Той умира през 2017 г., три месеца преди да навърши

...
Той умира през 2017 г., три месеца преди да навърши
Коментари Харесай

7-те тайни на японското дълголетие, според 105-годишния д-р Шегеаки Хинохара

Той умира през 2017 година, три месеца преди да навърши 106 години, лекувал е пациенти до последните си дни и бележникът му бил напълнен с проекти за половин година напред. Д-р Хинохара е основал своя система за дългоденствие, въз основата на която са създадени държавните стратегии в Япония за увеличение продължителността на живот на целия народ. Вижте кои 7 съвета за удължение на живота и интензивно дългоденствие дава японският лекар Шегеаки Хинохара на своите пациенти.  

1. Дълголетниците не са с наднормено тегло.  За разлика от младия организъм, хората над 60 нямат потребност от огромни количества храна и калории. Човек би трябвало да става от трапезата преди да е заситен, стомахът да е напълнен единствено на 70%. В своята диета той наблягал на пълнозърнести храни, зеленчуци, яйца, малко месо, морски артикули и плодове. От млечните артикули предпочитал сиренето, а от обработените – хляба и зехтина.

2. Повече придвижвания, по-малко комфорт.  До последния си ден доктор Хинохара ходил пеш по стълбите, като прескачал по 2 стъпала едновременно, избягвал асансьорите и всичко, което обезпечава удобен живот. Ако не раздвижваме ставите си в напреднала и напреднала възраст, ще ни е все по-неприятно да се движим, предизвестява той. Пък и заседналият метод на живот ни лишава от другарство с други хора, което е крачка към унинието и старческата деменция. 

3. Всеки си има собствен личен здравословен метод на живот.  Не зацикляйте върху теориите за здравословния метод на живот, тъй като всеки организъм е друг, даже заболяванията при хората се лекуват друго, счита Хинохара. Дневният режим също е самостоятелен. В едно изявление споделя следното: „ Хората, които имат интерес към живота, постоянно са с положително здраве, даже да не са с идеални вродени особености и ритъм на живот.

Всяка седмица един път ми се постанова да съм нощна промяна. Ако пък ми изскочи повече работа през дневните смени, мога до остана колкото е нужно, даже нощем. Това е по този начин, тъй като всичко, което правя, ме кара да се усещам прелестно “. И е доста значимо да се грижим за здравето си. „ Нежеланието да се грижиш за здравето си е главната спънка по пътя към здраве и щастливо дългоденствие “, счита той.

4. Позитивната конфигурация е съществена линия на всички дълголетници.  Японският лекар е обичал да се майтапи самичък над себе си и гледал на света с усмивка. Според него, даже и най-трудната обстановка си има позитивните страни, които е значимо да видим. Ето какво споделя в едно изявление: „ Забелязал съм, че някои се безпокоят от неспокойния и непълен сън нощем. Според мен, недоспиването е по-малкият проблем, по-вредно е точно безпокойството по този мотив “. Като цяло, той бил истински оптимист и призовавал всички да опитат този метод.

5. Черпете сила от обичаните занимания, а освен от храната и съня.  Тайната на дългоденствие и интензивност на този незабравим човек е в това, че той не си създавал строги правила по дневен график, не се хранел по разписание, не лягал да спи в тъкмо избран час – всичко това усложнява живота и не разрешава на човек да се отпусне. 

6. Смейте се по-често и не унивайте.  Благодарение на смеха, съгласно доктор Хинохара, човек може да се избави от меланхолия, кашлица, главоболие, настинка и болки в ставите. 

7. Открийте смисъла на личния си живот.  Всеки би трябвало да търси аргументи защо живее на този свят, както вършат японците. Столетникът отбелязва, че за доста хора след излизане в пенсия животът стопира и губи смисъл. Защото дните стават скучни и празни, човек губи здраве и сили, по тази причина е значимо да открие цел в живота си оттук-нататък. В старостта можете да си поставите за цел да ставате заран и да продължавате да се движите по-нататък. Ако престанете да си вършиме проекти, ще е мъчно да живеете пълноценно. 

Това напълно не значи, че би трябвало да планирате всяка дреболия. Спонтанността е доста по-полезна, защото подарява свежи страсти и зарежда със сили. Забелязано е обаче, че хора, които до дълбока напреднала възраст не престават да възнамеряват и да се занимават с обичани неща, живеят по-дълго и по-интересно, тъй като осъзнават своята полезност и значимост за обществото. И постоянно си имат в главата цел, поради която вършат всичко това. 

До 105-та си година японският лекар имал компактен график, съвсем както в младостта му. Всеки негов ден бил напълнен с разнообразни задания по работата му в болничното заведение и публични каузи. Затова задачата е най-важна от всичко, с цел да станете дълголетници, да продължавате да живеете и да се наслаждавате на всеки ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР