Той обядваше в столовата за обикновени работници без никакъв протокол,

...
Той обядваше в столовата за обикновени работници без никакъв протокол,
Коментари Харесай

Скъсва ли Полша с популизма и Доналд Туск ли ще е новият премиер?

" Той обядваше в столовата за елементарни служащи без никакъв протокол, просто като елементарен човек ", сподели един от някогашните чиновници, който отхвърли да бъде назван. " Беше като събиране на другари, които си приказват за положителните остарели времена ".

 

Поддръжниците на Туск настояват, че връзките, основани по време на мандата му от 2014 до 2019 година като ръководител на Европейския съвет, който сплотява водачите на страните членки, са основни за отблокирането на десетки милиарди евро финансиране, спряно при отиващото си държавно управление на премиера Матеуш Моравецки заради опасения за върховенството на закона, написа " Ройтерс ".

 

Топлите връзки с индивида, който оказа помощ да се съгласуват другите фракции във връзка с Брекзит и дълговата рецесия в Гърция, също по този начин съставляват контрастност с осемте години на изострен спор с Брюксел по въпроси, вариращи от миграцията до правата на ЛГБТ, по време на ръководството на националистическата партия " Право и правдивост " (PiS) на Моравецки.

 

" Ако някой може да върне Полша на либерален, европейски път, това е Туск ", съобщи един от актуалните високопоставени чиновници на Европейски Съюз. " Вярваме в неговото водачество ".

 

Президентът Анджей Дуда даде на Моравецки първия късмет за сформиране на държавно управление след изборите на 15 октомври.

 

Очаква се Доналд Туск да стане министър-председател на Полша тази седмица, съвсем два месеца след парламентарните избори, които дадоха болшинство на алианс от опозиционни партии. Назначението му ще постави завършек на осемгодишното ръководство на националистическата и популистка партия " Право и правдивост " (PiS), написа " The Guardian ".

 

Воденият от Туск алианс завоюва ясно болшинство от местата на вота на 15 октомври, само че президентът на страната Анджей Дуда, съдружник на PiS, даде на досегашния министър-председател Матеуш Моравецки първата опция за сформиране на държавно управление, което се счита за тактичност на закъснение.

 

В понеделник Моравецки би трябвало да показа ново държавно управление пред Народното събрание, долната камара на полския парламент, след което ще бъде гласувано доверие. Очаква се този избор да се провали. След това Народното събрание ще номинира собствен личен претендент, който се чака да бъде Туск и който ще показа своето държавно управление във вторник. След интензивни договаряния сред бъдещите съдружни сътрудници кабинетът към този момент е контрактуван.

 

Парламентът ще гласоподава държавното управление на Туск във вторник и той може да встъпи в служба още в сряда, което може да му разреши да пътува за срещата на върха на водачите на Европейски Съюз, планувана за четвъртък и петък.

 

Якуб Ярачевски, координатор на проучванията в Democracy Reporting International,очерта три провокации пред идващото държавно управление на Полша.

 

Първата е съжителството с консервативния президент Анджей Дуда:

" Президентът Дуда и неговото право на законодателно несъгласие, което обединението няма да може да преодолее при гласоподаване. Преговорите с Дуда ще бъдат сложни и той няма да е податлив да допусне каквато и да е смяна в законите, които самият той е подписал и които са влезнали в действие през последните 8 години ".

Ярачевски означи и две продължаващи провокации, свързани със правосъдната система и държавните институции, където лицата, назначени от " Право и правдивост ", остават на своите места:

" Конституционният арбитражен съд - високомерен от PiS и окомплектован със съдии, лоялни към отиващото си държавно управление, с който PiS може да злоупотреби, с цел да анулира закони - освен ново законодателство, само че и всички съществуващи правила, в случай че това би било от изгода за Ярослав Качински.

Утвърждаване на хора и институции, лоялни на PiS - въпреки това да не е достигнало до степента, открита в Унгария, доста длъжностни лица и органи, като да вземем за пример регулаторите на публичните медии или ръководителя на централната банка, мъчно ще бъдат изменени без опция за свободно приемане на закони ".

 

66-годишният Туск беше министър-председател на Полша сред 2007 и 2014 година, преди да напусне вътрешната политика и да стане ръководител на Европейския съвет. Той обаче ще бъде изправен пред доста провокации. Неговата коалиция ще бъде необятна и евентуално тромава, а също така би трябвало да се оправи с сложната икономическа обстановка и да одобри бюджет преди края на годината.

" Все още няма проектобюджет; той беше подценен от Моравецки и ние ще би трябвало да наваксаме това. Той ще включва 30% нарастване на заплатите на учителите ", съобщи Туск в петък.

 

PiS завоюва парламентарните избори през 2015 година и от този момент стартира стратегия, която съчетава великодушни обществени разноски с популистки политики, ориентирани против мигрантите и ЛГБТ хората. Правителството влезе в спор с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, което докара до заледяване на милиарди евро, предопределени за Полша.

" Работим с бъдещия министър на правораздаването и правната общественост по пакет от промени за възобновяване на върховенството на закона в Полша. Ще действаме твърдо, само че в сходство с правилата на правовата страна ", съобщи Туск.

PiS ще остане най-голямата независима партия в Народното събрание със 194 от 460 места в долната камара и евентуално ще остане гласовита и сложна съпротива. Дуда, който има право на несъгласие върху решенията на Народното събрание, евентуално също ще работи като спирачка за всяка амбициозна законодателна стратегия с прогресивни планове, което значи, че новото държавно управление може да се наложи да изчака до президентските избори, предстоящи през 2025 година, преди да има съществени законодателни благоприятни условия.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР