите са на нужната височина, съгласно условието, дали са закрепени по стандартите с 4 болта или с два, както е практиката в България, какво е положението на отвесната и хоризонталната маркировка.

Още през днешния ден 10 неправителствени организации отидоха на място, с цел да ревизират пътя в региона на злополуката. Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, която проучва маркировката, тя не дава отговор на минималните нормативни условия. Средната линия скоро е подновявана, само че е от по този начин наречената " шумна ", която е неразрешена от законодателството на България.

" Направихме премерване на някои от пътните знаци, на по този начин наречените котешки очи, светлоотразителноста на котешките очи е нула. Също по този начин огледахме деликатно пътните условия. Това, което ни направи усещане са потресващи фрагменти на отводняването на канавките. АПИ настояват, че всичко си е наред, аз изрично мога да кажа, че за страни от Третия свят може и да е ок, само че за България в 21-ви век този път не е безвреден ", съобщи Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

И други специалисти считат, че мястото е объркващо за водачите, а случаите там са чести.

" Това е тъкмо тази мантинела, в средата, след завоя незабавно, нещо като паркинг отбивка там. Представете си - вали дъжд, излиза, спуска се водачът, да се е заблудил, да мине отвътре на мантинелата или от външната ", добави пътният специалист Димитър Илиев.

" От много време приказваме от Института за пътна сигурност, че се задава второ Своге в нашата транспортна система. Още повече, че има извънредно доста дефицити по българските пътища. Само за " Струма " сме изпращали 5-10 сигнала ", добави Емил Марков от Института по пътна сигурност.

От Министерството на районното развиване изчакват да излязат резултатите от формалната инспекция на сектора от Автомагистрала " Струма " в региона на злополуката и тогава ще изкажат мнение има ли нарушавания.

" Ще извърша инспекция и тогава ще ви обясня какви са резултатите във връзка с положението на оградите и другите детайли на пътя ", сподели още Виолета Комитова, длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

Не мога да взимам крайни решения за една тежка злополука, която съм гледала единствено по малкия екран, изясни още Комитова в ефира на Българска национална телевизия във връзка желаните оставки на шефа на ДАИ и на шефа в АПИ, отговарящ за пътната сигурност.

От Европейския център за транспортни политики не престават да упорстват, че това е очевидно рисков сектор, за който неведнъж са подавали сигнали.

От районното министерство обявиха, че този сектор не е с централизация на пътнотранспортни катастрофи, базирайки се на информация на Пътна полиция. Участъкът, за който става въпрос, е 5 километра по на юг от мястото на трагичния случай.

Вижте още в директното включване на Николай Минков.

По тематиката работиха: Николай Минков и Карина Караньотова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР