Традиционната “Седмица на свободния дух”, организирана от Българска асоциация по

...
Традиционната “Седмица на свободния дух”, организирана от Българска асоциация по
Коментари Харесай

Най-големите зимни ентусиасти се събират на Рилските езера

Традиционната “Седмица на свободния дух”, проведена от Българска асоциация по ски свободен и рисков жанр (БАССЕС), ще се организира тази година от 2 до 11 февруари в региона на хижа “Рилски езера”. Това е най-голямата неофициална среща на феновете на извънпистовото каране в България, които годишно се събират на едно от обичаните си фрийрайд места.

Тази година в програмата са включени и голям брой събития, в които скиори и сноубордисти ще имат опцията да натрупат нови познания и умения за по-безопасно и по-вълнуващо превозване в планината. “Целта на т.нар от нас Free Spirit Week постоянно е била да се съберем дружно и да прекараме добре няколко дни в обичаната ни планина. Но тази година ще дадем още една причина на хората да се включат в събитията като ги срещнем с някои от най-опитните познавачи на региона на хижа Рилски езера, с професионални сертифицирани водачи и майстори на фрийрайда и фрийстала,” споделя Момчил Панайотов, ръководител на БАССЕС, който е и експерт по лавини и лавинна сигурност.

По време на Седмицата на свободния дух асоциацията ще провежда голям брой работилници, лекции и демонстрации за сигурност в планината. Ще се провеждат ски турове в региона на хижа “Рилски езера”, по време на които опитни ски водачи ще коментират на участниците по какъв начин да разпознават сигналите в планината за лавинна заплаха, по какъв начин да избират най-подходящата линия за напредване и втурване, по какъв начин да се ориентират и по какъв начин да реагират в разнообразни обстановки.

“Ще покажем на хората и какви са новостите в региона на ски и сноуборд оборудването, какви уреди за лавинна сигурност има на пазара и какви са преимуществата на другите модели. Ще могат да тестват екипировка за ски туринг, ще ги консултираме какви въпроси да задават, когато избират ново съоръжение и по какъв начин да поддържат най-добре остарялото си”, допълват от БАССЕС, която е най-старата организация в България, занимаваща се с обучителни курсове по лавинна сигурност и фрийрайд.

За Седмицата на свободния дух на скатовете към хижата ще бъде построен и мини фън парк с няколко скока, на които някои от най-хубавите фрийстайл скиори и сноубордисти ще карат и ще споделят опит и тънкости в спорта за начинаещи и напреднали запалянковци. Записалите се за присъединяване в събитията ще бъдат видео снимани и оценени в края всеки ден, тъй че да видят, оценят и поправят стила и грешките си.

Първият уикенд от Седмицата ще бъде отдаден на уъркшопи, проби и демонстрации, а през втория ще се проведат и обичайните надпревари по фрийрайд и фрийстал. На обособен скат за първи път сили ще могат да премерят и най-малките членове на БАССЕС в първото Mini Goat Ride съревнование за фрийрайдъри във възрастовите категории 8-10, 10-13 и 14-17 години.

Повече информация за Седмицата на свободния дух на уеб страницата на БАССЕС. Участието е единствено с авансово записване, като от участниците се чака да имат нужната екипировка и умения за извънпистово каране, както и годна планинска застраховка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР