Този хранителен продукт е обект на противоречия сред много лекари,

...
Този хранителен продукт е обект на противоречия сред много лекари,
Коментари Харесай

Черен дроб на треска - защо е толкова полезен

Този хранителен артикул е обект на несъгласия измежду доста лекари, диетолози и кулинарни експерти. Някои го назовават карантия, други деликатес. В едно обаче са съгласни - изгодите от черният дроб на треската са неоспорими. Именно от него се подготвя рибеното масло, известно на всички от детството.

Химичен състав на черния дроб от тресчица

По своя химичен състав този артикул е неповторим, защото съдържа съвсем всички минерали и дейни субстанции, нужни за човешкото тяло:

- Черният дроб от тресчица съдържа витамини А, нужни за нормализиране на зрението, функционалността на мозъка и нервната система, бъбреците, зъбите, както и за попречване на стареенето на кожата и косопада.

- Протеините са лесни за мелене и включват триптофан, лизин, метионин и други незаменими аминокиселини.

- Минералният състав се състои от калций, цинк, фосфор, натрий, магнезий, йод, калий, желязо, мед и др.

- В допълнение, продуктът от риба тресчица е същинска съкровищница на витамин D3, който способства за растежа и укрепването на костите, изключително за хора с остеопороза, диабет или тези, които се занимават с тежка физическа работа.

Витамините в черния дроб на тресчица се всмукват добре, защото са мастноразтворими и този артикул съдържа доста потребни мазнини.

Ползи от потреблението на черен дроб на тресчица

Треската и всичките ѝ елементи били обичаната храна на войнствените и смели викинги. Тя наложително е била включена в диетата на мъже и дами, заболели и ранени в борби, защото способства за кръвообразуването и по-бързото зарастване на рани. В допълнение, децата на викингите били известни със забележителното си здраве, мощ и прозорливост.

Днес медицината е потвърдила, че систематичната консумация на черен дроб от тресчица може да укрепи костите, да усили гъвкавостта на ставите, да усъвършенства зрението и да обезпечи нужната сила за целия ден.

 Рибено масло от черен дроб на тресчица

Известното рибено масло се извлича от черен дроб на тресчица, то съществува в течна форма и под формата на капсули. Преди се е давало на всички деца, без изключение, за попречване на рахит. Това имало смисъл, защото доста деца са се разболявали от неприятно хранене и липса на слънце. И през днешния ден, за растежа на актуалните деца, изключително тези, които живеят в северните ширини, се предлага дроб от тресчица или най-малко постоянен банкет на рибено масло.

Най-важният миг е, че черният дроб на тресчица е богат на омега 3, т.е. неповторими полиненаситени мазнини, които са извънредно значими за естественото действие на човешкото тяло. Те са значими за растежа на клетките, възстановяват бъбречната функционалност, форсират метаболизма, укрепват имунитета, предотвратяват стареенето на мозъка, борят се с депресията и въздействат върху цялостното богатство на индивида.

Установено е, че омега-3 даже въздействат на нервните разстройства, намалявайки проявата на тревога и меланхолия. Компонентите от черен дроб на тресчица понижават възпалителния развой при артрит, понижават болката и инхибират разграждането на хрущяла. Учените предлагат по-възрастните хора от време на време да ядат малко черен дроб на тресчица като превантивна мярка.

Някои хора имат вяра, че деликатесът е с високо наличие на холестерол. Лекарите обаче споделят, че е " добър " и не се отсрочва по стените на кръвоносните съдове. Следователно, може да се употребява свободно даже от пациенти с атеросклероза.

Минералите и витамините, включени в състава на дроба на треската, имат удобен резултат върху сърдечно-съдовата система. Ползите от черния дроб на треската включват попречване на анемия и за подсилване на стените на кръвоносните съдове.

Яденето на черен дроб на тресчица оказва помощ за попълване на запасите от витамини. Те са нужни за естественото действие на всички системи на тялото: имунитет, репродуктивна и хормонална система. Витамин D е значим и за здравето на кожата, нервната система, сърцето и кръвоносните съдове.

Черният дроб на тресчица се смята за храна за мозъка, помагайки на нервната система да се възвърне. Дори по време на развиването на плода този артикул оказва помощ на мозъка на бебето да се образува вярно. Затова черният дроб на тази риба се предлага за бременни дами.

Витамин А поддържа кожата, косата и ноктите в положително положение, понижава сухотата и чупливостта. А омега-3 резервира хрущялната тъкан, бори се със ставни възпаления. Преди това черният дроб на тресчица се предлага за артрит и рахит.

 Риба тресчица

Както в доста други морски блага, в черния дроб на тресчица има доста йод и кобалт. Дефицитът на йод също е постоянно срещан измежду жителите на градовете.

Противопоказания при консумация на черен дроб на тресчица

Вече няма подозрение дали черният дроб на тресчица е потребен, само че има и някои противопоказания, за които си коства да откажете или ограничите потреблението му в храната. Основното противопоказание е високото наличие на калории - цели 613 Kcal/100 g, тъй че тези, които са на диета, би трябвало да лимитират количеството употребявано едновременно. Не можете да го ядете и в случай че имате камъни в бъбреците или жлъчката, тежко чернодробно заболяване или нараснала функционалност на щитовидната жлеза, т.е. хипертиреоидизъм.

Струва си да се знае, че черният дроб на всяко живо създание е един тип филтър за токсични субстанции. В него се натрупват разнообразни тежки метали, живак. Ако рибата е била уловена в нечисти води, допустимо е концентрацията на отрови в черния дроб да бъде по-висока от естественото. За да избегнете това, изберете благонадежден производител, който следи качеството на продукта.

Разнообразявайте яденето на деликатеса с разнообразни предписания с риба тресчица, измежду които тресчица с картофи или пастет от тресчица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР