Той уточни, че след като Русия и Беларус са наложили

...
Той уточни, че след като Русия и Беларус са наложили
Коментари Харесай

Вариантите за полета на руския самолет с Лавров към Скопие са през България и Гърция

Той посочи, че откакто Русия и Беларус са наложили несъгласие върху кандидатурата на Естония за ръководител на ОССЕ през идната година, се работи по опцията Малта да поеме този ангажимент.

" Върху това се фокусираме сега. Ако няма решение в понеделник, ще продължим да го търсим и на срещата на върха в Скопие, само че в случай че и тогава няма решение, взето с консенсус, би трябвало да покажем отговорност, тъй като ОССЕ не може да работи без ръководител ", уточни Османи в отговор на въпроса дали Северна Македония ще продължи да ръководи организацията, в случай че не бъде реализиран консенсус за идващия ръководител на организацията.

Министерската среща на ОССЕ в Скопие стартира на 29 ноември с неофициална вечеря, на която е доказано наличието на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, на която ще се беседва за експанзията в Украйна и функционалността на ОССЕ, уточни Османи.

Що се отнася до наличието на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, Османи обясни вчерашното решение на държавното управление на Северна Македония, съгласно което " надлежните министерства " са натоварени с решението дали въздушното пространство на Северна Македония да бъде отворено за съветския държавен аероплан.

Две са министерствата, които би трябвало да вземат това решение, Министерството на външните работи, което би трябвало да вземе решение за наличието на съветския министър на външните работи на срещата, което издава и разрешенията за кацане на дипломатическите самолети въз основа на код, подаден от Министерството защитата.

По думите на Османи, на идването на Лавров в Северна Македония би трябвало да се гледа като на посещаване в страна-домакин на срещата на върха на ОССЕ, а не като на двустранно посещаване в страната. По мотив позицията на министъра на защитата Славянка Петровска, която е гласувала с " въздържал се " по време на съвещанието на държавното управление, обвързвано с допускането на държавния аероплан на Русия във въздушното пространство на Северна Македония, той сподели, че като министър на външните работи и той би бил срещу, само че като ръководител на ОССЕ би трябвало да прави разлика в характера на възможното идване на Лавров.

" Вариантите (за това през кое въздушно пространство би трябвало да премине съветският самолет) не са доста, това са България и Гърция. Ако вземем решение (за наличието на Лавров), не виждам за какво те (България и Гърция) да възразят, поради опцията за изключения, каквато е срещата на върха на ОССЕ. Лавров беше и в Ню Йорк, в границите на Организация на обединените нации, не беше в Съединени американски щати на двустранно посещаване. Той не идва на посещаване в Скопие, тук той идва в ОССЕ. Трябва да създадем разликата сред двустранния и мултилатералния темперамент на срещата ", сподели Османи.

На въпрос каква е позицията на Киев за идването на Сергей Лавров в Скопие той уточни, че е в непрекъсната връзка с украинския си сътрудник.

" Бях и в Киев, разбирам какъв брой внимателен е въпросът и това усложнява още повече работата ни. При такова разделяне идването на един рискува идването на различен. За нас е значимо ОССЕ да продължи да работи ", сподели Османи.

Той показа и програмата от съпътстващи срещата на ОССЕ в Скопие събития, които са свързани с полемики на тематики, свързани с въздействието на измененията на климата върху сигурността в района на ОССЕ, младежта и гражданско общество, въздействието на теренните задачите на ОССЕ през 2023 година, а в границите на срещата Министрите на външните работи на страните от Западните Балкани ще подпишат декларация за взаимна битка с корупцията, с фокус върху конфискация на имущество и потреблението на дигитализацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР