Той работи отскоро в ТЕЦ Марица 3 Димитровград. Семейството му

...
Той работи отскоро в ТЕЦ Марица 3 Димитровград. Семейството му
Коментари Харесай

Днес е Димитровград, утре – друг, днес изнасяме, утре ще внасяме

Той работи неотдавна в Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград. Семейството му за първи път от години възнамерява почивка. Последните години е работел, едвам закърпят бюджета. До предишния четвъртък се е чувствал спокоен и е правел проекти за бъдещето. От новината, че им подвигат заплатите с 10% е почувствал, че е попаднал на вярното място в разрастваща се компания. Тази картина се е разрушила на пух и прахуляк, дружно с още доста очаквания в четвъртък към обяд, когато Регионална инспекция за опазване на околната среда запечатват централата.

Това ли е последната заплата, която вземаме, се питат и другите работещи. На площадката на ТЕЦ-а виждаме и представители на ремонтната компания също с мрачни физиономии – щели са да вземат бонуси, тъй като обектът е сериозен. В новините споделят, че в резултат на спряната централа токът не е поскъпнал.

„ Това, че токът не е поскъпнал е безумна вест “ разяснява Юлиян Семерджиев – представител на централата. Ето какво споделя още той:

„ Разбира се, че произвеждане, което съставлява към 3% от потреблението не може да се отрази в този миг на цената стремглаво.  То обаче е значимо за локалната стопанска система, значими са работните места, значима е добавената стойност, която основава. Тези 3% в този миг може да се окажат 10% в различен или нужни за салдото в трети. При всички случаи са значими, с цел да няма дефицити. В миг като този, в който цената на природния газ пораства стремглаво, а даже не е ясно дали и от къде ще имаме доставки, без да имаме построени и един мегават нови мощности, които да поемат нашата тежест е самоубийствено да се затваря централата. Аргументите за затварянето са неразбираеми, само че даже това оставям настрани. Сигурно сме единствената страна, която взе участие във образуването на обществена рецесия с такава лекост. Днес е Димитровград. Утре ще бъде друга централа. Ден след ден ще отчитаме борсовите цени на тока и ще пропуснем по какъв начин от експортьор сме се трансформирали във вносител на  електрическа енергия. Ще се питаме за какво продължава обезлюдяването на районите, а отговорът на този и други сходни въпроси са сюжет, който се разиграва през днешния ден пред очите ни. По време на толкоз рецесии, които са се стоварили на главата ни – енергийна, икономическа, здравна и военни дейности наоколо до територията ни, да затваряме централа е закононарушение. Аз не преставам да настоявам, че съблюдаваме изискванията на комплексното ни позволение. Това обаче очевидно е без значение, за институциите, както и ориста на 200 – 300 индивида и техните фамилии, които работят тук. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР