Този, който смята че българските герои могат да отидат в

...
Този, който смята че българските герои могат да отидат в
Коментари Харесай

Йотова: Който смята че българските герои могат да отидат в епопеята на отречените, ще бъде отречен

Този, който счита че българските герои могат да отидат в епопеята на отречените, самичък ще бъде непризнат от историята.

Това сподели в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова в Белово, където взе участие в честването на 146-ата година от Освобождението на Беловския край, предава Българска телеграфна агенция.

" Мнозина през днешния ден считат, че от днешния ден стартира българското летоброене, само че ние не мислим по този начин ", сподели още Йотова и напомни, че 146 години пазим паметта на нашите прародители - смели хора, които се опълчиха и влязоха в не една или друга неравна борба против вековния подтисник. " Дълга е българската история, изпълнена с доста провали, с доста тежки и кървави борби, само че и с доста величави победи. А тези, които считат че летоброенето стартира с тях, значи, че нямат възприятие за принадлежност нито към жанр, нито към Родина ", уточни вицепрезидентът.

Пред стотици поданици и посетители на Белово тя сподели още, че в българската история е имало и мекушави хора, имало е и доста лъжепатриоти, само че българската история е велика, тъй като демонстрира, че във всичките си епохи хората, които са се борили не за себе си, а за своето Отечество, са доста повече. " Това са хората, които в никакъв случай не се задоволиха да имат полусвобода, полудостойнство, полуправа и потеглиха на неравната борба, с цел да я завоюват ", добави Илияна Йотова.

" Днес се обръщаме към нашите съвременници: дано да помнят тази памет, да почитаме и почитаме героите си, тъй като политици, които през днешния ден считат, че са хванали кормилото на историята, нямат право да отхвърлят тази история, каквито и да са залозите и каквито и аргументи да се показват. Няма писано слово, което да бъде неразрешено, когато то живее в паметта на хората. Днес е време да кажем на нашите герои: тази памет няма да загубим, нашата любов и поклонение към вас постоянно ще бъде бъдат жива, до момента в който ни има като българи ", означи в умозаключение вицепрезидентът.

В приветствието си кметът на община Белово Стойко Стефанов напомни, че преди 146 години в сходна мразовита вечер е оповестена свободата на Беловския край, който е и един от най-активно участвалите в Априлското въстание. Беловци не са чакали свободата си безплатно, а са воювали за нея по тази причина през днешния ден е ден за респект и благодарност, сподели още Стефанов.

Празникът на Белово довечера стартира с церемониален водосвет за здраве и благополучие.

Началникът на Съвместното командване на специфичните интервенции в Пловдив генерал-лейтенант Явор Матеев одобри почетния строи на ротите от военното формирование.

Гости на тържествата бяха народни представители, висши военни, регионалният шеф на Пазарджик, кметове на обитаеми места, представители на държавни и публични институции.

Пред паметника на Освободителите бяха поднесени венци и цветя от формалните посетители и доста жители.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР