Това заяви ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов

...
Това заяви ръководителят на българските социалисти в ЕП Петър Витанов
Коментари Харесай

Петър Витанов: Не искаме да спираме технологичния прогрес, а да гарантираме основните човешки права

Това съобщи ръководителят на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов на конференция с публицисти.

Поводът е неговият отчет за приложенията на изкуствения разсъдък в правоприлагането, който Европейският парламент гласоподава през днешния ден. Темата за изкуствения разсъдък от дълго време е обект на съществени полемики в пленарната зала. Основният спор е къде е границата сред използването му в името на сигурността и риска от корист и дискриминация.

Употребата на изкуствения разсъдък в най-различни публични сфери пораства с невиждани темпове. Прогнозирането на закононарушения и идентифицирането на възможни бъдещи причинители към този момент се случва освен в киното. Изкуственият разсъдък разпознава лица, гласове, походки. Умни системи обработват големи количества данни, въз основата на които класифицират хората и предсказват бъдещото им държание. Интелигентните приложения обаче напълно не са безгрешни и редица неправителствени организации към този момент регистрират риска от изкривени резултати и дискриминация по отношение на уязвими групи.

Докладът на Витанов задава въпроса до каква степен справедлива е преценката на компютрите и къде би трябвало да сложим границата, с цел да не заживеем в сюжет по Оруел. Той приканва за ограничавания и човешки надзор при потреблението на изкуствен интелект в правоприлагането и за възбрана на лицевото различаване на обществени места.

„ Вече имаме редица случаи, в които хората биват третирани незаслужено поради изкуствения разсъдък – отхвърлят им обществени придобивки поради грешките на принадлежности, основани на изкуствения разсъдък или ги арестуват в резултат на неблагонадеждно лицево различаване. Не съм сюрпризиран, че жертвите постоянно са бедните, имигрантите, цветнокожите, източноевропейците “, сподели по-рано Витанов в пленарната зала на Европейския парламент.

„ Лицевото различаване на публични места нарушава персоналната цялост, правото на мнение и на изложение, правото да се събираш с други хора и да останеш неизвестен “, твърди евродепутатът в изявление за авторитетното издание „ Politico “. Това може да накара хората в никакъв случай да не вземат участие на мирни демонстрации или да излязат на митинг. От друга страна, от способ за гарантиране на сигурността, лицевото различаване елементарно може да се трансформира в средство за всеобщо наблюдаване.

„ Не желая да опълчвам сигурността и свободата, само че софтуерният напредък не би трябвало да бъде в ущърб на човешките права. Изкуственият разсъдък може да бъде рисков, без значение дали се употребява от демократични или от властнически държавни управления, тъй като постоянно бърка и изкривява резултатите. Трябва да сме деликатни - положителните планове не всеки път оправдават средствата. Като законотворци, ние носим голяма отговорност към европейските жители “, сподели още Витанов.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР