Този текст е част от специалното издание на Капитал Регионален

...
Този текст е част от специалното издание на Капитал Регионален
Коментари Харесай

Велико Търново - градът на туризма и индустриите

Този текст е част от специфичното издание на " Капитал " Регионален бизнес: Велико Търново. Още за развиването на бизнеса в обособените райони в страната. Смаляване

Над 20 млн. лева са вложени в региона на туризма през последните години на територията на община Велико Търново по разнообразни планове. Ансамбълът на Царевец и Трапезица се трансформира в най-големия музей навън на Балканския полуостров. Градът е хазаин на над 1000 събития годишно в региона на културата, изкуствата, образованието и науките, което способства за годишен растеж на туристическия поток сред 10 и 12%. Туризмът и обвързваните с него промишлености - превоз, логистика, услуги, анимация съставляват над 47% от районния брутен артикул.
През последните пет години Велико Търново е обект на постоянен и непрекъснато възходящ инвеститорски интерес. Пазарът на парцели е изключително деен през последните две години. Увеличава се броят на покупко-продажбите с терени и парцели, които са част от капиталови и бизнес планове.

В ход са планове за създаване както на индустриални мощности, по този начин и на огромни търговски обекти. 170 позволения за градеж е издала община Велико Търново от началото на годината, над 56 са въведените в употреба обекти за същия интервал. Строят се жилищни здания, не престават вложенията в хотелски здания. Интензивност се регистрира и при еднофамилното жилищно строителство.

Трудова миграция към града
В резултат на бурното развиване на капиталовият развой Велико Търново е измежду градовете с най-ниска безработица – постоянно под 3%. Напоследък се вижда недостиг както на мениджърски, по този начин и на изпълнителски фрагменти, регистрират от локалната администрация.

Градът се трансформира в център на трудова миграция. Все по-често хора от прилежащи и по-далечни градове и общини пътуват, с цел да работят във Велико Търново. Голяма част от тях се откриват със фамилиите си тук в очакване да покачат квалификацията си и да получат по-добри благоприятни условия за напредък в кариерата си.

Старата столица е единственият град в България с две пивоварни. Радващ е фактът, че капиталовите планове, които се осъществят, са най-вече в региона на високите технологии, преработващата индустрия, услугите и са екологично съобразени.

Въпреки че от няколко години секторът на аутсорсинг услугите в града се развива устойчиво, тактиката на община Велико Търново е ориентирана към стимулиране на започващи компании, които създават свои марки и услуги, тъй като по този начин съгласно кмета на града Даниел Панов локалната администрация способства за основаването на артикули с по-висока принадена стойност, която остава на място. " фирмите са значим бранш от тактиката ни за развиването на промишленостите в града и района ", споделя Панов.

Индустрии насочени към високите технологии
В тактиката за развиване на Велико Търново през идващите 20 години акцент е подложен върху развиването на образованието - на учебната мрежа и на университетските общности.
Според кмета на Велико Търново в епохата на четвъртата индустриална гражданска война бъдеще имат насочените към високите технологии и знанието промишлености, по тази причина акцентът е подложен върху " промишленостите на знанието ". Те са високоефективни, основават висока принадена стойност, щадят околната среда и не на последно място построяват корпоративна, обществена и екологична отговорност и основават висок стандарт за хората, които са ангажирани в тях.
Бъдещето е на положителното и насоченото към пазара на труда обучение и " промишленостите на знанието ".

Очакванията за развиване на Велико Търново и отварянето на нови капиталови начинания в вероятност са свързани с териториите на остарелия град - недвижима културна полезност от национално значение, на остарялото военно учебно заведение, където ще се оформи новият градски център, и територията на бившето сержантско учебно заведение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР