Този министър на правосъдието сам по себе си е предизвикателство

...
Този министър на правосъдието сам по себе си е предизвикателство
Коментари Харесай

Иван Брегов: Министър Данаил Кирилов сам по себе си е предизвикателство

„ Този министър на правораздаването самичък по себе си е предизвикателство за юридическата общественост, която го отгледа и като ръководител на правна комисия. Основно предизвикателство за Данаил Кирилов ще пристигна от президентството… Голямото предизвикателство на тази година ще бъде статутът на основния прокурор “.
Това разяснява пред БНР Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система.

На въпрос дали е допустимо да бъде отворен още веднъж – през Конституцията, въпросът за Висшия правосъден съвет (ВСС), Брегов отговори: „ Въртим се в един кръг и не мърдаме на никое място. И шестте промени на Конституцията, и решението, с което се анулира част от една от конституционните промени, демонстрират липса на предпочитание да се извърши вярното – да бъде отделена съдийската от прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет, да има повече представители на съдиите в съдийската гилдия, по-засилена социална квота в прокурорската гилдия. В тази посока беше направено доста малко. През 2015 година беше най-решителната крачка. Макар и минимална, тя по този начин подразни политически и стопански мощните на деня, че те към този момент четири години с промени в Закона за правосъдната власт се пробват да пречупят и малко постигнатото “.

„ Ако Българска социалистическа партия покаже воля да бъде мотор на конституционни промени, дано забележим какво ще внесе президентът Румен Радев, само че в случай че по-късно го оставят самичък, това ще покаже, че в политическото тресавище изплува един много забавен нов, доста авторитетен, политически субект… Той няма законодателна самодейност, само че в случай че има все по-голям престиж измежду българското общество, този престиж ще показа на тестване както водачеството в опозиционната партия, по този начин и водачеството на премиера “, счита специалистът.

По думите на Брегов нуждата от промени в Конституцията може да спре произнасянето на Конституционния съд в частта за следствието на основния прокурор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР