Този уикенд (28 и 29 август) курортното селище Старозагорски бани

...
Този уикенд (28 и 29 август) курортното селище Старозагорски бани
Коментари Харесай

Награда за детски състав ще бъде връчена на Тракийския събор

Този уикенд (28 и 29 август) курортното населено място Старозагорски бани ще се извърши с родолюбци по време на петнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “ 2021. Той ще събере над 4000 участници - фенове на българския обичай и просвета с рекорден брой поръчки за присъединяване. Те ще показват посредством песни и танци богатото фолклорно завещание от разнообразни краища на България.

Именито жури ще прави оценка изпълнителите през двата фестивални дни на двете подиуми, е в състав с ръководители, надлежно доцент доктор Наталия Рашкова и доцент доктор Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките и членове:академик  Крум Георгиев, учен Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и  Енчо Енчев, гл. худ. началник детско-юношески фолклорен отбор „ Загорчета “ при община Нова Загора.Плакети за принос в съхранението и развиването на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските сдружения и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

Началото на програмата е на следващия ден в 8.30 часа, а от 11.00 часа с благослов на Старозагорския митрополит Киприан е официалното разкриване на събора. В 19.00 часа на първа сцена стартира концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен отбор „ Загоре “, а от 21.00 часа зрителите ще съпреживеят мистичната магия на огнения нестинарски танц.

Вторият фестивален ден също ще стартира в 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.

Съпътстващата стратегия на събора е богата и забавна. Повече от 15 детски къта, креативен ателиета и работилнички ще изкушават дребните гости на събора. В тях те ще имат опция да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да създават грънци, да оцветяват глинени съдове и други А селският двор „ Добра среща “ ще бъде пъстра махала, където ще бъдат представяни обреди и традиции, кулинарни демонстрации, вкусни дегустации, изложения и други На обичайна улица на занаятите ще се разположат занаятчии от цялата страна, които ще оферират ръчно направени предмети.

Организаторите допълват, че е обезпечен спомагателен курс на градския превоз през утрешния ден, който ще бъде  с час на потегляне 22.00 часа от Старозагорски бани – център.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР