Трафикът във втория по големина град в България е ужасен

...
Трафикът във втория по големина град в България е ужасен
Коментари Харесай

Трите големи проекта за 200 млн. лв, които ще блокират Пловдив

Трафикът във втория по величина град в България е ужасяващ в час пик. Поради разпокъсаността на градския превоз и неналичието на съгласуваност с доста места, голяма част от хората употребяват авто превоз. Също по този начин, транспортната система на Пловдив се задръства елементарно поради обстоятелството, че градът живее на юг и работи на север, което придвижване в натоварените часове кара няколко точки на картата да светят в алено.

Сега обаче, тези проблеми ще се влошат неведнъж. Поради закъснение, неясноти, разправии и всевъзможни други условия, три огромни инфраструктурни плана от интервала 2014-2021 останаха за дотъкмяване вкупом, в края на периодите.

Така трите плана, на обща стойност от към 204 млн. лева имат съвпадащи по време съществени действия, най-вече подземен. Ключови улици и булеварди в централната и други елементи на града ще бъдат разкопани и отчасти или напълно затворени в идващите няколко години. Това не включва съпътстващи поправки по пътната инфраструктура, каквито също са неизбежни.

Преведено, това значи че придвижването в Пловдив ще е същинско тестване, а общината ще понесе недоволството, което към този момент изпитваха жителите на Враца и Габрово, по време на техните големи планове, разкопали улиците за години наред.
Реклама Пробивът под гарата:
до края на 2023 година

Най-мащабен наподобява планът за пробива под Централната гара на Пловдив. Неговата цел е да се прокопае път под коловозите на линията София-Бургас, с цел да се разреши на влаковете да минават с по-бърза скорост. Той би трябвало да размени досегашната връзка сред двете елементи на града - бетонния мост, който пречи на бързите влакове.

Пробивът е част от реконструкцията на влаковата линия и като подобен е под шапката на държавната Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). Тя разпореди поръчката през 2019 година Единствен претендент по процедурата и надлежно печеливш е " Трейс груп холд " АД в консорциум с " Балкантел " в ДЗЗД " Проект Пловдив ". Стойността на контракта е 89 млн. лева. Финансирането на плана е по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Строителството е планувано да се извърши на три стадия. Същинската част от Етап II, която към този момент е в деяние от края на месец ноември 2021, е де факто пробивът който стартира от бул " Васил Априлов " и би трябвало да излиза 850 метра по на юг - при улиците " Димитър Талев " и бул. " Македония ".
Реклама
За " Капитал " от компанията реализатор потвърдиха, че крайният период за привършване на всички действия е краят на 2023 година

" Трейс " споделиха и за " провокации, които предстоят ". От северната страна на жп ареала подземен има съществени връзки (ВиК, кабелни връзки, газопровод и топлопровод). " На извършените срещи с представителите на експлоатационните сдружения, същите са лимитирали времевите интервали за осъществяване на дейностите по изместване на връзките, което ще бъде предизвикателство за изпълнителя ", уточни инж. Васил Шилов, който е виновен началник на плана.

Тъй като планът е голям, по време на ремонтните действия ще бъдат наранени основни за връзките в града улици: бул. " Васил Априлов ", бул. " Христо Ботев ", кръговото кръстовище на гарата, улиците " Димитър Талев ", " доктор Никола Ковачев " и " Кавала ".

Това обаче не е всичко. Тъй като ориста на бетонния мост развълнува пловдивчани и общината по този начин и не съумя да реши кое избира - нов мост или пробив под коловозите, очевидно се мисли за двоен вид. Според " Трейс " мостът, който е благосъстоятелност на НКЖИ, ще бъде демонтиран, само че ще има нов. " НКЖИ в съгласие с Община Пловдив ни е упълномощило да разработим план за ново оборудване, на същото място със опазване на съществуващите подходи. Скоро плана ще бъде предаден за обзор и утвърждение от Директива за птиците НКЖИ и Община Пловдив ", споделят от компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Градове 1 Отбрана 2 Свят 3 Свят 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Отбрана Реклама
Кой и по какъв начин ще заплати за този мост, остава неразбираемо, както и дали той влиза в първичната сума за плана.
Интегриран план за водите на Пловдив
до края на 2023, само че под въпрос

Другият огромен план е на стойност 114.6 млн лева Финансирането е по Оперативна програма " Околна среда " и включва с себе си построяването и реконструкцията на канализационната мрежа, реорганизация и доизграждане на пречиствателна станция (ПСОВ) и рехабилитация на Главен колектор VII и създаване на нов с дължина съвсем 3 км.

Най-скъпият стадий от цялата процедура е активността по ПСОВ, която е на стойност 52 млн. лева съгласно подписания с ДЗЗД " ПСОВ Пловдив 2018 " контракт за осъществяване. Участниците в този консорциум са,,ГБС Пловдив " АД,,,Главболгарстрой " АД и,,Еко-проект 2000 " ООД, с подизпълнител " Кристална вода ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Основният проблем пред този план е, че не е ясно какво се случва с него. Преди няколко дни общината заяви, че кметът на града е направил ревизия на обекта на пречиствателната станция в село Ягодово и там " всичко върви в период ". " Разплатени са близо 21 млн. лв. за строителството на станцията, което е към 40% от цената й ", се се споделя в известието. В него още се показва, че планът за Водния цикъл на община Пловдив ще бъде приключен до края на 2023-а година.

На друго мнение обаче е Министърът на околната среда и водите. " Проектът за Водния цикъл на Пловдив, който се финансира по Оперативна програма " Околна среда ", е с доста съществено закъснение и доста съществени проблеми ", сподели Борислав Сандов в изказване в Пловдив, където беше по покана на регионалния шеф на града. На срещата още той разгласи, че ще се направи опит за фазиране на плана, с цел да може дейностите по нега да приключат сполучливо, въпреки и в идващия програмен интервал. Това на процедура значи, че и ремонтните действия ще бъдат удължени в годините напред - идващият интервал ще желае ново обмисляне и вероятно ново възлагане.

Но в случай че станцията е най-скъпото перо, най-обезпокоителното за пловдивчани е реконструкцията на тръбите. Проектът включва разкопаване и замяна на 2,8 км. тръби от бул. " Дунав " до пресечката с бул. " Васил Априлов " и " Брезовско шосе ", на стойност по оповестената поръчка и подписан контракт от съвсем 17 млн.лв.

Победител в тази конкуренция е " ДЗЗД Дунав - Брезовско " с основни играчи в него " Пимк ООД и " Нивел строй " ООД. Всички действия по този контракт следва да приключат до края на 2023 година За този план, в своето известие, Община Пловдив декларира, че " няма да прави компромис с качеството и ще изисква всички действия да бъдат изпълнени, както са заложени в процедурата ".
Южен обходен колектор
доникъде на 2025 година

Третият великански план, обвързван с ремонтни действия и разкопани улици е този за Южен обходен колектор, чиито действия би трябвало да започват напролет на тази година.

Проектът е на стойност 81.4 млн. лева, и също се финансира по ОПОС. Печеливши тук са ДЗЗД " Еко план - Пловдив ", в което основни настоящи лица са " Интерхолд " ООД, " Тес кънстръкшън груп " ЕООД и " ВиК Инфраструктурно планиране " ЕООД.

Южният обходен колектор е голямо оборудване, дълго 11 км. То потегля от Пещерско шосе, продължава по улица " Царевец ", оттова минава под жп линията Модър, стига до " Александър Стамболийски " и " Нестор Абаджиев ". Краят му е в " Тракия " и се зауства в пречиствателна станция Пловдив.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Инфраструктура
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР