Той е на 42 години, но продължава да е един

...
Той е на 42 години, но продължава да е един
Коментари Харесай

Петков: Дъщеря ми е в основата на футболното ми дълголетие, интрига в Левски подведе Батков

Той е на 42 години, само че продължава да е един от най-хубавите вратари в България. По тази тематика няма никакъв спор. Доказателство са мощните мачовете, които изигра против Кипър и Словения, и против Левски във финала за Купата на България. Като се замислим, във всеки един дуел е на равнище. Това е стражът на Славия Георги Петков, който безспорно може да служи за образец на младите вратари в България. Няколко дни след края на срещите от шампионата Лигата на нациите Петков се съгласи да даде изявление за Sportal.bg . В прям диалог ветеранът показа, че фамилията и раждането на неговата щерка са трансформирали спортния му режим и това е една от аргументите за футболното му дългоденствие. Петков разкри каква съгласно него е повода 10 години да не попада в националния тим. Естествено, бе наранена тематиката “Левски”, като Георги съобщи, че не е отмъстителен и прости на Тодор Батков, който преди време е бил измамен. Вратарят изрично съобщи, че не се счита за призрачен сън на Левски.

- Георги, здравей! Нормално е да стартираме с националния тим. България остави положителни усещания, само че все пак не успяхме да се преборим с Норвегия за първото място. Каква е повода?

- Преди да започва шампионатът Лигата на нациите никой не е поставял съответна цел да приключим преди всичко в групата. Основната задача бе да се построи тим за квалификациите и считам, че положихме постоянна основа. Въпреки това имахме действителен късмет за челното място. Ако бяхме победили Кипър, съм сигурен, че щяхме да приключим преди всичко. Просто нямахме шанс да си отбележим ситуациите, които създадохме в Кипър.

- На 42 години изигра два мощни мача за България и попадна под прожекторите на международните медии. Как се чувстваш?

- Вижте, аз съм на 42 години, само че единствено по календар. Иначе се усещам много по-млад. Чувствам се чудесно. Нека не забравяме, че във футбола не играят годините. Буфон отиде да играе в един от най-хубавите тимове в Европа - ПСЖ, на 40 години.  България - Словения 1:1 @@@

- Още какъв брой време смяташ, че можеш да играеш и мислил ли си какво ще правиш откакто завърши спортната ти кариера?

- Нямам никакво желание да се отхвърлям. Докато се усещам добре и съм потребен, ще продължа да играя. Все още изпитвам обич към футбола, което е доста значимо. Ако пристигна миг, в който стартира да върша неточности, и схвана, че към този момент не мога да бъда от изгода за своя тим, тогава ще кажа “край”. Но на този стадий не мисля за това време.

- На какво се дължи футболното ти дългоденствие и какъв съвет би дал на младите вратари?

- Има няколко неща. На първо място е методът на живот. Спокойствието в фамилията, което имам, е доста значимо. И още нещо ще споделя. Откакто се роди щерка ми, която е на седем години, няма ден, в който да съм си лягал след 22:30 часа. Освен това в последните години съумях да се опазя от тежки травми. Няма подготовка, която съм пропуснал. По този метод се подкрепям в кондиция. Защото не съм на 25 години, когато можеше да пропусна няколко тренировки и след това бързо да наваксам. Сега това мъчно може да се получи. И не на последно място положителното ми положение и форма се дължат на Радостин Станев, който е отличен експерт. На младите вратари ще им кажа да мислят повече за футбол и да вървят с готовност на подготовка.
- Все повече почитатели и медии те назовават “Георги Вековен”. Как приемаш новото си название?

- Какво да кажа? Благодаря им! Радвам, че хората ме правят оценка.

- Ти си един от любимците за “Футболист на годината”.

- Само това отличие не съм спечелил. Ще се веселя, в случай че бъда определен.  Славия - Лудогорец @@@
- В последно време Първа лига не може да се похвали с качествите вратари. Ти си едно от дребното изключения.
- Не мисля, че в България няма положителни вратари. Напротив - има такива, само че не им се дава задоволително късмет. Взимат се много чужденци на този пост и българите се подценяват. За да наложиш млад български вратар, би трябвало да имаш д*пе. Нали и аз съм бил прохождащ във футбола. Ако не бяха повярвали в мен, нямаше да стигна дотук.

- Ще те забележим ли под рамката на вратата на България и по време на квалификациите?

- Ако всичко е наред и съм здрав, съм подготвен да се явя. Треньорът преценя кого да повика. Готов съм да оказвам помощ с каквото мога.

- Наскоро някогашният притежател на Левски Тодор Батков се изрече ласкаво за теб и ти пожела триумф. Заровили ли сте томахавките?

- Не съм отмъстителен човек. Простил съм на Тодор Батков. Вярно, беше ми неприятно от метода, по който се разделих с Левски. Направиха ми конспирация. Батков беше измамен. Нека не забравяме, че действието се развива в България.

- Доста хора те дефинират като призрачен сън за Левски.

- Определено това не е по този начин. Само аз ли играя за Славия против Левски? Заслугата е на целия тим. В мачовете, които визираш, играх добре, само че имах и шанс. По същата логичност и Макенджиев може да бъде избран за призрачен сън на Левски, защото Черно море в профил “сините” за Купата и след това ги победи в мач от Първа лига. В Левски сами са си отговорни.

- Последен въпрос. Каква е повода преди Кипър и Словения, близо 10 години да не си получавал повиквателна за националния тим. Чувствал ли си се подценен?

- Не съм се чувствал подценен. Нека не забравяме, че през тези години България разполагаше с първокласен вратар в лицето на Владо Стоянов. Тук е моментът да му пожелае бързо излекуване. Пламен Илиев също е на равнище през последните години. Радвам се, че в този миг Хубчев е оценил представянето ми.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР