Тръбопроводът има потенциал да прави по 32 млн. лв. на

...
Тръбопроводът има потенциал да прави по 32 млн. лв. на
Коментари Харесай

Какви са ефектите от газовата връзка със Сърбия

Тръбопроводът има капацитет да прави по 32 млн. лева на година, само че все още няма задоволително непокътнат потенциал От изключителна значимост е планът за Сърбия, Косово, Албания, Черна гора, а за България - връзката с Австрия Проектът беше занимателен с десетилетие и финалната цена набъбна до съвсем 200 млн. лева
България и Сърбия към този момент могат да внасят и изнасят природен газ една към друга, откакто години наред двете страни бяха в клопката просто да транзитират съветски газ, без опция за търговия посред им. За да се промени това още през 2012 година бе стартиран газовият интерконектор сред София и Ниш, само че цяло десетилетие той беше неглижиран от държавните управления на Бойко Борисов за сметка на други планове като " Турски поток ".

През миналата седмица обаче, на две обособени церемонии - една на нашата територия и една в Ниш, газопроводът най-сетне беше открит. Изграждането на газовата връзка лиши 10 месеца, а дейно ще стартира да придвижва газ при започване на 2024 година

На събитието в Сърбия участва и българският президент Румен Радев, който съобщи, че " междусистемната газова връзка е доста повече от инфраструктурен план - тя съставлява знак на сполучливо съдействие сред Сърбия, България и Азербайджан. "
Реклама
И до момента в който смисъла на интерконектора за газопреносната мрежа на България е по-скоро универсално, то за Сърбия и Западните Балкани е голямо, заради опцията да внасят друг от съветския газ. Това придава на плана сериозен гепополитически детайл, който беше вкоренен и от визитата на азерския президент Илхам Алиев в Сърбия. Тръбата ще разреши на Белград да получава азерски газ през България - нещо, което България към този момент прави през.

За България може би най-важният детайл от стартирането на газопровода, с изключение на опцията да се вкарва природен газ от запад, е отварянето на новия LNG терминал в Александруполис, в който страната е акционер с 20%, към Западните Балкани и Централна Европа. По информация на " Капитал " дълго чаканият втори терминал в Гърция ще стартира работа през март.

Остава огромна въпросителна дали противоречивият контракт, подписан от служебния кабинет на Румен Радев, " няма също да играе роля при снабдяване на количества към Сърбия идващи от турската мрежа. Твърде евентуално е това да бъдат количества съветски газ или микс, който мъчно може да бъде проследен. Какво в действителност печели България Дневният потенциал на газовата връзка е малко над 4.5 млн. куб. м. (около 1.8 милиарда куб. м на година), от които към 40% са непокътнати към този момент от Сърбия по контракта им с Азербайджан за доставка. Към момента непокътнатият потенциал важи единствено за зимата, както е видно от данни от платформата Entso-G, като след април са непокътнати единствено 3% от потенциала на тръбата в посока Сърбия. Ако Белград не откри други снабдители действително тръбата ще е съвсем неизползваема.

Според платформата потенциалът в българска посока е към 7 пъти по-малък - техническият потенциал на риверсионния поток е 0.74 млн. куб. м дневно. Което поражда и подозрения дали при положение, че България има потребност да внася количества от тръбата, ще има задоволително механически потенциал. По-малки потребители (като индустрията) ще могат въпреки всичко да употребяват газопровода в случай че намерят източници в Хърватия, Словения или Австрия.
Пътят на газопровода в България Фотограф: Надежда Чипева Реклама
Общата сума, която България ще получи като директни такси от газовата връзка е 3.3 млн. лева за първия тримесечен интервал, в който Сърбия ще я употребява дейно. Ако се резервира целия потенциал и има непрекъснати потоци по тръбата, " Булгартрансгаз " ще може да генерира към 32 млн. лева годишно по моментните цени за транспорт. За да се изплати плана по отношение на инвестицията, ще са нужни 6-7 години, само че в случай че се има поради единствено количествата за Сърбия все още ще са нужни цели 60 години.

Енергийният министър Румен Радев не уточни по време на откриването на тръбата от българска страна предходната седмица дали се работи по нвои покупко-продажби за транспорт на газ, като само загатна за интереса от страна на Косово, Сърбия и Черна гора. Защо е значима връзката Газопроводът стартира от газоразпределителната станция при Нови Искър, след което минава през Костинброд и Драгоман - общо 62 км. При Димитровград в Сърбия продължава към мрежата на западната ни съседка до Ниш - още към 88 км.

Предимството на газовата връзка е и построяването на отклонения за газоснабдяване на Сливница и Драгоман - нещо, което липсваше като планова опция при " Турски поток " в Северозападна България.

В последните години историята на газовата връзка със Сърбия бе доста сходна на тази с Гърция - доста приказки и обещания, само че без действителни дейности от страна на ръководещите, за разлика от планове като " Турски поток ", който обвързва българския газов пазар напълно с съветския газ. Тръбата до Ниш е с потенциал 1.8 милиарда куб.м/година, което е задоволително да покрие към 60% от потреблението на България. И с опция за реверсивен поток - нещо, което липсва при " Турски поток ", по който газът върви единствено от България към Сърбия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР