“Този паметник няма аналог, той дава другата гледна точка… Безсмислието

...
“Този паметник няма аналог, той дава другата гледна точка… Безсмислието
Коментари Харесай

Паметникът на скърбящия войн - безсмислието на войната

“Този монумент няма аналог, той дава другата гледна точка… Безсмислието в действителност на войната, когато два прилежащи, а тук, по границата приятелски нации, би трябвало да водят война един против различен, сложени в политическа идея ". Tова сподели в предаването “Туризмът на Фокус " с водещ Ася Александрова , Валя Александрова - член на Управителния съвет на Асоциация на екскурзоводите в България - Северозапад. 

Пред видинската гара е ситуиран най-благородният в цяла България монумент, Паметникът на скърбящия войник, който е определян от британски публицист без аналог в цяла Европа. 

“Ако погледнем старите фотоси на града, паметникът, отдаден на Сръбско-българската война от 1885 година – това е война, която пази Съединението на Княжество България и Източна Румелия, няма аналог от позиция на това, че сме привикнали паметниците да увековечават победи и те да излъчват успеха, силата, славата, триумфа. В този ред на мисли, Паметникът на скърбящия войник – неслучайно и името му е такова, дава другата позиция, може би позиция, която сме привикнали да виждаме, отдадена на тази братоубийствена война сред Сърбия и България, по-скоро от литературната ни позиция. Безсмислието в действителност на войната, когато два прилежащи, а тук, по границата приятелски нации, би трябвало да водят война един против различен, сложени в политическа идея. Този монумент в старите фотоси на града се е намирал в центъра на града, по-късно е изместен на гаровото пространство, в което се намира и до ден сегашен. И несъмнено, планът на Андрей Николов е неповторим взор с това, че самият боец победител се е привел, свалил е пушката, главата му не е гордо вдигната, а е приведена, и в действителност тази победа не е ознаменувана с успех, когато воюваш против събратята. Тежка тематика по-късно и в Балканските войни, изключително след Първа международна война, приключила с пагубния Ньойски контракт за България, е да живееш на граница, тъй като и по-късно войните, със скроените от Великите сили и политици граници, до ден сегашен разделят наши семейства от двете страни на границата ".

А другояче емблемата на Видин е крепостта " Баба Вида “ - единствената непокътнатата до момента средновековна цитадела в България. Пише, че е построена върху римската цитадела Бонония. Защо е основана Валя Александрова продължава своя роман:

“Сама по себе си крепостта " Баба Вида “ е неповторим " албум “, тъй като в самата цитадела се наслагват няколко цивилизации. Сама по себе си историята на крепостта може да покаже основната роля на нашия град още от античността, през средновековието и несъмнено, в новата история след Освобождението. Може би да стартираме с географското състояние на самата цитадела, а отсам – и образуването на историята на нашия град. Да се намираш на това неповторимо място, където завоят на Дунав прави нашите направления във Видин – север не да го свързваме със северната ни граница Дунав. Напротив – реката за нас е изтокът, а точно поради естественото барикада на реката още от времето на огромната велика Римска империя Дунавският лимес е бил стратегически значим за защита на империята. Права сте, че в действителност старите археологически пластове в първия двор на крепостта датират и могат да бъдат забележими от туристите с просто око, както се споделя, още с римския си строеж. С тази концепция като фортификация тя се развива и през средновековието и над римския строеж екскурзиантът ще може да преброди и няколко исторически столетия, безусловно казано, стоешком единствено в една точка на крепостта – там, където върху римския строеж стартира построяването и на средновековната укрепителна двойна система на крепостта. Да, най-добре непокътната е в повсеместен тип нашата цитадела и тя е обвързвана с този си подем – точно с времето на средновековието. Минимум към час време екскурзиант умерено може да прекара, без да усети времето, в разказите освен за легендите на крепостта, само че най-много в обиколката си от това средновековно велико минало на Видинското царство. Неслучайно и трите най-емблематични кули на крепостта са най-привлекателните точки за фотоси на туристите, а част от тях са и сцена на разнообразни културни мероприятия, на срещи, на презентации. Въобще не приказваме за нашата цитадела единствено като историческо завещание, а в случай че отворите и " албумчето “ на крепостта, с всички филми – и български, и непознати, които са снимани, точно поради този достоверен интериор на крепостта, можем да напишем цяла туристическа пътека единствено за ролята на тази цитадела във филмовата промишленост. Неслучайно и ползата е огромен и за нас тя е фон освен на средновековното великолепие на града ни, само че несъмнено, след Освобождението, с много превратни времена и като политика и отношение, като завещание бихме споделили, че тази цитадела при започване на нашата българска река като сектор до ден-днешен е стожерът на безконечния град. Загатвам тези мостове, тъй като умеенето културно-историческото завещание да живее в духа на града през днешния ден, а и да бъде превърнато освен в атракция, само че и в привлекателна точка за друго потребление на това, което имаме като културно завещание, " Баба Вида “ е един от емблематичните образци. Тази цитадела не е застинала история, а модерна част от динамичността на града ни ". 

Джамията  е единствена в света, която на върха на минарето има сърце вместо полумесец. 

“Зависи по какъв начин ще го погледнем – дали с очите на екскурзианта, който доста повече обича да преглежда с митове, или с очите на професионалиста, който знае, че измежду знаците на исляма не е само и единствено полумесецът, а е и обърнатият знак на пиката. Действително джамията ни е известна освен със завършващото обърнато сърце, или пиката като знак, както я назоваваме от играта на карти, а най-много с скъпите староарабски книги, които до неотдавна, преди реставрацията на джамията, са се намирали в библиотеката на Джамията на Осман Пазвантоглу – една много спорна персона за града ни, защото той е прочут разколник от властта на империята. Точно отцепниците доста по-често употребяват религиозния знак на обърнатото сърце или на знака на пиката. Но пък легендата е доста красива! ".

Каква е тя ще разбере, в случай че чуете звуковия файл! 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР