Той ще покрие по-високите разходи през годината, както и плащането

...
Той ще покрие по-високите разходи през годината, както и плащането
Коментари Харесай

Държавата изтегли нов дълг от 2,25 милиарда евро

Той ще покрие по-високите разноски през годината, както и заплащането на по-стар дълг

Министерството на финансите пласира на 15.09.2022 година на интернационалните финансови пазари облигации, деноминирани в евро, в два транша с общ размер от 2,25 милиарда евро. Първият транш е със срочност 7 година, размер от 1,5 милиарда евро и лихвен ваучър 4,125 %. Вторият транш е със срочност 12 година, размер от 0,75 милиарда евро и лихвен ваучър 4,625%, осведоми БГНЕС.

Емисията е част от Средносрочната световна стратегия за издаване на дълг на интернационалните финансови пазари, като до постигане на лимита на Програмата остават 2,1 милиарда евро. Дълговата интервенция е в границите на избрания оптимален размер от 10,3 милиарда лева на новия дълг, който може да бъде стихотворец през 2022 година, заложен в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година. До момента на емисията, привлеченото дългово финансиране за тази година е в размер на 1,8 милиарда лева и е осъществено посредством разпространение на ДЦК на вътрешния пазар в интервала март – май 2022 година. Отчитайки размера на издадените еврооблигации, общият размер на държавния дълг ще доближи 34,5 милиарда лева (съгласно националната методология), което съставлява 22,9% от прогнозния Брутният вътрешен продукт за 2022 година. До края на 2022 година Министерството на финансите не възнамерява друго излизане на външните финансови пазари.

Ясно изразената наклонност през втората половина на 2022 година в Европейския съюз и в международен мащаб за ускорение на инфлацията, водеща до стягане на паричната политика от централните банки на най-големите стопански системи, и неподходящите вероятности за закъснение или спад на икономическата интензивност, са измежду главните фактори, определящи настоящото положение и динамичност на интернационалните финансовите пазари, на които беше осъществена трансакцията. В идните месеци цената и достъпът до дългово финансиране ще съставляват все по-голямо предизвикателство пред суверенните емитенти на дълг, предвид на продължаващата геополитическа неустановеност, високата инфлация и политиката на Европейската централна банка и Федералния запас за продължаващо нарастване на главните лихвени проценти.

Реализираната емисия е един от инструментите за финансиране на бюджета, който МФ употребява, придържайки се към главната цел на дълговото ръководство - финансиране на планувания недостиг за тази година по консолидираната фискална стратегия от 6,2 милиарда лева (4,1% от БВП), обезпечаване на нужните средства за рефинансиране на дълга в обращение и застраховане на законово регламентираните равнища на фискалния запас.

След приключването на дълговата интервенция министърът на финансите Росица Велкова разяснява: „ В осъществяване на признатия от Народното събрание бюджет за актуалната година, служебното държавно управление е длъжно да обезпечи нужната ликвидност за застраховане на заложените в бюджета разноски, които по проект надвишават плануваните данъчни приходи. Резултатът, който постигнахме като емитент, отразява трендовете на интернационалните пазари за повишаване на паричния запас в изискванията на световна икономическа и политическа неустановеност “. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР