Това заяви в ефира на БНТ психотерапевтът Желяз Турлаков във

...
Това заяви в ефира на БНТ психотерапевтът Желяз Турлаков във
Коментари Харесай

Психотерапевт: 30% от младите хора у нас са експериментирали с ма...

Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия психотерапевтът Желяз Турлаков по отношение на тревожната обстановка с използването на дрога в България.

 

По думите му децата сред 15-16 година стават все по-уязвими, което е извънредно притеснително. Според него, за разлика от класическите опиати, при новите синтетични такива има бърз толеранс.

 

" Държавният департамент на Съединени американски щати показва цифрата от 300 000 души, които използват дроги у нас. Според американския класификатор, има основни разлики във връзка с това що е взаимозависимост. 300 000 души - това са хора, които употребяват разнообразни психоактивни субстанции в България. Целта на нашата работа в последните 10 година е да влезем в директна работа с младежите. 30% от младежите у нас са опитали с марихуана, алкохол или амфетамини. 70% от международното население използва някакъв медикамент, който би могъл да докара до взаимозависимост. Трябва да предвидим какви са аргументите за възникването на зависимостта. Не се работи задоволително, не се построяват положителни тактики за предварителна защита. Ние търсим просветителния метод. Но Министерство на вътрешните работи също би трябвало да си свърши работата ", безапелационен бе експертът.

" За по 20 лева в една столична дискотека се оферират балони с божествен газ, което е доста притеснително. Аз персонално не съм чул за някоя санционирана дискотека. Мерките от страна на страната не са задоволителни. Очевидно е, че би трябвало да се подхващат и психически, и обществени ограничения. Проблемът с дрогата не е единствено обществен, той е и здравен, и учебен. Трябва да има единна политика. Нека властимащите да не създадат същата неточност, която направиха преди 10 година ", уточни психотерапевтът.

 

Клиничният психолог Симеон Парлапанов от своя страна сигнализира, че в своята процедура е следил случаи на 10-11 годишни деца, които използват неразрешени субстанции.

 

" Има приложимост на фентанил, на синтетична трева. Виждаме една полиупотреба, повече от едно вещество ", добави той.

 

Според Парлапанов страната би трябвало да сътвори специфичен Фонд, който да се занимава с предварителна защита на дрогите.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР