Трагедия в швейцарските Алпи помрачи първомайското настроение на жителите на

...
Трагедия в швейцарските Алпи помрачи първомайското настроение на жителите на
Коментари Харесай

Трагедия! Българка и съпругът й загинаха в Алпите

Трагедия в швейцарските Алпи помрачи първомайското въодушевление на жителите на Апенините - край намиращия се близо до границата с Италия подслон „ Кабан де Виньет “ починаха шестима ски-алпинисти.

Четирима от тях са италианци, измежду които е и жененият за българка Марио Кастильони, както и самата му брачна половинка Калина Дамянова. Според медиите в Рим и Милано участвалата също в ски-прехода наша сънародничка в началото е била открита жива, само че в доста тежко положение. Рано тази заран обаче тя е издъхнала в болничното заведение.

В формираната от 14 души и водена от Марио Кастильони група се били присъединили италианци, французи и германци. Те тръгнали завчера по дългия 180 км и пристъпен за няколко дни маршрут от френския град Шамони до швейцарския Цермат, написа " Монитор ".

В неделя вечерта ги очаквали в заслона „ Кабан де Виньет “, който се намира на 3157 м. надморска височина, само че съдържателите му не получили никаква новина от тях чак до 6 и 30 ч. сутринта. Междувременно в региона се развихрила мощна снежна стихия, като скоростта напразно надхвърляла 80 км в час.

И наподобява сложните условия за напредване са предиздвикали участниците в групата да вземат решение да прекарат нощта на завет край някоя канара. За страдание обаче студът бил толкоз мощен, че пристигналите на сутринта със 7 вертолета намерили четири вкоченени от мраз натрупа, а останалите живи хора са били откарани в лечебните заведения на Берн и Лозана в доста тежко положение.

Маршрут от Шамони до Цермат е считан от ски-алпинистите за „ кралица “ на зимните преходи, защото е извънредно сложен. За наслада обаче на почитателите на този спорт изкачванията до 3 000 и повече метра височина се редуват с шеметни спускания в красиви долини. Освен това от разнообразни пунктове на прехода се откриват изумителни гледки към покрива на Европа връх Мон Блан, към Матерхорн, Гран Комбен и други алпийски красавци.

Маршрутът е бил проходен за пръв път през 1903 година от швейцарски алпинисти и оттогава по него всяка година минават по няколко хиляди души. Марио Кастильони и Калина Дамянова били женени от много време. Първоначално живеели в италианския град Комо, а от няколко години се били преместили в прилежащото швейцарско градче Киасо. Там били записали туристическата си организация „ МЛГ Моунтин ”, която провела преходи в Алпите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР