Той е бил Джон Малкович. Играл е Едгар Алън По.

...
Той е бил Джон Малкович. Играл е Едгар Алън По.
Коментари Харесай

Джон Кюсак между киното и политическия активизъм

Той е бил Джон Малкович. Играл е Едгар Алън По. Предпочита функциите на новобранци и странни хора. Но в последните години е по-полулярен не поради функциите си, а поради политическите позиции, които заема.

Актьорът Джон Кюсак във вторник навърши 56 години. По-голяма част от тях са минали в Холивуд – той има над 30-годишна кариера в киното. Сега обаче той живее надалеч от там – безусловно и преносно. През 2016 година продава всичките си парцели в Калифорния и се мести в щата Илинойс, където е роден. Оттогава рядко взе участие в нови продукции.

Ролите му от 90-те години и началото на новия век обаче оставят отпечатък в историята на киното.

Джон Кюсак става прочут с героите си от „ Твоя е “ (The Sure Thing), „ Едно щуро лято “ (One Crazy Summer) и „ Измамниците “ (The Grifters).

Върхът в кариерата му е ролята на безработния кукловод Крейг Шварц, който открива портал към съзнанието на артиста Джон Малкович. Филмът „ Да бъдеш Джон Малкович “ (Being John Malkovich) получава номинации за „ Оскар “, БАФТА и „ Златен глобус “.

Следващите години Кюсак взе участие в „ Момичета от класа “ (High Fidelity). Филмът е продуциран от учредената от Кюсак продуцентска компания New Crime, а самият той е и сценарист. Популярност добиват и някои сантиментални комедии, в които той взе участие - „ Знак на ориста “ (Serendipity) и „ И да обича кучета “ (Must Love Dogs).

Сред по-късните му сполучливи функции е тази на Едгар Алън По в трилъра „ Гарванът “ (The Raven).

През последните години той рядко взе участие в нови продукции. Изключение е минисериалът на Амазон „ Утопия “ (Utopia).

Сега Джон Кюсак живее отвън Холивуд. И както постоянно до момента пази персоналния си живот надалеч от светлините на прожекторите. Политическите си възгледи обаче не се тормози да показва обществено.

Актьорът намерено подлагаше на критика някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и изрази поддръжка за социалиста Бърни Сандърс на последните президентски избори. Той взе участие в антивоенни начинания и поддържа фондации за свободата на словото. Сам дефинира политическите си възгледи като леви.

През 2015 година посети Москва, където се срещна с Едуард Сноудън – някогашен чиновник на Националната работа за сигурност на Съединени американски щати, който през 2013 година разкри секретни данни за тайното наблюдаване на милиони американски жители от управляващите.

Политическите му позиции от време на време му навличат гнева на почитателите. Актьорът споделя, че от време на време получава известия, че политическите му мнения са провалили кариерата му.

„ Много бих се радвал да мога да мисля за други неща “, споделя Кюсак пред Гардиън през 2020 година в отговор на въпрос за политическия му активизъм. „ Поезия. Любов. Каквото и да е друго. Но това просто не са времената, в които сме. […] Може би това да приказвам каквото мисля пречи на кариерата ми. Просто знам, че ми оказва помощ да задрямвам по-лесно през нощта, знаейки, че не съм бил въздържан в тези времена. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР