Той ще бъде наследен от бившия шведски премиер Стефан Льовен

...
Той ще бъде наследен от бившия шведски премиер Стефан Льовен
Коментари Харесай

Станишев се оттегли като лидер на ПЕС след 11 години начело

Той ще бъде завещан от някогашния шведски министър председател Стефан Льовен
Сергей Станишев се отдръпна по поста ръководител на Партията на европейските социалисти, откакто беше 11 години отпред на левицата в Европа. Решението си да не се кандидатира за 5-и следващ мандат той разгласи първо през септември в България. Като водещ мотив тогава Станишев уточни загубата на европейска еднаквост от страна на личната му партия - Българска социалистическа партия, което прави невероятно това да бъде повдигнат от нея.                    

Във финалната си тирада Станишев разгласи, че войната в Украйна е безумство, което би трябвало да спре и че оставя партията в положително положение.

В прочувствена тирада и на фона на овации пред делегати от 57 партии, леви министър председатели и еврокомисари Станишев разгласи, че ПЕС и Европа са оставили голяма диря в живота му.

„ За мен това е доста специфичен миг. След 11 години отпред на европейските социалисти, през днешния ден предадох щафетата на Стефан Льовен, някогашен водач на шведските социалдемократи и министър председател на Швеция.

Горд съм, че оставям ПЕС по-голяма, по-единна и подготвена да поеме кормилото на Европа. Винаги съм поставял ползите на фамилията преди всичко, от време на време на висока политическа цена за мен самия ”, написа Станишев в профила си във Facebook.

„ Никога не трябва да забравяме, че Европейски Съюз е план на мира. Твърде доста се приказва за военна победа и прекомерно малко за политическите решения по какъв начин да спрем тази полуда. Нямам подозрение, че ще е мъчно, само че мирът заслужава всяко изпитание ”, продължи той.

Президентът на ПЕС поздрави от трибуната претендента за негов правоприемник Стефан Льовен. Той разказа водача на шведската социалдемократическа партия като „ предан европеец ”, в чиито „ положителни ръце ” подсигуряват положителното бъдеще на лявото политическо семейство.„ Не единствено, че той е доста сполучлив политик, само че също така е уверен европеец ”, добави Станишев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР