Този план е толкова луд, колкото е отчайваща ситуацията, която

...
Този план е толкова луд, колкото е отчайваща ситуацията, която
Коментари Харесай

Кейптаун може да се спаси от сушата... като си докара огромен айсберг

Този проект е толкоз вманиачен, колкото е отчайваща обстановката, която го постанова. Докарване на айсберг от Антарктида до Кейптаун, с цел да доставя с прясна вода град, който от месеци е в тежката хватка на сушата.

По-рано тази година, вторият максимален град в Южна Африка затвори в границите на седмици всичките си кранове и принуди жителите си да се редят на опашки за вода на публичните кранове.

Прекъсването на водоснабдяването едвам беше предотвратено, като хората се надпреварваха да понижат потреблението си на вода, а есенните дъждове ги избавиха, споделя AFP.

Очаква се обаче опасността да се завърне в крайбрежния южноафрикански град още през идната година.

 Един от огромните градове в Африка може да остане без вода до май месец
Един от огромните градове в Африка може да остане без вода до май месец

Властите поучават да не се употребяват повече от 87 литна на човек на ден

" Идеята звучи бясно. Но в случай че погледнете дребните детайлности, не е толкоз бясно ", споделя Ник Слоун - ръководителят на екипа, който стои зад схемата за докарване на айсберга.

Идеята е ледената планина да се опакова в текстилна пола за изолираност, с цел да се спре топенето й, а по-късно да се реалокира на 2000 км към Кейптаун благодарение на супертанкер и 2 влекача, като се употребяват преобладаващите океански течения.

Айсбергът, деликатно селекциониран от дронове и радиографски сканирания, ще бъде с дължина към 1 километър, широчина от 500 метра и дълбочина от 250 метра, с плоска повърхнина.

Разтопената вода може да се събира всеки ден, като се употребяват канали за събиране и фреза, с цел да се сътвори ледена каша. Така ще се създават 150 млн. литра използваема вода всеки ден в продължение на 1 година.

" Най-чистата сладка вода на земята "

Идеята на Слоун може да бъде отхвърлена като елементарна фикция. Но 56-годишният мъж с корени от Замбия и Южна Африка е прочут с това, че се наема с невъзможни задачи. Той съумя още веднъж да накара да плава гигантския круизен транспортен съд " Коста Конкордия ", който претърпя тежко поражение през 2012 година

" Айсбергите са направени от най-чистата сладка вода на земята ", уверено декларира създателят на Sloane Marine Ltd.

" Хиляди се откъсват всяка година. Майката природа дълго нервира човечеството с това, казвайки " това е тук ", отбелязва той.

Слоун счита, че ще коства към 100 млн. $ да се докара айсберг в пътешестване, което може да продължи до 3 месеца, и още 50-60 млн. $, с цел да събере водата в границите на 1 година, до момента в който се топи.

" В Русия те избутват айсберги надалеч от петролните съоръжения - само че дребните, те са към половин милион тона. Тук приказваме за към 100 млн. тона ", споделя запалянкото.

Претегляне на опциите

За да се оправи със сушата, Кейптаун предприе ограничения, вариращи от построяването на съоръжения за обезсоляване на морска вода до издаването на строги указания за стартирането на вода в тоалетните единствено при нужда.

Но дали управляващите в Кейптаун ще бъдат уверени да одобряват плана за айсберга не е ясно. " На този стадий ни се коства, че в действителност подземните води или вариантите за обезсоляване са по-евтини или минимум идентични като разноски ", съобщи заместник-кметът на Кейптаун Иън Нилсън.

Съществуват и въпроси за това по какъв начин водата от айсберга ще се насочи към градската водоснабдителна мрежа.

Друг проблем е, че няма гаранция, че досега, когато айсбергът ще бъде докаран в Кейптаун, той въпреки всичко ще може да създаде обещаните размери вода.

Планът на Слоун е да тегли гигантския айсберг на към 150 км на север до залива Света Елена в Южна Африка, където студеното течение " Бенгела " резервира водата към нула градуса по Целзий.

" Проектът е полуда "

Веднъж докарам там, айсбергът може да бъде закотвен в остарял подводен канал, предлага Слоун.

Докато айсбергът се топи, водата ще се събира всеки ден, ще се изпомпва в танкери и ще се закарва до Кейптаун.

" Тя няма да позволи рецесията в Кейптаун, само че ще покрива към 20-30% от годишните им потребности ", твърди Слоун.

" Проектът е полуда - без подозрение ", споделя Олав Орхайм, норвежки експерт по ледници с 4 десетилетия опит, който работи по сходен план за Саудитска Арабия.

Никога до момента не е бил теглен подобен огромен айсберг - в действителност, тегленето на лед за снабдяване на питейна вода ще бъде за пръв път - и не е ясно дали ще издържи на океанските течения или просто ще се счупи по пътя.

 Кейптаун остава без вода до месец. Какво ще коства това на стопанската система на Южна Африка?
Кейптаун остава без вода до месец. Какво ще коства това на стопанската система на Южна Африка?

Водната рецесия може да унищожи една значима за страната промишленост

Според него обаче постигането на нещо сходно не е нереалистично, " тъй като в този момент знаем доста повече, в сравнение с когато започнахме този тип проучвания преди 40 години ".

" Това е високорисков план, само че и подобен, който може да има доста висока премия в края ", счита Орхайм.

За Волфганг Форг, основен изпълнителен шеф на швейцарската компания Water Vision, която си партнира със Слоун, планът има голям капацитет в изискванията на все по-честа суша.

Що се отнася до Слоун, той е подготвен за деяние. " Ако ни кажат да отидем в този момент, можем да го имаме до Великден 2019 година ", уверен е запалянкото.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР