Този ритуал на закичване с мартеница е първият знак за

...
Този ритуал на закичване с мартеница е първият знак за
Коментари Харесай

Да сте бели и червени, румени, засмени! Честита Баба Марта!

Този обред на закичване с мартеница е първият знак за края на зимата и идването на пролетта. Мартеницата носи доста наслада и хубост, зарежда с сила и вяра, подарява любов. Такава е магическата ѝ мощ. А от няколко години, тя е част от листата на ЮНЕСКО за културно завещание на човечеството.

 

Мартеничката е знак на здраве, дълъг живот, плодовитост и обилие. Изработва се от извит памучен или вълнен конец. Основните цветове са бял и червен. Белият цвят е знак на непорочност, непорочност и наслада. Бели са празничните облекла на булката, светците и ангелите също са облечени в бели облекла. Червеното е цвят на жизнеспособност, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

На 1 март, с изключение на хората и животните също би трябвало да бъдат закичени с мартеници за здраве. Традицията повелява мартеницата да остане закичена, до момента в който дойдат първите щъркели или цъфнат плодните дръвчета.

 

Разпространен е и бит за избиране дневно и по този начин да се отгатне дали ще е добра годината. От 1 до 22 март всеки си намисля един избран ден от този интервал и по него съди каква ще е годината - в случай че е безоблачен, ще е сполучлива, в случай че вали и времето е неприятно - ще има компликации.

.

Баба Марта бързала,
мартеници вързала:
морави, зелени
бели и червени.

Първом на гората-
да листят листата.
И да дойдат всичките:
щъркелите, птичките,
първият артист,
Косер хубавец.

После на градините-
да цъфтят гиргините
и латинки алени,
и божури шарени.
Ябълки да зреят,
круши да жълтеят.

А пък на дечицата
върза на ръчицата
мартеници чудни
със ресни червени,
да са ранобудни,
да порастват засмени.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР