Той е най-влиятелният китайски ръководител от четвърт век и се

...
Той е най-влиятелният китайски ръководител от четвърт век и се
Коментари Харесай

Владетелят, който милее по СССР и възражда комунизма

Той е най-влиятелният китайски началник от четвърт век и се готви да бъде преназначен. Начело на втората международна мощ, Си Цзинпин е решен да направи всичко, с цел да бетонира властта на Китайската комунистическа партия (ККП), без да прави отстъпки към гражданското общество.

Присъствието му е на всички места в медиите дотам, че го съпоставят с създателя на режима Мао Цзедун. Очаква се 64-годишният Си Цзинпин да получи нов петгодишен мандат на конгреса на Китайската комунистическа партия, който стартира на следващия ден в Пекин, написа Патрик Бер в уголемен репортаж за Агенция Франс Прес.

Гардиън: Задава се сериозен спор сред Съединени американски щати и Китай

Китай откри първата си военна база в чужбина, мястото не е инцидентно

Генерален секретар на ККП, ръководител на Китайската национална република и на Централната военна комисия, кръглоликият и корпулентен Си Цзинпин държи виновните позиции отпред на втората международна мощ.

"Той съставлява това, което китайците желаят като ръководство: добре поддържана страна, мощен и почитан Китай ", отбелязва китаистът Жан-Пиер Кабестан от Баптисткия университет на Хонконг.
. .
"Китайската фантазия " за "грандиозен подем " на най-населената страна в света, след един век на породени от Запада унижения, служи на президента Си за стратегия. Той е съвсем постоянно при започване на вечерните вести, като приема задгранични водачи, беседва с елементарни жители или изнася речи пред събрания на фрагменти, които го приветстват френетично.

Толкова доста постановки в най-чистия руски жанр, които се съпровождат от завръщане на идеологията, на пропагандата и на повсеместните репресии против евентуалните съставки на дестабилизацията, започвайки с деликатно следените обществени мрежи.

China’s financial system has fueled its debt-driven growth and reforming it may be Xi Jinping’s toughest taskhttps://t.co/R1VrFtgl7i pic.twitter.com/o3Gcrjg3xq
— Wall Street Journal (@WSJ) October 17, 2017
"Да се вкара ред в редиците на партията "

"Си Цзинпин се показва като анти-Горбачов. Това е човек, който беше травмиран от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, което изяснява репресиите против гражданското общество и завръщането на идеологията откакто той получи властта ", гласи разбор на журналиста Франсоа Бугон, създател на оповестена неотдавна книга, озаглавена "В главата на Си Цзинпин ".

"Ако се отклоним от марксизма или го изоставим, партията ни ще загуби душата и посоката си ", предизвести Си предишния месец, като че ли неговата партия не направи гигантска стъпка към пазарната стопанска система след края на 70-те години.
. .
Си Цзинпин е роден в привилегирована среда на 15 юни 1953 година в Пекин. Той е наследник на Си Чжунсюн, един от създателите на партизанското комунистическо придвижване и принадлежи към всемогъщата прослойка на "червените принцове ", наследници на революционери, пристигнали на власт през 1949 година, преди да бъдат пометени от чистките на Мао Цзедун.

"Привързан е доста мощно към Партията заради произхода си. Макар че татко му стана обект на чистка на Мао, Си е от тези синове, които желаят да вкарат ред в редиците на партията, а не да й отмъстят ", счита Франсоа Бугон. "Той има вяра, че партията е силата, която може в действителност да промени Китай ".

Си Цзинпин се пробва произхода му да бъде пропуснат и си построява имидж на непосредствен до народа началник. Официалната преса натъртва на живота му на село по време на Културната гражданска война през 1966-1976 година, когато той е живял в пещера.

How China's leader Xi Jinping has changed a countryhttps://t.co/xeEdMv0fhP pic.twitter.com/zdt853zLvs
— BBC News (World) (@BBCWorld) October 13, 2017
Мечо Пух

С края на проблемите от маоистката ера, Си Цзинпин получава тапия за инженер химик от влиятелния университет "Цинхуа " в Пекин, само че прави кариера в партийните редици, към които се причислява на 21 години.

Си става губернатор на провинция Фуцзян през 2000 година, и общоприет секретар на партията в провинция Чжъцзян през 2002 година - две крайбрежни провинции, които са модел на икономическите промени. През 2007 президентът Ху Цзинтао го вика да вкара ред в Шанхай, където партийният водач е отхвърлен заради скандал за корупция.

Winnie l’ourson est censuré en Chine car il ressemblerait trop au président Xi Jinping. pic.twitter.com/ZTNPp2y7jO
— Dors Moins Bête (@CultureEtSavoir) October 7, 2017
През същата година Си Цзинпин става част от Постоянния комитет на Политбюро на Централен комитет на ККП. През ноември 2012 година той става негов ръководител.
Китайският президент познава Запада. През 1985 година е живял в Съединени американски щати, с цел да учи земеделие.

Разведен, през 1987 година се дами наново за певицата Пън Лиюан, която тогава е доста по-известна от него. Двамата имат щерка, която е държана на отдалеченост от медиите.
. .
Бебешкото му лице му навлича подигравките на интернет потребителите, които са инсталирали фотоси на него и...Мечо Пух. До такава степен, че предишното лято в обществените мрежи бяха блокирани всички мнения за симпатичния мечок.

---

Преводът на текста е на Българска телеграфна агенция. Заглавието е на Vesti.bg
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР