Трагедията с падналия МиГ 29 и със смъртта на пилота

...
Трагедията с падналия МиГ 29 и със смъртта на пилота
Коментари Харесай

Военните пред съпругата на загиналия пилот: Не е човешка грешка

Трагедията с падналия МиГ 29 и със гибелта на водача Валентин Терзиев не е поради човешка неточност, а поради загуба на пространствена ориентировка от негова страна. Това оповестиха военните пред брачната половинка на Терзиев Димитрина Попова. Тя участва на брифинг, на който се събраха военния министър Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили ген.-майор Димитър Петров, шефът на Служба „ Военна полиция “ бригаден военачалник Ивайло Сотиров. 

Основната версия за падналия в Черно море български МиГ-29 е среща на самолета с водната повърхнина, вследствие точно на загуба на пространствената ориентировка от водача. Това бе записано в от завършилото преди месец следствие на служба „ Военна полиция “ по авиоинцидента на 9 юни 2021 година, станал по време на тактически учения на ПВО и Военновъздушни сили - „ Шабла 2021 “.

Именно това твърди, че е посочила и черната кутия военният министър. Днес той разгласи, че загубата на пространствената ориентировка била доста " комплицирано положение на душeвността и физиката ".  На въпрос в този момент каква е тъкмо разликата сред пилотска неточност и загуба на ориентировка от страна на водача, военните оповестиха неразбираемо: " Би било пилотска неточност, в случай че водачът осъзнава в каква обстановка е, само че не е подхванал дейности ". Според проверяващите от военна полиция до последно водачът не е осъзнавал в каква обстановка се намира.

Авторите на доклада посочват като съпътстващи причини  " неправилна оценка на риска от групата за бойно ръководство и ръководството на стрелбите ", " особености на полетите над море нощем ", както и  " погрешно систематизиране на вниманието преди предприемане на маньовъра за излизане от офанзива ".

Днес стана ясно, че е допустимо да се направи инспекция и да се търси отговорност и от ръководителите на полета. Военните отхвърлиха да кажат техните имена, като се позоваха на нормативните си документи и на прокуратурата. Пак с прокуратурата те се оправдаха и по тази причина, че не е почнала служебна инспекция и по отношение на ръководителите на полета и учението. Трябвало да се изчака следствието, което търси дали няма закононарушение и чак когато приключи, тогава от МО можели да организират служебна инспекция.

Съпругата на починалия водач зададе голям брой въпроси. Сред тях беше и въпросът, от кой момент не е стреляно по цел нощем, какъвто е случая в Шабла. Военните оповестиха, че не помнят от кой момент, само че стана ясно, че такова нещо не е правено от години. Стана ясно и, че Валентин Терзиев в никакъв случай не е правил това упражнение. Той е стрелял с ракета нощем, само че в никакъв случай по цел, разгласи военният министър Георги Панайотов. Той и командващият Военновъздушни сили обаче оповестиха, че за тези неща постоянно имало първи път. И аз съм правил доста неща за първи път, разгласи командващият Военновъздушни сили ген. Димитър Петров. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР