Това заяви пред Нова телевизия кметът на Симитли Апостол Апостолов

...
Това заяви пред Нова телевизия кметът на Симитли Апостол Апостолов
Коментари Харесай

Кметът на Симитли: ”Ораново” прилича на концлагер

Това съобщи пред Нова телевизия кметът на Симитли Апостол Апостолов във връзка вчерашния нов смъртен случай в мината .

Около 16 часа вагонетка с въглища затиска 55-годишен миньор, който е изваден на повърхността и превозен в болница в Благоевград, само че лекарите не съумяват да го спасят.

От Инспекцията по труда обявиха, че ще им бъдат нужни няколко дни, с цел да станат ясни аргументите за нещастието и дали в забоите е било задоволително обезопасено.

Кметът на Симитли дефинира рудника като „ плод на незаконната приватизация в нашата държава”. Апостолов описа, че преди няколко месеца от общината са подадени сигнали до всички институции, че в рудник "Ораново " се копае нелегално.

"Такива сигнали бяхме получили от поданици на квартал „ Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви ограничения, по тази причина прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, само че въпреки всичко хората се тормозят, че там може да се случи нещо доста неприятно, поради това че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както споделят хората”, изясни Апостол Апостолов.

По думите му, остарели миньори споделили, че е останал един слой въглища в горната част.

"След като той се вади, има заплаха рудникът да потъне. Това приказват хората. Аз не съм експерт и не мога да кажа сигурно дали е така”, добави кметът на Симитли.

Загиналият миньор е 55-годишният Стефан Синяков от село Долно Осеново, заяви в. "Струма ".

„ Хвана се миньор преди 9 години. Двамата му синове работят в Англия и Германия и в къщата на село живее единствено брачната половинка му ", сподели кметът на селото Бисер Сегменов.

Синовете на Синяков не били фамилни и най-голямата фантазия на татко им била да види внуци.

На 16 юли 2013 година при съдбовно сриване в мина "Ораново " починаха четирима миньори - Асен Стойнев, Христо Младенов, Николай Михайлов и Иван Лазаров . Телата на 40-годишния Стойнев и 45-годишния Младенов бяха открити още същия ден, а на 2 август с.г. спасителите откриха и телата на сътрудниците им . Заради случая, министърът на енергетиката Драгомир Стойнев разпореди инспекции на всички мини, а работата в рудника беше спряна за повече от 4 месеца.

Тогава само кметът на Симитли Апостол Апостолов упрекна в прав текст управлението на мината и нейния притежател, че поради занижен надзор и неналичието на вложения това е "капанът на гибелта ".

На 14 юли 2015 година Окръжната прокуратура в Благоевград приключи наказателното произвеждане за гибелта на миньорите поради липса на осъществено закононарушение.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР