Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ

...
Този модел на държавата за мен е грешен, неработещ, предизвикващ
Коментари Харесай

Йотова: По-честно е да има избори и да се състави редовен коалиционен кабинет

Този модел на страната за мен е неверен, неработещ, пораждащ политически рецесии и прави страната ни непредсказуема както за вътрешни политики, по този начин и в лицето на сътрудниците ни.
Това сподели пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова.

В предаването " Нещо повече " тя разяснява ротацията, идните европейски избори, вътрешнополитическите проблеми, както и българите в чужбина.

" По-честно е да се отиде на избори и да се сформира постоянен съдружен кабинет. Нищо не можем да създадем и никой не желае да се ангажира с никаква промяна. Виждате ли последствията – вземете случая с неналичието на медикаменти. Никой не може да ви отговори за аргументите, само че страдат българските жители. Това не е единствено поради реекспорта. Вижте какво се случи с това дете Ивана – какъв брой време всички са си затваряли очите. Вижте това със правосъдната система, нали трябваше да вземем пълномощията на президента. Когато няма непоклатимост в изпълнителната власт, когато няма време за дълготрайни и дълготрайни промени и всичко се прави на парче, това са резултатите ", сподели Йотова.

" Свикнахме с войната сред институциите. Иначе те към този момент даже не носят политически дивиденти на тези, които я водят ", разяснява тя.

Йотова, в чиито отговорности е и работата с българските общности зад граница, поздрави сънародниците ни в чужбина по случай 3-ти март.

Вицепрезидентът сподели, че " сигурно никой не може да планува решението на ръководещата коалиция ".

" Когато има ротация в една страна, членка на Европейски Съюз и отвън рамките ѝ се е наложило да има ротационно ръководство, повода за това е тежка политическа рецесия, неспособност за устойчиво болшинство в парламент. Ние сме заинтригувани да знаем с детайлности какво написа в подобен документ – съглашение и какви са поетите задължения ", разяснява идната ротация Илияна Йотова.

Според нея разликата с други страни с ротационно държавно управление е, че има " детайлно написано съдружно съглашение ".

" През миналите 9 месеца виждам и още един мотив да няма съдружно съглашение. То е, че всички те са заинтригувани българите да не знаем какво работи това държавно управление и какви решения се взимат ", съобщи вицепрезидентът.

" Не сме видели стартирана или осъществена промяна. Има доста въпроси без отговори. Защо един от целите, с който това държавно управление пристигна на власт, за преодоляване на инфлацията, сега жителите с паника виждат сметките. Защо тази инфлация и показател в формалните документи са едни, а в магазините цените са други? Не са изпълнени и останалите 4 целта от петте, с които пристигна на власт това държавно управление “, уточни вицепрезидентът.

" Кой ще е в кабинета, ще се реши не от Денков и Габриел, те са Б тимът, ще се реши от А тима ", настоя тя.

Йотова разяснява, че към момента " не сме видели този разбор, тъй като има боязън в ръководещите да извадят тези оценки ".

" Те основателно се опасяват, че в навечерието на тази ротация още веднъж ще отворят кутията на Пандора. Не вземам страна, само че за мен е значимо не какво ще решат в обединението, а по-скоро по какъв начин изглеждаме като страна - в очите на нашите сътрудници, до каква степен сме предвидима страна, какъв брой сме политически постоянни ", счита Йотова.
Според нея, " в случай че считат да вършат държавно управление, а не да вървят на избори, да забележим съдружно съглашение, с цел да знаем какво ни чака ", сподели тя.

Тя добави, че за идващите 9 месеца незабавно би трябвало да се работи за възстановяване на стандарта на живот на хората, техните приходи.

" Едно от основните неща за идващите 9 месеца са нашите връзки в границите на Европейски Съюз, тъй като рискуваме втория транш от Плана за възобновяване, а във външнополитически проект би трябвало да продължат за приемане в еврозоната и Шенген ", добави вицето.

За нея е " от изключителна значимост фигурата на външния министър, който би трябвало да има своето лоби и престиж ", предизвести Йотова.

" Няма по какъв начин да не ме стресне изявлението на Кирил Петков, че Тодор Тагарев би трябвало да остане, тъй като той се харесва от нашите сътрудници. Това, казано министър на защитата, е рисково. Очевидно в последните дни България поема задължения, които не стават притежание освен на жителите, а и на техните сътрудници в Народното събрание ", разяснява връзките в сглобката Йотова.

" Това посещаване в Украйна, какво наложи и Денков да отиде и каква ще е ориста на това явно подготвяно двустранно съглашение с Украйна ", попита вицепрезидентът.

" Ние не знаехме Денков с какъв мандат отива в Украйна – това народна власт ли е, това парламентарна република ли е? ", търси отговори Илияна Йотова.

Тя е безапелационна, че вървят съществени процеси " изпод " и остават скрити от българското общество.

" До края на 2024 година не виждам да се възобнови преговорният развой по този въпрос. И добави, че всичко зависи от европейските избори и дали ще се резервира сегашната настройка в Екологичен потенциал ", разяснява вицето по отношение на приемането на България в Шенген и по суша.

Илияна Йотова разяснява тематиката за сигурността в  Европейски Съюз и показа, че тя се преплита с тематиката за миграцията.
" Тази тематика не може да се избегне на български терен, тъй като и в новия пакт, който ще се гласоподава в Екологичен потенциал през април, се споделя, че като гранични страни ще поемем отговорността за всички, които за първи път стъпват на европейска територия. И не получавам меродавен отговор кой ги поема тези хора, връщат ли ги. За мен ще е значимо да видя обособените играчи в евроизборите и тези, със поръчка за евродепутати, по какъв начин ще развият своите визии къде стои България ", сподели вицепрезидентът.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР