Традиционните български ястия радват със своето многообразие и невъобразим вкус.

...
Традиционните български ястия радват със своето многообразие и невъобразим вкус.
Коментари Харесай

Традиционни български ястия на котлон

Традиционните български ястия радват със своето разнообразие и немислим усет. Хубавото е, че доста от тях могат да се подготвят по разнообразни способи, включително и на котлон. Тук ще ви предложим няколко от най-хубавите обичайни български предписания на котлон.

Мекици

Необходими артикули: 1/3 кубче квас (14 г), 5-6 с.л. кисело мляко, 300 мл вода, 500 г брашно, 1 с.л. сол;

 Мекици

Начин на подготвяне: Маята се поръсва с щипка захар и малко вода. Оставя се да шупне. В купа се смесват киселото мляко, солта и водата. Към тях се прибавя шупналата квас и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса, най-добре за през нощта. От тестото се отделят приблизително огромни парчета и се пържат в тиган със загрята лой на котлона. Поднасят се поръсени с пудра захар, сладко или със сирене.

Пататник

 Пататник

4 порции

Необходими артикули: 1 кг картофи, 2 глави лук, настъргани, 3 яйца, 1 ч. л. сушен джоджен, 1 ч. л. червен пипер, 50 мл олио, 50 г краве масло, сол;

 Пилешка кавърма

Начин на подготвяне: Картофите се обелват и се настъргват на едро. Посоляват се и се отцеждат, като се изстискват от отделения сок. Смесват се с лука, яйцата, джоджена и пипера.

Половината от маслото и олиото се сгорещяват. 1/3 картофената примес се разстила на слой с дебелина 1 см. Пече се на приблизително мощен огън. Когато се зачерви, пататникът се обръща деликатно върху похлупак или плоска паница. В същия тиган се сгорещява останалата лой и пататникът се връща да се зачерви и от другата страна. Процедурата се повтаря с останалата примес. Пататникът се сервира с кисело мляко.

Пилешка кавърма

Необходими артикули: 400-500 г пилешко филе, нарязано на части, 2 глави огромен лук нарязан на шайби, 1 морков, нарязан на кубчета, 8-9 бр. печен пипер, обелен и нарязан, 4 яйца, червен пипер, черен пипер, сол

Начин на подготвяне: Нарязаният лук се поставя в купа и се поръсва със сол. Намачква се добре и се запържва дружно с пилешкото филе. Поръсва се с черен пипер и се прибавя нарязаният печен пипер. Оставя се да се пържи, до момента в който изври сосът на пипера.

Когато това стане, от горната страна се залива с разрушените яйца с малко сол. Разбърква се, поставя се капака на тигана и се изключва котлона. Оставя се известно време, с цел да могат яйцата да стегнат.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР