Евгений Пригожин: Бившият продавач на хот-дог и главорез, който стана бос на наемник на Вагнер и трън в очите на Путин

...
Той дори си спечели прозвището готвачът на Путин“ заради свързания
Коментари Харесай

Той дори си спечели прозвището „готвачът на Путин“ заради свързания си с Кремъл кетъринг бизнес.

Но именно неговото създаване на наемническата група Вагнер го направи ключов играч за Кремъл - и издирван човек по целия свят след нахлуването на Русия в Украйна.

Неговият краткотраен бунт срещу ръководството на Русия беше най-голямата вътрешна заплаха за Путин, откакто той пое властта. Последиците ускориха главозамайващо падане от власт на Пригожин – а сега и възможната му смърт.

Но кой е Пригожин и как стигнахме дотук?

Престъпност и хот-дог

p>

Роден през 1961 г. в град Ленинград - сега Санкт Петербург, Пригожин имаше труден старт в живота, губейки баща си в ранна възраст.

Той се обърна към престъпността в тийнейджърските си години, първоначално кражба, но бързо прераснала в по-тежки престъпления. Той беше осъден на 12 години, на 20 години, през 1981 г., след като беше осъден за грабеж и измама.

„Пригожин е бивш измамник – той е бил главорез“, според Саманта де Бендерн от Кралския институт по международни отношения.

Тя каза пред Sky News: „Той беше хвърлен в затвора през 80-те години на миналия век за основно нападение над жена на улицата. Той прекара доста години в пенитенциарната система на Съветския съюз.“< /p>

Пригожин беше помилван през 1988 г. и освободен през 1990 г., когато започна да продава хот-дог на битпазара в Ленинград с майка си и втория си баща.

Той напусна затвора по време на перестройката и гласността - период през 90-те години, когато Русия се отваряше към света след години на изолация при комунизма.

„Касапинът на Путин“ и присъединяване към елита

Пригожин по-късно основава или участва в много нови бизнеси и през 2000-те години той се сближи с Путин.

„Той много бързо се насочи към частната собственост/частното предприятие и в крайна сметка стана продавач на хот-дог“, каза г-жа де Бендерн пред Sky News .

"И тук нещата стават много мистериозни, защото той се трансформира от продавач на хот-дог в ресторантьор до великия и велик на новия постсъветски руски елит."

Връзката на Путин и Пригожин обяснено

Според статия в New York Times през 2018 г. Пригожин каза, че „рублите се трупат по-бързо, отколкото майка му може да ги преброи“.

Неговите компании спечелиха доходоносни държавни поръчки, включително осигуряване на училищни обяди, и само в Москва неговата компания Concord спечели сделки за милиони долари.

Пригожин в крайна сметка стана доставчик на редица руски държавни концерни, включително армията - сделка, която хвърли в затвора критикът на Путин Алексей Навални твърди, че нарушава конкуренцията правила.

Той също така се грижи за много държавни посещения и се среща с президенти и държавни глави - включително тогавашния френски президент Жак Ширак, който вечеря с Путин в един от неговите ресторанти.

Изображение: Пригожин през май, докато се подготвяше да предаде Бахмут на редовната руска армия

Неговият опит в кетъринга и работата му за Кремъл спечелиха на Пригожин прякора „готвачът на Путин“ – или понякога „месарят на Путин“.

Пригожин се обърна към прякора по-рано тази година и отрече да е бил готвач, като каза, че „месар“ е по-точно.

„Можеха просто да ми дадат прякор веднага – месарят на Путин и всичко щеше да е добре", каза той.

Излизайки като лидер на Вагнер

Веднъж сенчест частен военен изпълнител (PMC), малко се знаеше за формирането на групата Вагнер и ролята на Пригожин се пази отблизо пазена тайна.

Експертите смятат, че вероятно е създаден, за да позволи правдоподобно отричане на военното участие на Русия в Украйна и Сирия.

Той е частна собственост, но управлението и операциите му са „дълбоко преплетени “ с руската военна и разузнавателна общност, според Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS), американски мозъчен тръст.

Изображение: Путин и Пригожин през септември 2010 г. Снимка: AP

Руското правителство преди това отрече участие в групата и настоя, че частните военни изпълнители не са законни в Русия.

Путин обаче наскоро похвали превземането на Бахмут от Вагнер в това, което се смяташе за първото му признание за групата.

Групировката привлече вниманието на света през 2014 г. по време на конфликта в Донбас, където подкрепи проруските сепаратисти в преврат, както и за тайни атаки, разузнаване и събиране на разузнавателна информация по време на анексирането на Крим.

Прочетете повече:
Пригожин беше катастрофа, която чакаше да се случи - анализ
Путин обвини наемния бос в държавна измяна

Вагнер също е действал в страни в Африка - включително Мали, Мозамбик и Судан - където беше обвинен в нарушения на правата на човека от страна на ЕС.

Преди това Пригожин отрече всякакви връзки с Вагнер и дори започна съдебни дела срещу западни журналисти, които се опитаха да установят такава връзка.

Въпреки това, след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Пригожин излезе публично и заяви, че е основал наемните сили през 2014 г.

Набиране на хиляди затворници

Влиянието на Пригожин нарасна след инвазията и неговия сили излязоха от сенките, за да бъдат използвани открито в бойни действия.

В края на март 2022 г. британското разузнаване на отбраната и американски служители казаха, че Wagner Group има около 1000 служители в Донбас и Източна Украйна.

Щракнете, за да се абонирате за Sky News Daily, където и да получавате вашите подкасти

След това през август в руските градове започнаха да се появяват плакати, призоваващи новобранци да се присъединят към Wagner; докато месец по-късно се появи видео, което показва как Пригожин се опитва да вербува затворници.

До декември силите на Вагнер са нараснали до 50 000, според Джон Кърби, координатор за стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом .

Смята се, че около 40 000 са осъдени, а останалите са наети по договори, добави той.

„Вагнер почти сигурно сега командва 50 000 бойци в Украйна“, заяви през януари Министерството на отбраната на Обединеното кралство тази година.

Юни 2023 г.: Как бунтът на Пригожин може да повлияе на Путин

Въпреки огромните нива на жертви, той се оказа ефективен при постигането на успех на бойното поле - нещо, с което руската армия се бори.

Силите на Пригожин бяха участва силно в превземането на Бахмут, една от най-кръвопролитните битки във войната.

Според данни на САЩ около 20 000 руски войници са били убити в боевете, като около половината се смята, че са от групата Вагнер.

Докато изглежда, че Пригозин понякога показва състрадание към живота на своите наемници, той позорно изглежда се наслаждава на бруталната екзекуция на дезертьор от Вагнер с чук.

„Куче получава кучешка смърт“, каза Пригожин в отговор на видеото, публикувано през ноември миналата година.

„Яжте червата им в ада“ – сблъсъци с Кремъл

Докато силите на Вагнер напредваха, войната също така даде шанс на Пригожин да развие собствените си политически амбиции.

Той на няколко пъти е оповестил публично недоволството си от руското военно ръководство, често в силно формулирани видеоклипове в социалните медии.

По-рано тази година той обвини министерството на отбраната, че не е осигурило достатъчно боеприпаси на силите на Вагнер в Бахмут и не е осигурило прикритие за техните флангове.

Лидерът на Вагнер твърди, че е победил Бахмут

Той дори заплаши, че ще ги оттегли войските навън, ако не бъдат подновени запаси.

„Това са нечии бащи и нечии синове“, каза тогава Пригожин, докато споделяше видео, на което стои до телата на мъртви войници.

„Изметта, която не ни дава боеприпаси, ще си изяде червата в ада.“

През юни Пригожин пристигна в Москва с договор, който на практика се опита да формализира Вагнер като еквивалент но отделна военна сила за руската армия.

Часове преди бунта си той се прицели в министъра на отбраната Сергей Шойгу - често основната мишена на неговата злоба - както и началника на генералния щаб Валери Герасимов.< /p>

Той също така твърди, че служители на Кремъл и олигарси са искали инвазията в Украйна, за да направят пари и да напреднат в собствените си кариери.

Руски наемници предават американски и турски органи

Бунтът - и последиците

p>

Когато напрежението достигна точката на кипене, Пригожин започна бунт на 23 юни, призовавайки висшето военно командване на Русия да се оттегли заради воденето на войната.

Той поведе своите бойци на марш към Москва, заричайки се да „унищожи всеки, който се изпречи на пътя ни“.

Но след като стигна само на 120 мили от Москва, Пригожин отблъсна войските си, като каза, че иска да избегне кръвопролития.

< p>Беларуският президент Александър Лукашенко посредничи в сделка между Пригожин и Путин, в резултат на която шефът на Вагнер беше изпратен в Беларус.

Изображение: Пригожин се появи на кадри, публикувани във вторник

Оттогава той е виждан само няколко пъти.

Първото му видео обръщение след бунта беше пуснато във вторник, като се появиха кадри, показващи Пригожин в Африка.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР