Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в

...
Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в
Коментари Харесай

Шефът на Еврогрупата Паскал Донахю: България може да приеме еврот...

Това съобщи ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с премиера в оставка акад. Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев.

 

Според договорите на Европейски Съюз държавното управление на България ще вземе решение дали ще изиска спомагателна оценка на икономическите индикатори, що се отнася до приемането на еврото, означи Донахю. По думите му за момента цялата сила би трябвало да бъде ангажирана и съсредоточена върху това България да мине тестванията и това е част от постоянната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата бе безапелационен, че за него основният въпрос е по кое време България ще се причисли, а не дали ще се причисли към еврозоната. Работата на България сега се ускорява що се отнася до преодоляването на инфлацията, явно това е най-хубавият интерес на хората в страната, счита Донахю. Според него чрез напъните да се редуцира инфлацията, ще пристигна моментът за приемане на България в еврозоната.

 

Еврогрупата е неофициален орган, основан през 1997 година, в границите на който министрите на страните членки от еврозоната разискват въпроси по отношение на общите отговорности на техните страни по отношение на еврото. Основната задача на Еврогрупата е да обезпечава тясна съгласуваност на икономическите политики сред страните членки от еврозоната. Друга нейна цел е да предизвиква основаването на условия за по-силен стопански напредък, прецизираха от държавната пресслужба.

За визитата на Паскал Донахю оповестиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще взе участие в проведената от министерството конференция „ Европейският път на България - присъединение към еврозоната: преимущества и провокации пред бизнеса "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР