Традиционно изборът се провежда в зала Тържествена на Съдебната палата

...
Традиционно изборът се провежда в зала Тържествена на Съдебната палата
Коментари Харесай

Върховните съдии ще избират двама за Конституционния съд на 26 октомври

Традиционно изборът се организира в зала Тържествена на Съдебната палата

© Анелия Николова Още по тематиката
Има ли вяра за Конституционния съд

Изборът на конституционни съдии е с огромен залог поради деградирането на институцията
28 сеп 2018
Управляващите ще предлагат Красимир Влахов за парламентарен арбитър

Парламентът открива сезона за избор на конституционни съдии, броени дни преди приключване на периода към момента няма публично оповестени номинации
23 сеп 2018 Върховните съдии ще избират своите двама представители в Конституционния съд (КС) на 26 октомври, петък, от 10 часа. Решението е на ръководителите на двете висши съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков, които дефинираха тази дата за привикване на Общо заседание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за избор на членове на Конституционен съд.

Според признатите в понеделник от висшите съдии правила за избора срокът за издигане на кандидатури е не по-късно от края на предпоследния работeн ден преди датата на избора, което значи до 24 октомври. Кандидатурите се издигат от съдии от Върховен касационен съд или Върховен административен съд с документално предложение, подадено до Общото заседание посредством ръководителя на съответния съд. Предложенията би трябвало да са съпроводени с автобиография и декларация за единодушие на претендента.

Процедурата за избор на двама съдии планува многостепенно гласоподаване с отпадане на претенденти. Определено обаче гласуваните в понеделник от висшите съдии правила за избор са доста положителни - те са ясни, плануват скрито гласоподаване, минимализират риска от прахосване на гласове, няма написано условие за избор на един от Върховен касационен съд и един от Върховен административен съд макар негласното предписание, спазвано до момента.

При актуалната ротация в Конституционен съд двама от четиримата нови съдии би трябвало да бъдат определени от Общото заседание на Върховен касационен съд и Върховен административен съд. Правилата за избор на двама конституционни съдии плануват, че всеки арбитър от Върховен касационен съд и Върховен административен съд може да гласоподава за един или двама души, само че не повече. Бюлетина, в която има посочени повече от двама претенденти, ще се смята за невалидна, както и бюлетина, в която не е посочен нито един. За определени се смятат претендентите, получили гласовете на повече от половината от присъстващите членове на Общото заседание. Ако на първия тур никой не е получил нужното болшинство, се организира още един избор, само че единствено сред четиримата претенденти, получили най-вече гласове. В случай че на първия тур има класирани претенденти с еднакъв брой гласове, те се включват в бюлетината за балотажа. За определени се смятат претендентите, получили гласовете на повече от половината от присъстващите членове на Общото заседание.

Ако и на втория тур нито един от претендентите не получи нужния брой гласове (половината плюс един), се организира трето гласоподаване сред тримата претенденти, получили най-вече гласове при второто гласоподаване, като четвъртият отпада от листата. За определени освен това гласоподаване се смятат двамата претенденти, получили най-вече гласове.

Ако на втория тур бъде определен единствено един арбитър в Конституционния съд, се организира трети тур, като в бюлетината се включват двамата претенденти, получили най-вече гласове. За определен освен това гласоподаване се смята претендентът, получил най-вече гласове.

Ако на първия тур бъде определен единствено един арбитър в Конституционния съд, се организира още един избор за втори арбитър всред двамата от останалите претенденти, получили най-вече гласове при първия тур след определения претендент. И в този случай, в случай че двама или повече претенденти са получили еднакъв брой гласове, те се включват в бюлетината при балотажа. За определен при повторното гласоподаване се смята претендентът, получил повече гласове.

При еднакъв брой гласове се организира трето гласоподаване сред претендентите, получили най-вече гласове при второто гласоподаване.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР