Този дълг от 7,5 милиарда беше предвиден в бюджета. Тук

...
Този дълг от 7,5 милиарда беше предвиден в бюджета. Тук
Коментари Харесай

Мика Зайкова приключи правителството с тези шокиращи числа за трагичните финанси на държавата

Този дълг от 7,5 милиарда беше очакван в бюджета. Тук обаче не става въпрос единствено за покриване на остарели задължения, а и за покриването на най-малко една дупка в бюджета. В момента дупката, която се е оформила в бюджета е, за малко по-малко от 2 милиарда. Това значи, че обстановката в приходната част на бюджета е извънредно тревожна. Това съобщи икономическият анализатор Мика Зайкова на въпрос за квалифицирания от държавното управление и финансовия министър нов заем, който ще изтегли България. 
По думите й тревожна е ниската събираемост на главния налог Данък добавена стойност, който крепи приходната част и оформя бюджета. Тя напомни, че събраните средства в бюджета още през август тази година са били със 78 милиона по-малко от тези през 2022 година в същия интервал. 
" Дупката в бюджета през септември към този момент е към 780 милиона, а дупката през август беше единствено 51 милиона. Тоест приходната част е извънредно тревожна. Това значи, че увеличаващите се разноски би трябвало да се попълнят отнякъде. Това се случва освен поради слабата събираемост, а приходите от Данък добавена стойност понижават и тъй като понижава вноса, който също образува Данък добавена стойност в главната си част, защото в България този импорт е извънредно значим, по простата причина че ние към този момент съвсем нищо не произвеждаме ", добави Зайкова.
По думите й имаме проблем със селското стопанство и относителния дял на продукцията от селско стопанство към Брутният вътрешен продукт понижава. Анализаторът пресметна, че все още този дял се равнява на към 7%, до момента в който през предходната година е бил над 15%. 
" Има понижение и в промишленото произвеждане. Само през август месец то е спаднало по отношение на 2022 година с 11% и продължава да спада. Имаме освен закриване на производства, а и голяма липса на вложения. Инвестициите са тези, които раждат нови технологии, производства, артикули и услуги с висока добавена стойност, и които усилват Брутният вътрешен продукт. Това, което предвиждаше с бюджета през 2023 година Асен Василев - растеж в приходната част с 1 милиард и 700 милиона лв., освен че няма да се случи, а нещата ще станат още по-грозни. Няма да достигнем даже равнището на 2022 година ", безапелационна е Мика Зайкова.
По думите й приходната част в този бюджет не кореспондира с разходната му част. Според нея разноските се усилват и ще продължат да се усилват. Инфлацията ще пораства и ножицата в неравенствата ще се разтвори заплашително. Тя напомни, че макар че сме страна член на Европейски Съюз, сме най-бедната страна и 78% от семействата не могат да се отопляват задоволително. По думите й 75% от семействата не могат да покриват месечните си потребности и разноски. 
" Цените непрестанно порастват и ще не престават да порастват, тъй като към този момент имаме не една, а две войни в района и в света. Войната в Израел е в район, който е най-богат на нефт, което ще се отрази и на неговата цена и тя ще продължи да пораства. Някои мои сътрудници плануват цената на барел освен да надвиши 100$ за барел, само че да доближи и до 150$ на барел. Това ще се отрази на цената на бензина, който може да доближи даже до 4 лв. на литър, в случай че тази война се разшири и прекъсне естествените връзки за подаване на нефт ", добави разбора си Зайкова. 
По думите й оценката за работата на Асен Василев като финансов министър не е позитивна, както и за цялото държавно управление. Тя напомни, че незабавно след вота министър-председателя Денков е завил, че всичко за енергетиката е неистина и финансите на страната са в ослепително положение, което по думите й я е втрещило.
" Питам кое е блестящото, като дупката в бюджета е към този момент два милиарда. Тя продължава да пораства и ние ще взимаме заем. Ако преди една година взимането на заем не беше проблем и лихвите не бяха проблем, в този момент вложителите желаят по-висока рентабилност. След последното повдигане на главния лихвен % на ЕЦБ стигна до 4%, което е невиждано, Ако ние бяхме, член на еврозоната и бяхме естествена страна, в която върховенството на закона е реалност, тогава лихвите щяха да са естествени по този нов заем, който вероятно ще вземем, споделям вероятно, тъй като може да се окаже, че няма кой да ни даде пари. Вече имаше един подобен неуспех напролет, в случай че си спомняте, и не можахме да продадем 10-годишните акции. Ако лихвите даже за Германия в нейната тежка обстановка са 5,2-5,5%, то за нас ще са двойни. Това ще оскъпи с може би над милиард този нов заем. Той ще стане не 7,5 а 8,5 даже девет милиарда. Всичко това ще го платим ние българите заради неприятното ръководство. Тези хора не знаят какво е страна, а желаят да я ръководят, за жалост на българите ", заключи Мика Зайкова. 
 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР