Товарният кораб Resilient Africa пристигна в Босфора в четвъртък и

...
Товарният кораб Resilient Africa пристигна в Босфора в четвъртък и
Коментари Харесай

Първи кораб изнесе жито от Украйна след края на зърнената сделка

Товарният транспортен съд Resilient Africa дойде в Босфора в четвъртък и по този начин стана първият транспортен съд, претрупан със зърно от Украйна, който влиза и излиза от Черно море, използвайки временен филантропичен кулоар, основан от Украйна, след като Русия напусна зърнената договорка, която позволяваше безвреден експорт на зърно и други съществени храни от украинските пристанища, предава Ройтерс.

Корабът напусна украинското пристанище Черноморск тази седмица с 3000 метрични тона зърно, оповестиха украинските управляващи.

Украйна разгласи предишния месец така наречен " филантропични кулоар ", с цел да освободи кораби, пътуващи за африканските и азиатските пазари, и да заобиколи де факто блокадата, откакто Русия се отхвърли от договорка това лято, която подсигурява износа й по време на войната.

Още един транспортен съд Aroyat също дойде в Черморск след края на зърнената договорка.

" Въпреки че Организация на обединените нации не взе участие в придвижването на тези кораби, ние приветстваме всички старания за обновяване на естествената търговия, изключително на жизненоважни хранителни артикули, които оказват помощ за снабдяването и стабилизирането на международните пазари на храни ", каза служител на Организация на обединените нации, говорещ при изискване за анонимност.

" Продължаваме напъните си да улесним износа на селскостопански артикули от Украйна и Руската федерация. "

Хуманитраният кулоар е тест за способността на Украйна да отвори още веднъж морските пътища в миг, когато Русия се пробва да наложи още веднъж фактическата си обсада, откакто се отхвърли от договорката за зърно през юли. Москва стартира чести офанзиви с дронове и ракети срещу украинската инфраструктура за експорт на зърно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР