Този вирус изглежда е отмъстителен. Особено спрямо хората, които не

...
Този вирус изглежда е отмъстителен. Особено спрямо хората, които не
Коментари Харесай

Гърция: църквата пази от Ковид-19?

Този вирус наподобява е злопаметен. Особено по отношение на хората, които не имат вяра в неговото битие или считат Ковид-19 за " лек грип ". Така да вземем за пример с ковид се заразиха президентите Жаир Болсонаро и Доналд Тръмп - двама души, които омаловажават заболяването.

Сред хората, на които този вирус си отмъщава, наподобява са и тези духовници от Гръцката православна черква, които от месеци насам тръбят, че по време на религиозна работа човек не може да се болести с ковид. Като да вземем за пример Теоклит, митрополит на Йерисос, Света гора и Ардамерион, който от началото на пандемията твърди, че вярата го пазела. Както и че поради това нямало потребност да носи маска или да съблюдава отдалеченост. Теоклит даже неведнъж е упорствал да бъде тестван, с цел да се потвърди, че светото причестяване го пази.

Нима Господ не опази Теоклит?

И ето, че Теоклит даде позитивна проба за Ковид-19 - след празничната работа за Димитровден на 26 октомври в Солун. На нея митрополитът не носеше нито маска, нито спазваше разпоредбите за отдалеченост, както можеше да се види в директното предаване на службата по малкия екран. На нея присъстваше и президентката на Гърция Катерина Сакеларопулу.

Положителният резултат от теста на Теоклит беше разгласен от управлението на Гръцката православна черква и породи паника у останалите висши духовници, взели участие в службата. Всички те са в преклонна възраст, стояха паралелно до Теоклит без защитни маски и използваха една обща лъжичка за ритуала на светото причестяване, както е всекидневно за Гръцката православна черква.

Сега клерици и вярващи се стичат към частните клиники в Солун, с цел да се тестват за Ковид-19 в един град с съвсем привършен потенциал за осъществяване на проби, защото в него е разгласен код алено. В Солун всички са задължени да носят маски и навън. Но за църквата, както нормално, се вършат изключения, както демонстрира и казусът с празничната послужвам за Димитровден. Сегашното консервативно гръцко държавно управление не се осмелява да се изправи против църквата, както не се осмеляваха и всички други държавни управления преди него.

В Гърция няма демонстрации на съперници на ограниченията против пандемията, каквито се организират да вземем за пример в Германия. Съпротивата против рационалното е дело най-много на църквата. Има, несъмнено, и доста свещеници с рационално държание, които са загрижени за здравето на вярващите. Но също толкоз доста духовници настояват, сходно на Теоклит, че Господ ги защитавал. Някои от тях даже стигат до такава степен да поучават вярващите да не правели нищо против пандемията, тъй като в противоположен случай това щяло да значи, че вярата им не е същинска.

Духовниците и персоналният образец

След като митрополит Теоклит даде позитивна проба за Ковид-19, за първи път неговата епархия излезе с публична декларация, в която прикани вярващите да носят маски в и отвън храмовете и да се молят за митрополита.

Рационално видяно можем да кажем: Господ пази тези вярващи, които пазят себе си и своите ближни. Но от църквата не са склонни да изрекат това. Възможно е тя да бърка, само че не това е значимото в тази ситуация. Става въпрос за това, че прекомерно малко свещенослужители отхвърлят да дадат добър персонален образец. Ръководството на църквата би трябвало да изолира тези от духовниците, които си играят със здравето на вярващите. И в случай че тя откаже да извърши това, каквото сигурно ще се случи, тогава страната би трябвало да се заеме с тази задача. Правителството би трябвало да затвори още веднъж църквите, както направи това напролет - без значение каква политическа цена ще би трябвало да заплати.

Жалко е, че църквата не пази хората. Сега държавното управление би трябвало да я принуди.

Автор: Каки Бали
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР