Това заяви в интервю за ФрогНюз бившият заместник външен министър

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз бившият заместник външен министър
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Ердоган изигра картите си добре frognews.bg

Това съобщи в изявление за ФрогНюз някогашният заместител външен министър Милен Керемедчиев. 

Ето и цялото изявление:

Господин Керемедчиев, какъв сигнал дава Турция на Русия с повдигането на блокадата за участието на Швеция в НАТО?

 

Турция напълно се водеше от своя персонален интерес. Признавам си, че чаках Ердоган да сложи доста повече условия за отваряне на вратата към НАТО, само че все пак той реализира важен триумф в това, че Швеция се съгласи да проверява активността на две кюрдски организации, основани на нейна територия. Второто и доста значимо е, че въпреки всичко се отвори диалог за продължение на преговорния развой за участието на Турция в Европейски Съюз. Анкара от доста време желае да отпаднат визите за техните жители. Турция съумя да изтъргува добре поддръжката си. 

 

Открай време Анкара изпраща твърди сигнали, че ще бъде предсказуем и благонадежден сътрудник на НАТО, зае твърда позиция във връзка с войната в Украйна. Доставянето на турските дронове помогнаха в първите седмици и месеци на войната Украйна да се съпротивлява сполучливо. Турция затвори Босфора за съветски военни кораби и имаше значима роля в договарянето на зърнената договорка. 

 

От друга страна Турция знае, че може да играе тази по-твърда роля и това да й се размине, тъй като Русия разчита на Турция за финансов и стопански хъб към света. Голяма част от финансовите средства и на жители, и на компании, минават от там. Турция е една от страните, дружно със Сърбия, която не вкара визови ограничавания за съветски жители. 

 

Анкара играе забавна и уравновесена роля - от една страна сподели на западните сътрудници, че може да се разчита на нея, а от друга - продължава да оказва подпомагане на Русия да понижи удара от глобите.

 

Какво ще се случи със зърнената договорка? 

 

Русия се изрече яростно за това приемане на Швеция в НАТО. Освобождаването на командирите от “Азов ” от Турция беше очевидно неспазване на съглашението, подписано сред Русия, Украйна и Турция. Освен дипломатическите изявления на противоречие няма сериозна опозиция във връзка с тези дейности. Нещо, което демонстрира, че Турция премерено съумява да балансира своите ползи.

 

Какво ще се случи със взаимния план за газов хъб?

 

Турция ще продължава да играе значима роля в газовите доставки и тя желае този план да се случва. Тя няма да остави тази доста значима карта. Продължавам да считам, че Русия има по-голям интерес да остане в тази договорка, в сравнение с Турция. Москва мъчно ще излезе сега от такива договорености.

 

Москва към този момент реагира и последователно в Кремъл се заприказва за Турция като неприятелска страна. Същевременно обаче Ердоган играе като медиатор сред Киев и Москва. Какво значи това за връзките сред Ердоган и Путин? 

 

Има такива настроения, само че не считам, че Путин би си разрешил да навлезе в по-крайна изразителност. Нормално е да има недоволни от тази политика, само че въпреки това Русия не може да направи доста повече. 

 

Възможно ли е това решение на Турция да ескалира спора в Украйна? 

 

Не, не бих могъл да кажа. Ескалацията е достигнала до своя разцвет и се вижда, че по този начин квалифицираното контранастъпление на украинските войски не върви по проект, не се вижда голям пробив, по тази причина и президентът Зеленски желае да покаже, че помощта, която получава от Съединени американски щати и Запада ще докара до действителен пробив в защитата, с цел да се заприказва за мирни договаряния. Смятам, че те са вероятни, само че към края на годината и под егидата на Ердоган. 

 

Упорито се приказва, че той ще излезе отвън рамките на страната. Докладът на ДАНС от през вчерашния ден също предизвестява за това и даже се приказва за капацитета от приложимост на оръжия за всеобщо поразяване. Случайно ли се появи този отчет в навечерието на срещата на върха във Вилнюс?

 

ДАНС излязоха с отчет преди година и половина, в който споделиха, че няма да има въоръжен спор сред Русия и Украйна и от време на време, почтено казано, слагам под подозрение крайните им изводи. Има разминаване сред отчета на ДАНС и този на Министерството на защитата, който не удостоверява тази доктрина. 

 

Няма заплаха от излизането на този спор отвън рамките на Украйна. Ядрената карта от много време се разиграва от президента Путин, най-много през Дмитрий Медведев, тъй че не считам, че ще се стигне до там. По-скоро това е сериозна опасност и способ за шантаж по отношение на Запада, който играе ролята си и Москва ще го употребява до последно.

 

Украйна ще получи препотвърждение от съдружниците, че ще се причисли към НАТО. Какво тъкмо значи това на езика на дипломацията? Самият Зеленски дефинира като “абсурдна ” неналичието на съответни периоди за присъединение. Възможно ли е въобще такива да бъдат сложени? 

 

Абсолютно не може да има такива искания украинският президент Зеленски. Разбирам желанието му колкото се може повече да привърже Украйна към Алианса. Варшавския контракт го споделя доста ясно и тъкмо - страни, в които има действителен спор не могат да станат членки. Това важи освен за Украйна. Нека вземем за образец и Грузия с Южна Осетия, Молдова с Приднестровието, Армения с Нагорни Карабах. Има доста образци. Русия употребява това изключително дейно в Грузия. 

 

Няма съображение сега и никой не може да каже точна дата, в която ще приключат военните дейности. Това е декларация за морална поддръжка по отношение на Украйна и увещание, че пътят й към военния пакт стои на дневен ред. Видимо ясно е, че във войната няма да се въвлече жива мощ, тъй като няма да допусне приемането на Украйна в НАТО на този стадий.

 

В момента назрява като че ли друго противоборство поради желанията за изпращане на касетъчни бомби в Украйна. Виждате ли връзка сред възможното участие на Киев в НАТО и безапелационното опълчване на някои страни? Могат ли тези страни да дадат на заден ход за присъединението на Украйна в НАТО, в случай че тези бомби, част от военния пакет на Вашингтон, стигнат до Киев?

 

Тези бомби ще стигнат. Русия употребява касетъчни бомби през цялото време на войната. На второ място Съединени американски щати виждат неналичието на сериозен прогрес на украинските войски в това да пробият защитните линии на Русия. 

 

Използването на касетъчни бомби ще докара до повдигане на броя на потърпевшите и жертвите и от двете страни, за жалост. Явно обаче се цели да се употребяват всички средства, с цел да има забележим пробив. Използването на подобен вид муниции връща войната на равнище от Втората международна война, когато животът не е бил скъп за нищо. Очаквам броят на жертвите да нарасне неимоверно.

 

Не считам, че може да има действително оттегляне от страна на другите страни в поддръжката им по отношение на участието на Украйна в НАТО. Тук не приказваме за точна и съответна дата за присъединение, а за морална поддръжка. 

 

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР