Той е български евреин и през изминалата седмица от началото

...
Той е български евреин и през изминалата седмица от началото
Коментари Харесай

Проф. Александър Оскар: Порази ме историята на палестински парамедик, убит от Хамас

Той е български евреин и през миналата седмица от началото на войната в Израел и Газа, всеки ден споделя историите на жертвите на „ Хамас ”. На млади години е прекарвал летата си в кибуц покрай границата с Газа, а мястото в този момент е изравнено със земята. В „ Историите на Мария Йотова ” в предаването „ На фокус ” българският офталмолог проф. Александър Оскар споделя за срещата на елементарните хора с войната.

 

Една от историите е на палестински парамедик, останал до последно да оказва помощ на ранените и е погубен от „ Хамас ”. Те го убиват, без значение, че и той е мохамеданин, каквито са и те, описа проф. Оскар. „ Тази история ме трогна, тъй като за положителното няма нито вяра, нито етнос – в случай че човек е добър, той оказва помощ на хората, без значение какви са те. И противоположното – злото опустошава всичко ”, сподели българският офталмолог.

 

„ Семейната ми история е типична за всяко едно еврейско дете в България и по света. Роден съм в София, израснал съм тук, приключих Първа британска гимназия, по-късно – медицина. Имам доста хубави мемоари, свързани с Израел, летата прекарвах в кибуц и в още две селища, които бяха опустошени от терористите на Хамас. Кибуцът е на няколко километра от Ивицата Газа – обитаемо място, знак на хармонията и взаимното общуване на младежите, близо 800 души бяхме там. Сутрин ставахме рано, работихме на полето. Тъжно ми е да виждам фотоси на място, където съм ходил на драго сърце и съм го свързвал с нещо хубаво ”, описа офталмологът Александър Оскар.

 

„ В кибуца вървях да оказвам помощ. Моите родственици живеят в Северен Израел, до границата с Ливан. Поддържам ежедневна връзка с тях, нещастието е огромна ”, сподели проф. Оскар.

 

Северен Израел в последните дни е обект на набези от „ Хизбула ”. Мъката е огромна. Това е най-големият брой евреи, убити от времето на Холокоста – деца, възрастни. Дори жена, оживяла от Холокоста е била убита в дома си.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР