Този уикенд станахме свидетели как конспиративните теории, разпространявани през платформите

...
Този уикенд станахме свидетели как конспиративните теории, разпространявани през платформите
Коментари Харесай

5G - новата световна интернет конспирация

Този уикенд станахме очевидци по какъв начин тайните теории, популяризирани през платформите за обществени медии, минаха от мрежата във физическия свят и се материализираха в дейности, които действително заплашват освен реда, само че и сигурността на хората. Анти 5G деятели посегнаха на жизненоважна национална инфраструктура като подпалиха базови станции на мобилни оператори в Бирмингам, Ливърпул и Мелинг в Мърсисайд във Англия преди дни. Всичко това се случва тъкмо когато Англия и доста страни по света се борят с пандемията на ковид.
И до момента в който стотици учени и безчет медицински експерти поставят напъните за справяне с ковид, а повече от 40 компании, изследват и създават лекарствени артикули против COVID-19, анти 5G деятелите популяризират вируса на подправените вести, свързвайки 5G с ковид и изказвания, че новата технология носи гибел.
Стивън Поуис, народен медицински шеф на NHS England, сподели в неделя: „ Историята за 5G е безспорен, цялостен отпадък. Това са нелепости - най-лошият тип подправени вести ”.
“Реалността е, че мобилните мрежи са безусловно сериозни за всички нас, изключително във време, когато молим хората да останат вкъщи и да не виждат родственици и другари. Теорията за 5G е безспорен, цялостен отпадък и не мога да дам по-силно определение от това ”. Той добави: „ Но по-специално, това са и мобилните мрежи, употребявани от нашите незабавни служби и нашите здравни служащи, и аз съм безусловно засегнат, безусловно погнусен, че хората биха подхванали дейности против инфраструктура, от която имаме незаменима потребност, с цел да отговорим на незабавната обстановка със здравето ни. ”
Оливър Даудън, секретар по културата на Обединеното кралство, ще изиска от платформите за обществени медии да бъдат по-агресивни в отговора си на популяризираните посредством техните платформи тайни теории за 5G. Даудън възнамерява да организира виртуални срещи с представители на няколко софтуерни компании идната седмица, с цел да разиска въпроса.
Министърът на кабинета Майкъл Гоув пък назова популяризираните тайни теории “опасни нелепости ”.
Анти 5G деятели настояват, че с налагането на новия стандарт, мрежите ще причинят рак, безплодия и аутизъм. Това продължава години наред без никакви доказателства, а размерът с неистини се усилва.
Седем години след идването на 4G, EE (б.р. - британски телеком оператор) най-сетне съумя да започва първата във Англия 5G мрежа в шест града - идват и още. Новият стандарт дава обещание доста по-бърза връзка, само че тайните онлайн активнист са уверени, че той ще донесе нещо доста по-злокобно, в сравнение с края на видео буферирането да вземем за пример. 
В обществените мрежи, форумите и разнообразни блогове, анти 5G деятели приписват на мрежата изумителна палитра от грехове, в това число рак, неплодородие, аутизъм, и даже Алцхаймер. През ноември 2018 година, обява, споделена от милиони хора във " Facebook ", упрекна 5G за мистериозната гибел на 300 птици в Холандия (нищо, че пробата с мрежата се организира месеци по-рано). Междувременно, в разнообразни групи хората споделят даже препоръки по какъв начин да се разбият мобилните кафези. Но по какъв начин се случи по този начин, че едно последователно надграждане на мобилните мрежи се трансформира в обичаната на интернет тайна доктрина? 
Вероятно един от най-известните представителите против 5G e Джон Кюлс - холандски откривател на извънземни, който през 2018 година сътвори група във Facebook " Stop5G ". Към днешна дата групата има над 20 000 члена и от нея стартира построяването на мита към гибелта на птиците, както и други теории, като да вземем за пример че калифорнийските пожари през 2018 са наказване от ръководещия хайлайф, защото щатът не е съумял да вкара всеобщо 5G.
Групата на Кюлс на собствен ред въодушевява други хора да вършат аналогични групи, като да вземем за пример " Stop 5G UK ", която през днешния ден има 13 000 члена и още стотици по-малки групи, които обмислят по какъв начин да спрат “нахлуването ” на 5G в техните страни и градове. Жителите на Гластънбъри да вземем за пример към този момент са входирали публична молба до локалните управляващи да спрат стартирането на 5G мрежа по време на музикалния фестивал. В Twitter анти 5G " съпротивата " споделя постове с хаштаг #Stop5G, а в Instagram разнообразни сметки популяризират фотоси на хора в антирадиационни костюми, които се допуска, че работят по мобилни кафези.
На процедура обаче няма никакви доказателства, че 5G (или която и да е мобилна мрежа към момента) може да има нездравословен резултат върху човешкото здраве. Надграждането е основано на сходни технологии от предходните мрежи и все още няма нито едно изследване, което да е открило връзката сред телефоните и рака, въпреки че такива изследвания се вършат непрекъснато.
Това, несъмнено, не стопира ни минимум анти 5G придвижването. Нещо още по-любопитно, от май 2018-а насам, в ефира на RT America (американският канал на съветската телевизия) е излъчила над 12 новинарски сегмента, които предизвестяват за рак, кървене от носа и други отрицателни резултати върху човешкото здраве в резултат на 5G. Сензаионалистите дефинират новата мрежа като " 5G апокалипсис " или даже " опит с човечеството ", като дори предизвестяват феновете, че 5G " може да ги убие ". Без значение дали тези репортажи са част от дезинформационната война, която Русия води против Съединени американски щати в световен мащаб или не са, фактът е че след публикуването им стотици блогове и дребни новинарски уеб сайтове ги препечатват безрезервно.
Слуховете за “радиационно облъчване ” от мобилните оператори не са нищо ново. Според Дейвид Гримс, академик, физик и откривател на раковите болести, тайните теории в този момент повтарят значително това, което се случи с 4G и другите скорости преди този момент. Мобилните телефони, както и високоволтовите преносни мрежи на ток водят до страхове в обществото още от края на 1980 година. От тогава са и първите изказвания за връзка сред тях и мозъчните тумори - изказвания, които учените от дълго време са оборили. 
Във Англия да вземем за пример, броят на мобилни устройства, които се употребяват е повишен с 500% сред 1990 и 2016 година. В същото време процентът на хора, разболели се от мозъчен израстък, е повишен с 34%. Причината за растежа на % на диагностицираните случаи на тумори обаче се отдава на това, че през днешния ден имаме по-добри диагностични технологии. А в допънение, на никое място по света не се следят аномалии или внезапно повишаване на диагностицираните случаи на туморни болести, които да са мотив да бъдат търсени връзки със заобикалящия ни свят или технологиите, които използваме.
" В момента следим обичайното препакетиране на тайните теории, в което няма никаква изненада. Същото е и с имунизациите ", споделя Гримс. Всеки път щом се появи нова ваксина, старите легенди за имунизациите излизат на нов глас. И въпреки и при 5G технологията в огромна степен да е същата като при 4G, това възпламенява страховете още веднъж. 
RT America, както и други медии назовават предаваните талази - радиационни. Приравняват ги с йонизиращото излъчване в далечния завършек на електромагнитния набор, като да вземем за пример рентгеновите лъчи и ултравиолетовите лъчи, които могат да разрушат ДНК структурата и да доведат до генетични разновидности, надлежно и до рак. Не всяко излъчване обаче е неприятно. Нискочестотните радиовълни, които се употребяват в телекомуникациите са в края на електромагнитния набор. Те имат диапазон сред 300 MHz и 300 GHz. И носят малко подвеждащо име: " Микровълновата радиация е доста неверно разбрана, като идея. Защото когато чуят това име (б.р. " микровълни " ), хората си мислят за микровълнови фурни ", споделя Гримс.
Проф. Джозеф Ушчински от Университета в Маями, създател на книгата " Конспиративните теории и хората, които имат вяра в тях ", споделя че сходни подправени теории се лепят елементарно на хора, които са предразположени да имат вяра в тях. За хората, които по принцип си изясняват света по този начин, всяка нова тайна доктрина единствено добавя парадигмата им. Съответно, когато тези хора търсят информация, те ще имат доверие на към този момент откритите си тайни източници. 
По принцип тайните теории се популяризират по-бавно от научната информация. Това обаче не важи за интернет, там това се случва доста по-бързо. Проучване, оповестено в международното списание " Наука " демонстрира, че тайните вести се популяризират до 70% по-бързо от научните вести. Много по-лесно е да се откри такова наличие, само че освен - по-лесно се намират и групи от хора, които обществено да поддържат тези хрумвания надлежно читателят става част от общественост. Това е тезата на Джон Кели, който е притежател на основаната в Ню Йорк компания за разбор на обществените мрежи " Графика ". Те са проучили онлайн полемиките по отношение на 5G и са открили, че диалозите са свързани главно с въздействието на технологията върху здравето. Кели обобщава, че тайното наличие се споделя главно в обществените мрежи и то включва още антиваксърското течение, кемтрейлс, както и хората, които имат вяра, че Земята е плоска. 
Интернет е организиран по този начин, че дава достъп до обилие от неверна информация. Ако потърсите дали микровълновото излъчване е канцерогенно, ще откриете редица уеб сайтове, които ще потвърдят опасенията ви. " Google " даже ще ви предложи допустимо най-крайните и надлежно любопитни теории. С други думи, за елементарният човек тази информация е по-лесно налична, в сравнение с научната. И тук е разковничето на казуса съгласно Гримс: " Хората би трябвало да се научат да разграничават достоверните от недостоверните източници на информация. Трябва да следваме научния способ и изходната ни позиция постоянно да е скептична ".
Проф. Ушчински предизвестява, че да виним интернет за тайните теории би бил прекомерно опростенческо. Човечеството познава тайните теории и даже насилието в резултат на пропагандирани неистини доста преди да се появи интернет. Интернет оказва помощ за бързото разпространение, само че готовността у хората да имат вяра на тези неща е предзададена. Един от образците за това е, че повече от половината американци имат вяра в тайните теории към убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 година. За да се предотврати това, държавните управления, осведомителните организации и промишлеността би трябвало да са подготвени да изясняват процесите и да споделят по кое време една информация е неверна. 
И това може би в действителност е верният метод. Връщаме се в Гластънбъри и молбата на локалните поданици 5G да бъде спряно по време на фестивала. Тогава се намесва EE и моли локалният съвет да се включи в полемиките с хората. От компанията стартират интензивно да вземат участие в дебатите в обществените мрежи и да дават отговор на писмата, които са свързани с разнообразни страхове по отношение на здравето. Те се обръщат към хората през обичайните медии и основават блог, в който отделят особено внимание на страховете отностно 5G. Хауърд Джоунс, шеф на информационния отдел в ЕЕ споделя: " Изключително значимо е ние да сме на терен и да обясняваме по какъв начин работи тази технология, тъй като в случай че не го вършим, тогава всяка неверна информация остава непроверена ".
Източници : Wired, BBC, The Guardian - в превод на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР