Това заяви в предаването по телевизия Евроком бившият депутат от

...
Това заяви в предаването по телевизия Евроком бившият депутат от
Коментари Харесай

Иван Сотиров: 3 март е превърнат от русофилите в нещо, което ни вменява чувство на преклонение пред чужда ...

Това съобщи в предаването по телевизия Евроком някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили Иван Сотиров.

 

По думите му централизацията в прокуратурата не е решена с Конституцията, тя е решена със Закона за правосъдната власт. 

 

" Този диалог се води от началото на Прехода. Това, което се предлага в този момент - методическият надзор на основния прокурор и надзорът за правомерност - могат да бъдат регламентирани със Закона за правосъдната власт. Политическите партии постоянно имат потребност от оправдание по отношение на това за какво не реформират правосъдната власт. Имаме потребност от незабавно осъществяване на промени. С тази смяна на квотите във Висш съдебен съвет единствено ще се легализира това, против което сякаш всички се афишират ", изясни той.

 

Според него олигархично-партийните въздействия върху прокуратурата са големи.

 

" Дай Боже да се случат промени в правосъдната власт, с цел да видят хората, че са излъгани. Свръхцентрализираната страна поражда корупция. Абсолютната власт ражда безспорна корупция ", безапелационен бе някогашният народен представител.

 

Сотиров изрази мнение, че през последните 20 години централната власт изземва функционалностите на общините.

 

Запитан има ли потребност от промени в Конституцията сега, тъй че да се отстои независимостта на правосъдната система, той разяснява следното:

 

" Тези промени няма да оказват помощ, могат даже да влошат нещата. Видя се, че безспорната власт на основния прокурор е мит. Партиите го махнаха. Той изпълняваше политически поръчки на избрани партии. Защо не се децентрализира прокуратурата? Защо не се даде повече власт на окръжните прокурори? Ако децентрализираш прокуратурата, не се знае кой прокурор на кой политик може да повдигне обвиняване. "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР