Той е на 22 години и се казва Георги Димитров-Жожо.

...
Той е на 22 години и се казва Георги Димитров-Жожо.
Коментари Харесай

Българин спечели конкурса Европейска Бахова китарна награда 2022

Той е на 22 години и се споделя Георги Димитров-Жожо. Конкурсът, който завоюва, се организира в Дармщат, беше извънредно оспорван, а в първата шестица попаднаха двама наши надарени сънародници - с шеста премия беше отличен Павел Ралев. Организатор и ръководител на влиятелното жури беше Тилман Хопщок - един от най-уважаваните аранжори на музиката на Йохан Себастиан Бах за китара.

Първото място обезпечава на българския китарист, с изключение на статуетка и парична премия, покана за рецитал на Баховия фестивал в Лайпциг, където до момента не е имало сходно събитие, както и на още няколко европейски подиуми. Младият музикант ще има шанса да пътува до Торонто (Канада), с цел да запише албум с музика от Бах, който ще бъде публикуван от звукозаписната компания Naxos.

Любимец на публиката от дребен, Георги Димитров-Жожо има към този момент много огромна сбирка от награди. Той е първият притежател на специфичния приз „ Олга Камбурова " 2016 в поддръжка на младите гении и беше измежду номинираните в анкетата „ Млад музикант на годината 2020 " на предаването „ Алегро виваче " по „ Хоризонт ". Стипендиант на няколко фондации, подпомагащи надарени български деца, през 2021 година Жожо завоюва състезанието „ Маурицио Биазини " в Болоня. В момента е студент в Университета за музика и изпълнителски изкуства в Грац (Австрия), в класа по класическа китара на именития професор Паоло Пегораро.

Чуйте прочувственото изявление с спечелилия в състезанието European Bach Guitar Award 2022 и негово осъществяване на музика от Йохан Себастиан Бах - запис от концерта " Алегро виваче на 30 " през 2020 година

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР