Традиционно EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на

...
Традиционно EVN България предлага няколко кратки и практични стъпки на
Коментари Харесай

EVN България съветва какво да направим при по-дълго отсъствие от дома през празничните дни


Традиционно EVN България предлага няколко къси и практични стъпки на своите клиенти, които възнамеряват по-дълго неявяване от вкъщи по време на коледните и новогодишни празници. Стъпките целят да осведомят клиентите за факторите, които въздействат на тяхното ползване на електрическа енергия, даже и при неявяване от вкъщи.

Стъпките включват:

Изключете всички електроуреди, които не е належащо да работят във Ваше неявяване. Важно е да се знае, че уреди като ледник или фризер, които не постоянно е уместно да се изключват, ще продължат да употребяват електрическа енергия.

Изключете от щепсела уреди като тв приемник, аудио-уредба и екран, тъй като и в режим на stand-by те ще продължат да употребяват електрическа енергия.

Уверете се, че външни хора нямат достъп до електрически контакти, които са част от ел.инсталацията на Вашия парцел.

Запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си.

Ако във Ваше неявяване няма достъп до Вашия електромер, можете да заявите посещаване на отчетник на денонощен телефон 0700 1 0007 в комфортно време.

ЕVN България е предоставила на своите клиенти и някои препоръки за рационално потребление на електрическата енергия в дома:

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или тежки пердета, с цел да не спирате топлината, която отдават в помещението.

Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от вкъщи. Избягвайте да ги изключвате изцяло, тъй като по този начин стените на жилището изстиват и в следствие уредите употребяват повече сила, с цел да доближат още веднъж мечтаната висока температура.

При закупуване на климатик съобразете мощността на уреда с размера на помещението, което ще охлаждате / отоплявате.

Използвайте тенджера с диаметър, съотвестващ на този на котлона. Можете да намалите времето за готвене като покриете тенджерата с похлупак, ползвате тенджера под налягане и не отваряте фурната по време на печене.

Не поставяйте хладилник/фризер наоколо до отоплителен апарат или под директна слънчева светлина.

Използвайте цялостния потенциал на пералнята.

Използвайте енергоспестяващи крушки.

Телевизорът, аудио уредбата или DVD плейърът могат да бъдат огромни потребители на електрическа енергия, даже когато не ги употребявате, а са в положение на stand-by режим. Ако е възможно, изключвайте ги изцяло от щепсела.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР