Тръбите към Стомана от язовир Пчелина са извадени от 2012-та.

...
Тръбите към Стомана от язовир Пчелина са извадени от 2012-та.
Коментари Харесай

Спор за водата за Перник - пречи ли ВЕЦ, собственост на роднини на бивш зам.-министър от ДПС?

Тръбите към " Стомана " от язовир " Пчелина " са извадени от 2012-та. Това сподели кметът на Ковачевци Васил Станимиров пред БНР.
" Още през април 2012 година поданици на село Калища, където минава водопроводът, захранващ от язовир " Пчелина ", язовир " Бушляк " и оттова водата се трансферира до " Стомана ", сигнализираха, че се вадят непозволено тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава сформирах комисии и ги изпратих на място - оказа се, че " Напоителни системи " по джука заповед са решили да извадят оборудванията, които зареждат част от този тръбопровод за промишлените потребности на " Стомана ", изясни Станимиров. Според кмета, язовир " Пчелина ", който се намира на територията на общината, сега е в обикновено положение. 
" Подаването на вода от " Пчелина " към " Стомана " не е прекратено през 2012-а, а доста по-отдавна. Когато се приватизира цех " Стомана ", с цел да е по-угодно на новите притежатели, се взема решение да се подава вода от язовир " Студена, тъй като тук водата е по-трудна и по-ангажираща. Защото зимните месеци има проблеми с водоснабдяването - това е вода, която замръзва и си желае поддръжка, а това донася по-големи разноски на предприятието ", сподели още кметът на Ковачевци.  
Станимиров отхвърли, че водата в язовир " Пчелина " се излива в река Струма и не се употребява и обясни, че от 2015-2016 година под язовир " Пчелина " има издигната Водноелектрическа централа, която употребява водата, която прелива и създава електрическа енергия. По думите му, ВЕЦ-ът работи в правила, избрани от страната, и сега няма проблем с равнището на " Пчелина ".
" Тези, които унищожиха системата и за някакви стотинки, извадиха тръбите и ги нарязаха за скрап, би трябвало да им се търси някаква отговорност ", заяви Васил Станимиров. 
Димитър Куманов от екосдружение " Балканка ", което сезира прокуратурата за положението на язовир " Пчелина ", разяснява пред БНР, че жалбата им е за това, че построеният там Водноелектрическа централа е противозаконен. " Това докара до заличаване на реката изпод. Тя е в предпазена зона " Натура 2000 ", безапелационен беше той.
По думите му, на този Водноелектрическа централа, по позволение за водовземане, му е предан целият воден запас на язовира и по тази причина от Министерство на околната среда и водите не разясняват разновидността за подаване на вода от " Пчелина " към цех " Стомана ", а само кметът на Перник Станислав Владимиров приказва за тази алтернатива за решение на водната рецесия.
" В момента, в случай че някой различен желае да водовзема от този язовир, това значи да се нарушат към този момент добити права по смисъла на Закона за водите, което е невероятно. Единственият късмет е този Водноелектрическа централа да бъде спрян - като противозаконен ", заключи Куманов. По думите му, притежател на ВЕЦ-а е някогашен зам.-министър на околната среда и водите. 
Той уточни, че " водата, която ВЕЦ-ът изхвърля в река Струма, не става за нищо.... Изхвърляха тонове токсини в реката и тая вода към този момент не съм сигурен дали става и за промишлени цели ".
Кметът на Ковачевци отхвърли изказванията на еколога и увери, че водата не е отровена, а и разрешителните за градеж на ВЕЦ-а са законни.
Припомняме, че преди към този момент съвсем 4 години след серия изявления на Actualno.com за източването на язовир " Пчелина " Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разгласи, че стопира краткотрайно водовземането от язовира.
Става въпрос за Малка водно електрическа централа на самия язовир, който се намира в землището на село Лобош. Жители на село Лобош и вилната зона в община Ковачевци показаха още тогава опасения, че интензивното източване на язовира, с цел да работи частната централа, ще докара до намаляване на водата до сериозно равнище. По това време кметът на село Ковачевци Васил Станимиров разяснява пред Actualno.com, че съгласно съселяните му единствено за ден равнището е намаляло с 15-16 сантиметра.
Справка на Actualno.com в Търговския указател към края на юни, 2016 година сподели, че компания " Пауър Туенти Туенти ", която ръководи Водноелектрическа централа " Пчелина ", се държи от трима съдружници, измежду които личат имената Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е брачен партньор на някогашния зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз в кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри е неин брат. Илияз е и някогашен народен представител на Движение за права и свободи, а името ѝ изпъкна поради социална поръчка, извоювана от " Солар проджект " ООД. Там съучастник е бил още веднъж Гошелков – до 1 октомври, 2010 година, а компанията печели 115 989.9 лв. без Данък добавена стойност за " строително-ремонтни действия " в почивната база на Народното събрание във Велинград. И към днешна дата няма смяна при съдружниците в " Пауър Туенти Туенти " съгласно Търговския указател.
Повече детайлности ще намерите в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР