Трагедията в Гърция започна да очертава съкрушителните си мащаби. Почти

...
Трагедията в Гърция започна да очертава съкрушителните си мащаби. Почти
Коментари Харесай

Пепелища след огъня: Продължава издирването на оцелели хора край Атина

Трагедията в Гърция стартира да обрисува съкрушителните си мащаби. Почти 80 са починалите при горските пожари край Атина. 187 са ранените, измежду които има над 20 деца. Състоянието на някои от потърпевшите е тежко. Огънят край гръцката столица утихва, само че оставя след себе си пепелища. Издирването на изчезнали хора продължава. Обобщение от Милен Атанасов.

Настъплението на огъня западно от Атина завърши. Бурният вятър утихна. Пожарните екипи, самолетите и хеликоптерите откриват надзор над огнищата.



Издирването на оживели продължава. Спасители претърсват къщите в селищата, пометени от пламъците. Изпепелените скатове откриват неуместна панорама към спокойното море край курортите Мати и Рафина. Същото море, в чиито талази едвам през вчерашния ден хората търсеха избавление от връхлитащия огън. Димните облаци задушиха някои в плитчините. Други оцеляха надалеч от брега, след часове във водата.
- Беше доста т рудно. Вятърът доближаваше 120 километра в час. Лодката ни се люшкаше и самите ние можехме да загинем.


На сушата огънят е стегнал някои къщи в обръч и е отрязал всякаква опция за бягство. Оцелелите още не могат да повярват какво са претърпели.

- Затворихме се вътре, залостихме всичко, покрихме лицата си с кърпи. Адът продължи към час. Нямам думи да опиша какво преживяхме.
Мнозина към момента са в с напрежение очакване за ориста на изчезналите си близки. Те търсят информация за тях от управляващите, медиите и обществените мрежи, в които са поместени фотоси на хора в неопределеност.



За други, които към този момент се борят със загубата на непосредствен и на цялото си имущество, ще се грижат психолози. Организирани са и пунктове за разпределяне на бутилирана вода, храни и медикаменти от първа нужда. Тридневен народен печал поради многото жертви разгласи министър председателят Ципрас. Правителството отпусна 20 милиона за възобновяване на опожарените селища. Брюксел също задейства своите механизми за помощ при бедствия.
 © фотоси: БТАОще по тематиката Огнена буря в Гърция взе десетки жертви
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР