Традиционното енергопроизводство в развитите икономики включва вноса на големи количества

...
Традиционното енергопроизводство в развитите икономики включва вноса на големи количества
Коментари Харесай

Енергийните общности довеждат възобновяемата енергия до хората

Традиционното енергопроизводство в развитите стопански системи включва вноса на огромни количества нефт и газ от дребен брой снабдители. Системите за възобновима сила в границите на новите структури на благосъстоятелност на общности си проправят път в цяла Европа. Целта е приемането на евтина, чиста и сигурна сила посредством довеждане на производството на електрическа енергия по-близо до хората, които ще я употребяват.  

Притисната сред войната в Украйна, пандемията и промените на климата, европейската енергийна система претърпява невиждана рецесия. Плащащите сметките консуматори се оправят с внезапното повишаване на цените на силата, които не демонстрират никакви признаци на намаляване. През втората половина на 2021 г. междинните цени за електрическа енергия (и газ) в Европейски Съюз скочиха с над 11 % в съпоставяне със същия интервал на 2020 г. съгласно статистическите данни на Евростат за цените на електрическата енергия. Това бе преди геополитическата рецесия, подбудена от нашествието на Русия в Украйна в края на февруари, да задейства налагането на наказания, които в допълнение притискат доставките на сила.

Стратегията на Европейския зелен пакт, която възнамерява да декарбонизира производството на сила в Европейския съюз, бе подсилена от проекта REPowerEU за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тази композиция ще форсира прехода към зелена стопанска система. „ В това отношение украинската рецесия може да се преглежда като катализатор на прекосяването към сила от възобновими източници “, споделя Николиен ван дер Грейп от плана NEWCOMERS.

Един отговор на световното енергийно предизвикателство се заражда на локално и районно ниво посредством общностите за чиста сила. Това са групи от хора, които непринудено сплотяват ресурсите си за взаимното произвеждане на електрическа енергия. Целта на NEWCOMERS е да открива сполучливи и устойчиви бизнес модели в нововъзникващите общности за чиста сила. Старши откривател към катедрата за разбор на политиките в региона на околната среда на Свободния университет (VU) в Амстердам, Ван дер Грейп твърди, че енергийните общности „ способстват за по-доброто осъзнаване от жителите на енергийните проблеми и им дават вероятност сами да подхващат дейности “.

Внос на сила

Само за отопление и изстудяване се употребява 30 % от силата в Европа. За облекчаване на това търсене към 60 % от потребностите от сила в Европейски Съюз се обезпечават от импорт, като над 66 % от внасяната в Европейски Съюз сила през 2020 г. са петролни артикули, следвани от газ и въглища. Вместо да внасяме изкопаеми горива от далечни дистанции растежът в потреблението на възобновими източници прави допустимо производството на сила да се приближи до мястото на потреблението ѝ.

Основните типове възобновима сила, създавани в енергийните общности, са слънчева, вятърна и водна, само че от ден на ден се тестват и внедряват други източници, като водородни, геотермални и топлофикационни. Членовете на енергийната общественост нормално използват създадената сила и може да развиват и други действия — според от локалните условия, като шерване на коли, общи градини и зелени покриви.

Проектът NEWCOMERS откроява типовете политическа среда, в които енергийните общности се развиват сполучливо, по какъв начин са проведени участниците, употребяваните технологии и по какъв начин действат бизнес моделите. Той също по този начин проучва цената, която енергийната общественост основава за членовете и обществото в по-широк проект, както и резултата, който участието има върху държанието във връзка с силата.

„ Освен че оказват помощ в битката с рецесията в климата, енергийните общности основават стойност и в икономическо и обществено отношение “, споделя Ван дер Грейп. „ Те може да основават локални работни места и да благоприятстват общественото доближаване. “ Предимствата на този метод не се лимитират единствено с обезпечаването на самостоятелност от източниците на замърсяване — те стигат до осезаема обществена смяна.

Резултатите от проучванията на NEWCOMERS демонстрират, че сред европейските страни има обилни разлики в равнищата на информираност. Според Ван дер Грейп това слага провокации пред основаването на подкрепящи политики и закони в страните — членки на Европейски Съюз. Освен това то усложнява схемите за субсидиране, които поддържат положителните бизнес практики, и услугите, подпомагащи хората при основаването и действието на енергийни общности.

„ Надяваме се, че заключенията ни ще допринесат за някои промени в политиките, които са нужни незабавно, “ споделя Ван дер Грейп, която е изготвила серия от рекомендации за политиките и къс преглед за основателите на политики в Европа дружно с сходни планове.

Разпределена сила

Д-р Мария Розария Ди Нучи координира проекта COME RES, чиято цел е да улесни разпространяването на общностите за възобновима сила в девет страни от Европейски Съюз и да поддържа използването на регулаторна рамка за тези общности. За задачата планът ще инициира процеси на учене и продан на информация сред районите с напреднало развиване на общностите за възобновима сила и районите с капацитет за развиване. Във всяка страна има целеви район и обучаван район. 

„ Общностите за възобновима сила са значими проводници за понижаване на излъчванията от парникови газове и оказване на позитивно обществено, екологично и икономическо влияние “, споделя Ди Нучи. „ Те също по този начин предизвикват развиването на районите и селските региони. “ 

„ Идеята е еволюция от енергийна система, учредена на огромни централизирани електроцентрали, към управителен от жителите модел за разпределено произвеждане на сила, учреден на възобновими енергийни източници, който към момента съставлява предизвикателство в социално-политическо и регулаторно отношение в множеството европейски страни, “ споделя Ди Нучи.

Отличителната характерност на COME RES и оперативният мотор на плана са деветте по този начин наречени „ национални осведомителни бюра “. Те могат да се преглеждат като неофициални конгреси за разговор, включващи сътрудниците по плана в страната, организации на енергийните общности, други основни участници и участници на пазара от съответни целеви райони и отвън тях. Те провеждат тематични диалози и кръгли маси за политиките, чиято цел е основаването на решения за превъзмогване на съществуващите спънки пред растежа на енергийните общности. 

COME RES способства и за основаването на политики посредством лаборатории за политики, оферти за проекти за деяние, рекомендации към политиките и ангажираност със заинтригуваните страни. Необходими са някои фундаментални промени, „ в случай че енергийният преход би трябвало да продължи да се внедрява на локално ниво и по либерален път. “ Ди Нучи приказва за опростяване на финансирането, понижаване на бюрократичните спънки и реформиране на тръжния модел за плановете за възобновима сила. 

Повечето енергийни общности възприемат правната форма на кооперации, само че могат да одобряват формата и на сдружения или фондации. Някои са създали съответни подходи за включване на маргинализирани групи и на хора, живеещи в енергийна беднотия.

За триумфа на енергийните общности най-важно е гражданското присъединяване. Проектът W4RES работи за увеличение на присъединяване на дамите в поддръжката и ускоряването на навлизането на пазара на възобновимите енергийни източници. Очаква се към края на плана да бъдат подкрепени общо към 50—60 плана и начинания за потреблението на сила от възобновими източници за отопление и изстудяване в осем страни.

Носители на смяната

„ Гледната точка на плана W4RES е, че дамите като носители на смяната могат да имат решаваща роля в енергийния преход, “ споделя координаторът на W4RES Янис Констас. Енергийните общности би трябвало да ангажират повече дами в организационните си структури и управлението.

„ За да доведат до същинска смяна, достъпът до сила и енергийният бранш би трябвало да бъдат свързани с стратегия, която слага под въпрос стандартите във връзка с дамите, “ споделя Констас. „ А по този метод се предизвикват и техните права, достолепие и видимост в другите им функции на консуматори, производители, вложители, специалисти и носители на смяната. “

Макар че са относително нова иновация, общностите за възобновима сила имат голям капацитет. Тяхното развиване ще окаже мощно влияние върху енергийния преход и всекидневния живот на европейските жители.

Автор: Емануела Барбирольо

Изследванията в тази публикация са финансирани от Европейски Съюз. Тя е оповестена в началото в Horizon, списанието за научни проучвания и нововъведения на Европейски Съюз.  

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР