Трагедия на столичния булевард Сливница“ с две жертви. 18-годишен шофьор

...
Трагедия на столичния булевард Сливница“ с две жертви. 18-годишен шофьор
Коментари Харесай

18-годишният шофьор, убил двама пешеходци, влачил тялото на мъжа 300 метра

Трагедия на столичния бул. „ Сливница “ с две жертви. 18-годишен водач с брошура от 3 месеца опустоши с висока скорост млади мъж и жена на пешеходна пътека. Инцидентът е станал късно нощес. Шофьорът е арестуван. Повдигнато му е обвиняване, арестуван е за период до 72 часа.

Според пътни специалисти 18-годишният водач се е движил със скорост към 100 км/ч, само че по какъв начин и за какво е изгубил надзор над автомобила към момента се обяснява. На мястото на злополуката, потресени от следващата покруса на пътя, се събраха хора на бдение в памет на починалите.

Те са двама – мъж на 22 години, а едвам следобяд беше открита самоличността и на втората жертва – 24 годишна жена. Шофьорът, който ги е помел е бил самичък в колата си и е арестуван незабавно след злополуката. Направените на място полеви проби за алкохол и опиати са негативни, само че кръвни проби в началото не са му взимани.

По-късно денем той непринудено е дал проби във ВМА, а резултатите се чака да станат ясни след дни. От прокуратурата оповестиха, че му е повдигнато обвиняване.

Първоначално се появи информация, че злополуката е станала след гонка с полицията. От Министерство на вътрешните работи обаче отхвърлят такава да е имало. Нямало е и опит той да бъде спрян за инспекция.

Около 15 минути след среднощ. 18-годишен с двумесечен опит зад кормилото натиска газта в региона на бул. „ Сливница “ и ул. „ Русе “ в София. Минава през светофар, който след среднощ подава единствено мигащ сигнал. На пешеходна пътека опустошава двама пешеходци. Ударът е бил толкоз мощен, че го чуват живеещите в околните здания.

„ Гледах напред като пресичах „ Сливница “. Погледнах на ляво и видях от горната страна, посока Люлин към центъра, че наближава кола и по тази причина пресякох по-бързо Сливница и сега, в който пресякох след 4 секунди чух удар от автомобил, характерен тон, който не мога да го обясня. Спрях колата и слязох да видя какво става и сега, в който слязох видях облекла, обувки, маратонки по булеварда “, съобщи пред Българска национална телевизия свидетел на случая.

„ Първо чух спирачен път, по-късно чух много мощен конфликт все едно две коли са се блъснали, в началото това допуснах, че се е случило. След това чух женски вик “, споделя очевидка.

„ Автомобилът се е движил тази нощ в 0 и 15 часа по бул. Сливница от ул. Мелник към Константин Величков и в региона на кръстовището с ул. Русе блъска пешеходците, които пресичат от ляво на дясно в посока на придвижването, където настава и гибелта им “, добави Борислав Михайлов, контрольор „ Пътна полиция “ към Столична дирекция на вътрешните работи.
Загинали на място са мъж и жена надлежно на 22 и 24 години. Едното тяло е влачено от колата към 300 метра. След удара водачът се забива в железен дирек. На място е тестван за алкохол и опиати. Кръвна проба тогава не му е взимана.

„ При състояние, че тестванията са негативни, не е належащо “, добави контрольор Борислав Михайлов.
По-късно обаче водачът непринудено е дал кръв във ВМА. От полицията към момента не оповестяват каква е била евентуалната скорост, с която се е движил неопитният водач. Пътните специалисти обаче считат, че е била доста над допустимата.

„ Спирачен път над 300 метра, което приказва за доста висока скорост, сигурно към 100 км/ч., в случай че не и нагоре “, разяснява Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.
Периодично у нас след всяка покруса с присъединяване на млади водачи се разискват оферти за промени в Закона за придвижването по пътищата, които обаче по този начин и не са станали факт. Сред тях са водачите със стаж до 6 месеца да карат единствено по ярко или с компаньон.

Единствената смяна е от март – младите водачи с до 2 години стаж зад кормилото разполагат с 26 точки – с 13 по-малко от опитните. А лишаването им от тях води до лишаване на книжката за минимум половин година.

„ В този случай би трябвало да приказваме напълно за превантивни ограничения, за доста сериозна работа с тези хора, които демонстрират признаци на експанзия. За мен би трябвало да се насочим към доста сериозна, в това число и психическа помощ и работа с подобен вид водачи. И в това число оценка на това кой действително е кадърен за лидер и кой не е кадърен “, сподели още Диана Русинова.
Според Русинова страната би трябвало да обърне внимание и на правенето на ефикасни разбори, в това число за младите водачи, което ще помогне да се вземат съответни превантивни ограничения.

На мястото на злополуката се организира бдение в памет на жертвите. С бдението си довечера хората молят да бъдат взети ограничения да не се случват такива нещастия включително камери за скорост и светофарите да работят и нощем.

„ Имам възприятието, че страната е в будна кома. Никой нищо не го интересува, умират деца на по 23 години. Не го разбирам. Аз персонално към този момент не виждам за какво “, съобщи Надежда Дойчева.

„ Живея на кръстовището на „ Сливница “ и „ Константин Величков “. Всеки път, когато се стопли времето, тази права се трансформира в писта за водачи на мотори и на коли. Карат с извънредно висока скорост. Както видяхме причина за загуба на човешки живот, както и нарушение на спокойствието на всички, които живеят тук “, добави Стоян Стоянов.

„ Явно не се съблюдават законите и няма кой да ги управлява тези неща. Това е най-ужасното. Тук би трябвало да се постави някакъв лежащ служител на реда, тъй като камера на пътя няма да спре високата скорост, никой не е спряла “, сподели още Венера Спасова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР